Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Emma Shapplin - Spente le Stelle

Zij is geboren als Crystêle Madeleine Joliton op 19 mei 1974 in Savigny-le-Temple, een voorstad van Parijs. Zij heeft twee oudere broers. Als kind speelde zij liever met de jongens dan met de meisjes. Ze voetbalde, ze klom in de bomen en ze moest niets van muziek hebben. Als kind was zij veel te verlegen om te zingen en haar familie was niet erg muzikaal. Haar vader was een politie-agent en hij hoopte dat zij dat ook wilde worden. Haar moeder was een secretaresse en zij vond, dat dat ook wel wat voor haar was. Op haar elfde werd ze geraakt door een tv-commercial, waarin de Queen of the Night van The Magic Flute zong. Die manier van zingen raakte haar ziel. Hierdoor werd ze plotseling verliefd op de zangkunst.

Op haar veertiende ontmoette ze een zanglerares, een kleine, oude dame van zo'n 70 jaar, die vroeger een geweldige zangeres was. De muziek begon voor haar te leven en vleugels te krijgen. Je ontwikkelde een vurige passie voor muziek. De zanglerares had een piano, brandende kaarsen en katten. Ze was een sopraan coloratura en Emma vond de Italiaanse taal zo mysterieus en romantisch. Emma kreeg twee jaar les van haar. Later speet het Emma dat ze met die lessen gestopt is. Jouw ouders wilden die klassieke zanglessen niet meer betalen. Ze wilden dat ze een opleiding tot secretaresse ging doen. Ze geloofden niet in de zangkunst als een goede baan, maar Emma kon niet zonder het zingen, zonder de zang voelde zij zich leeg van binnen. Ze werkte wel een tijdje als secretaresse, maar dat was geen succes.

Op school werd Emma de zangeres van de heavy metal band North Wind. Ze rookte twee pakjes sigaretten per dag om een rauwe rockstem te krijgen, maar na twee jaar begon ze de operamuziek te missen. Met een vriendin van haar moeder ging ze in Parijs naar een uitvoering van 'Don Giovanni' van Mozart. Ze zaten op het balkon en Emma wilde wel gaan springen en vliegen, zo mooi vond ze het. Ze nam zanglessen bij een leraar op een muziekschool, maar zijn manier van lesgeven vond zij kil en formeel. Ze ging met een vriend naar New York, waar ze rhythm & blues zong, wat haar manier van opera zingen gevormd heeft. Terug in Frankrijk nam ze opnieuw zangles, maar ze wilde geen opera gaan zingen, vooral niet na de kritiek van een leraar op haar zingen van een beroemde aria. Hij veroordeelde een bepaalde groef van haar. Zij koos voor haar eigen stemgebruik.

Emma ontmoette de popster/componist Jean-Patrick Capdevielle en op haar 18-de heeft hij haar overgehaald om weer klassieke zanglessen te nemen om haar zangtechnieken te verbeteren. Jean-Patrick is geboren op 19 december 1945 in Levallois-Perret, vlakbij Parijs. In Londen ontmoette hij ooit The Beatles, The Rolling Stones en Jimi Hendrix. Hij is een goede vriend van Eric Clapton. Emma vroeg Jean-Patrick of hij een album voor haar wilde schrijven. 'Maar ik ben Verdi niet!', zei hij. 'En ik ben geen echte operazangeres, dus moeten we samen iets gaan doen!', antwoordde zij. Na een week gingen ze samen werken, wat resulteerde in het betoverend mooie debuutalbum 'Carmine Meo', wat in 1997 verscheen. Het is grotendeels door Jean-Patrick geschreven. Hij schreef het in het Frans en het is in het Latijn en Oud-Italiaans vertaald. Zij zingt een mix van opera-, trance-, rock- en popmuziek. Zij ontving veel gouden platen voor 'Carmine Meo'. In 2000 verscheen het Remix album 'Spentele Stelle (Opera Trance)'.

In 2002 verscheen haar tweede album 'Etterna', wat in het barokke Italiaans is geschreven, een natuurlijke, vloeiende taal. In 2003 verscheen de live DVD/CD 'The Concert in Caesarea'. In 2009 verscheen haar zelf geschreven, derde album 'Macadam Flower'. Ze zingt in het Engels, Frans en Oud-Italiaans. Het album gaat over de fictieve Maddalena Kean, een eenzame, jonge vrouw. In 2011 verscheen de live-DVD van The Macadam Flower Tour. In 2014 verscheen haar vierde album 'Dust of a Dandy'. Ze schreef de muziek en de teksten zelf. Deze werkelijk innerlijk en uiterlijk bloedmooie, neoklassieke coloratura sopraanzangeres is o.a. ook in Rusland, Turkije, Griekenland, Israël en Zuid-Amerika doorgebroken. Neem even de moeite om naar bijvoorbeeld haar bekendste nummer 'Spente le Stelle' te luisteren en je begrijpt meteen waarom. Hemeltjelief, wat een hemelse engelenstem!

Schrijver: Joanan Rutgers
2 september 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 107Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)