Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Atacama-Reus

Subtitel: Bizarre theorieën


In het Zuid-Amerikaanse Chili, met eveneens bescheiden delen in zowel Peru, Bolivia als Argentinië, bevindt zich van Noord naar Zuid de 970 kilometerlange Atacama-woestijn. Met de vulkaan JURIQUES, zoutvlaktes, de regelmatig of vrijwel altijd droge bedding van de Copiapó-rivier en bloeiend na incidentele regenval met als klap op de vuurpijl de Atacama-Reus. Deze grote antropomorfe geoglief, ofwel toegekende menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens, in dit geval een tekening ín of óp de aarde van een GIGANTE de ATACAMA, ofwel de Atacama-Reus.

Deze gigant, één van bijna 5000 geogliefen, dit zijn oude kunstwerken die in het landschap worden/zijn getekend en gedurende de afgelopen drie decennia in de Atacama-woestijn zijn ontdekt. Deze ongeveer 115 meter lange reus, 'THE ATACAMA GIANT' is de grootste prehistorische antropomorfe figuur ter wereld. Dit teken is een uitbeelding van een godheid van de mensen die in dit gebied van ongeveer 1000 tot 1400 na Chr. woonachtig waren. Het figuur vormt een soortement van astronomische kalender om te bepalen wanneer de maan op een bepaalde plaats op zou komen. Bij bewustwording van deze dag kon men zowel gewascyclus als seizoen bepalen. Afhankelijk van de uitlijning op de maan zouden de punten aan zowel de bovenzijde van het hoofd als beide zijkanten van datzelfde hoofd aangeven wat voor seizoen het zou worden. Een belangrijk gegeven vóór en in die tijd aangaande het bepalen destijds van het regenseizoen in de doorgaans dorstige Atacama. Hoewel immer onderwerp van wilde gissingen en bizarre theorieën, wordt inmiddels algemeen aangenomen dat de hiervoor genoemde geogliefen het werk zijn van enkele, maar verschillende opeenvolgende culturen, die in deze Zuid-Amerikaanse regio woonden, waaronder die van de Inca's. Inca's heersten in Zuid-Amerika. In het begin slechts in een aantal steden in het huidig Peru. Via geweld of diplomatie breidden destijds de Inca's hun rijk uit door verovering van zowel buursteden als -staatjes. Uiteindelijk tot een gigantisch imperium dat delen besloeg van huidig Peru, CHILI, Bolivia, Ecuador, Colombia en Argentinië.

Inca's waren sterk en inventief in zowel het postwezen, gevriesdroogd eten als hersenoperaties; koeriers brachten goederen en informatie naar poststations, gesitueerd langs het uitgebreide wegennetwerk van het Rijk, bewerkten aardappelen middels bevriezing onder een doek om de volgende ochtend het vocht eruit te stampen om ze langer te kunnen bewaren, maar bovendien konden Inca's daarnaast druk in de hersenen verlichten en wellicht tumoren verwijderen, met daarenboven een vrij hoog slagingspercentage. Ook heden-ten-dage gaan ontwikkelingen door en blijven deze doorgaan, zich continueren. Lang geleden had ik een abonnement op de Donald Duck en las deze wekelijks. In Duckstad had men op een gegeven moment een buizenstelsel aangelegd. Via zo'n inventief buizenstelsel zou mijn beroep als postbezorger een hele andere waarde krijgen. Het is sowieso geïnspireerd op de wijze van werken van de Inca's destijds. Postbezorging via een netwerk aan buizen. Het Internet en alle verstuurde mail en nog te versturen berichten zijn het, weliswaar hypothetische buizenstelsel van het verhaal uit het door mij gerefereerde stripblad destijds. Het verhaal van zowel blik- als potgroente en andere conserven is natuurlijk bekend.

Dat Inca's neurologisch en anderszins medisch onderlegd waren, spreekt voor zich, getuige destijds al hersendrukverlichting en tumoren-verwijdering...!


Chili, najaar 2019

Schrijver: Annejan Kuperus
31 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: wetenschap

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.354Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)