Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als magisch medium uiteindelijk opgebrand en uitgehongerd

(voor Moina Mathers (1865 - 1928))

Je bent geboren als Mina Bergson op 28 februari 1865 in Genève, Zwitserland. Je komt uit een invloedrijke en getalenteerde, Pools-Joodse familie aan de kant van jouw vader Michel Bergson (Bereksohn), geboren op 20 mei 1820 in Warschau. Hij was een componist, pianist en promotor van Frédéric Chopin. Hij was een leerling van de componist/pianist/dirigent Friedrich Schneider, de componist Carl Friedrich Rungenhagen en de componist/pianist Wilhelm Taubert. In 1863 werd hij professor aan het Conservatorium in Genève. Later werd hij er directeur. Hij componeerde de opera's 'Louisa de Montfort' en 'Salvator Rosa'. Jouw moeder was Katherine (Kate) Levison uit Yorkshire. Zij was van Engelse, Ierse en Joodse afkomst. Haar vader was de arts/tandarts Jacob Levison. Haar moeder Katherine Levison was in Londen geboren. Jouw oudere broer was de filosoof Henri-Louis Bergson, geboren op 18 oktober 1859 in Parijs. Henri trouwde met Louise Neuberger, de nicht van Marcel Proust. In 1896 werd hun dochter Jeanne geboren, die doof geboren was. Henri kreeg in 1927 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Jij was twee jaar toen jullie van Londen naar Parijs verhuisden. Op jouw 15-de ging jij naar de Slade School of Art. Jij kreeg een beurs en vier certificaten voor tekenen. Je was bevriend met de kunstschilderes Beatrice Vanfor (Offor), geboren op 21 maart 1864 in Sydenham. Zij schilderde vooral portretten van jonge vrouwen en vaak van esoterische aard. Ze trouwde met de beeldhouwer William Farran Littler. Haar zussen waren vaak haar modellen en bruiden en naakte vrouwen. Zij portretteerde ook de schrijfster Marie Louise Ramé (Ouida) van de beroemde bestseller 'Under Two Flags'. In 1919 kreeg Beatrice een zenuwinzinking en op 7 augustus 1920 pleegde zij zelfdoding door in Londen uit een raam te springen. Ze werd 56 jaar. Jouw broer Henri en jij waren betrokken bij het occultisme en het paranormale. In 1882 ontmoette jij op de Slade School of Art Annie Horniman, die jouw vriendin werd. Annie financierde later de Hermetische Orde van de Gouden Dageraad.

In het British Museum tekende en bestudeerde jij vaak Egyptische voorwerpen. In dit museum ontmoette je Samuel Liddell MacGregor Mathers, met wie jij zou trouwen. Deze occultist was geboren op 8 of 11 januari 1854 in Hackney. Hij had zojuist zijn eerste boek 'Kabbalah Onthuld' gepubliceerd, een vertaling van Knorr von Rosenroth. Jouw ouders waren tegen een huwelijk, omdat hij geen vast inkomen had. Samuel en jij trouwden op 16 juni 1890 in de bibliotheek van het Horniman Muzeum. Zo werd jij Moina Mathers. Met Moina benadrukte je jouw Ierse afkomst. Je omschreef jouw huwelijk als 'zuiver', wat sommigen als 'celebatair' interpreteerden. In 1888 werd de Isis-Urania Tempel geopend en was jij de eerste ingewijde. Jouw motto was 'Vestigia Nulla Retrorsum' en jij was van zeer groot belang voor de Orde, ook gezien de grote hoeveelheid informatie, die jij als medium doorgaf. Samuel was de Magus, de rituelen creërende tovenaar, en jij was de Hogepriesteres. Jij was de belangrijkste, goddelijke zieneres en helderziende voor de Orde. Jij was de channeler en schepper van visionair materiaal voor de rituelen van oproeping van de Innerlijke Orde.

Jij gebruikte jouw kunstzinnigheid en jouw kennis van oud-Egyptische symboliek voor het ontwerpen van rituele kamers en tempelmeubilair. Jij hielp bij het ontwerpen en het inrichten van de Ahathoor Tempel in Parijs en bij de Rozenkruisers Orde van Alpha et Omega. Jij maakte de rituele rang van de Orde diagrammen en de originele Gouden Dageraad Tarot. In 1891 hebben Samuel en jij de Ordo Rosae Rubeae et Auraecis Cru opgericht. In 1892 verhuisden Samuel en jij naar Parijs. In 1894 hebben jullie de Ahathoor Tempel opgericht. Samuel ontving zijn kennis van de Geheime Meesters, o.a. bepaalde technieken van de Hermetische Innerlijke Alchemie en een geavanceerd onderwijs over de spirituele seksualiteit, een vergeestelijkt evenwicht. In maart 1899 toonden Samuel en jij de riten van de Egyptische Godin Isis in het Théâtre La Bodimière op 18, rue Saint-Lazare in Parijs, in 1890 geopend door de theatermanager Charles Bodinier. Het theater duurde tot 1902.

Er was sprake van rechtszaken, ongewenste publiciteit en schisma. Samuel was depressief en alcoholistisch, maar je zag het mystieke genie in hem. In 1906 hebben jullie de Rozenkruisers Orde van Alpha et Omega opgericht. In de laatste jaren van Samuel's leven streed hij tegen zijn depressie, schandalen en juridische gevechten met Aleister Crowley over de publicatie van een Golden Dawn doctrine. Jij streed met hem mee. Samuel overleed op 5 of 20 november 1918 in Parijs. Hij werd 64 jaar. Hij is wellicht door de Spaanse griep overleden. Jij dacht dat zijn contact met de Geheime Meesters te zwaar voor zijn al verzwakte psyche werd en dat hij daardoor is overleden. Na zijn overlijden nam jij de leiding van Alpha et Omega, samen met J.W. Brodie-Innes.

Jij bleef met de geesten communiceren en jij kreeg hulp van ene Frater X. Terug in Londen schilderde je nog wat portretten, maar dat was vergeefse moeite. In 1927 ging jouw gezondheid sterk achteruit en weigerde je te eten.
Jij overleed op 25 juli 1928 in het St. Mary Abbott's Hospital aan Marloes Road in Kensington. Door zelfverhongering. Je werd 63 jaar. Na jouw overlijden namen Isabel Morgan Boyd, haar dochter Isme en Edward John Langford-Garston de leiding over Alpha et Omega.

Schrijver: Joanan Rutgers
20 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)