Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De leermeester van vele grootheden

(voor Fernand Cormon (1845 - 1924))

Je bent geboren als Fernand-Anne Piestre Cormon op 24 december 1845 in Parijs. Jouw vader Eugène Cormon (1810 - 1903)/ Pierre-Étienne Piestre was een toneelschrijver en librettist. De achternaam van zijn moeder was Cormon. Hij schreef naast libretti ook drama's en komedies. In 1874 verscheen zijn historische melodrama 'Les Deux orphelines', wat hij samen met Adolphe d'Ennery schreef. Hij was regisseur in de Opéra de Paris en beheerder van het Théâtre du Vaudeville op de Boulevard des Capucines 2, waar nu een bioscoop zit. Jouw moeder was de actrice Charlotte Furais (Faris), geboren in 1819 en in 1839 met jouw vader getrouwd.

Jij kreeg les van Alexandre Cabanel en Eugène Fromentin in Parijs. Cabanel was professor aan de École des Beaux Arts en de lievelingsschilder van keizer Lodewijk Napoleon III. Fromentin was ook de schrijver van de roman 'Dominique', opgedragen aan George Sand, die zijn schilderkunst loofde. Jij kreeg ook les van de Belgische, oriëntalistische schilder Jean-François Portaels, in zijn atelier te Schaarbeek. In 1868 debuteerde je in de Parijse Salon. Je werd bekend door jouw bloedige taferelen, zoals 'Meurtre au sérail' uit 1874 en 'Mort de Ravana' uit 1875. Verder schilderde jij bijbelse taferelen en portretten. Je maakte o.a. portretten van: de staatsman Émile Loubet, de schrijver/politicus Paul Déroulède, de landschapsschilder Léon Germain Pelouse, Jean-Léon Gérôme in 'Le Sculpteur au travail' uit 1891, iemand in 'Jeune Africaine' en een portret van jouw vrouw 'Madame Cormon' uit 1887.

Vincent van Gogh nam tekenlessen van jou in jouw atelier. Hij oefende met naaktmodellen en hij maakte landschappen en stillevens. Jij was één van de belangrijkste historieschilders van Frankrijk. Jij was leraar aan de École des Beaux Arts op de Rue Bonaparte 14. Deze hoofdingang is versierd met de bustes van de beeldhouwer/schilder/architect/ingenieur Pierre Paul Puget en de kunstschilder Nicolas Poussin, die nooit naar een academie is geweest. Poussin's vrouw was Anna Maria Dughet en haar broer Gaspard Dughet kreeg les van Poussin, die hofschilder van Lodewijk XIII (1601 - 1643) was. Paul Cézanne is door Poussin beïnvloed. In het stadhuis op 5 Rue de Lobau in Parijs maakte jij een reeks panelen in grisaille, o.a. Geboorte, Huwelijk, Oorlog en Dood. In 1880 werd je lid van het Légion d'honneur.

In de jaren tachtig had jij jouw eigen kunstacademie Atelier Cormon. Jij hielp jouw leerlingen om schilderijen te maken, die door de Parijse Salon geaccepteerd zouden worden. Jouw leerlingen waren o.a.: Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, Émile Bernard, Chaim Soutine, Louis Anquetin, Eugène Boch, geportretteerd door Van Gogh (De dichter), Paul Tampier, Alphonse Osbert, Marius Borgeaud, getrouwd met de 28 jaar jongere Madeleine Gascoin, Theodor Pallady, John Russell, Henri Matisse, Edward Henry Potthast, Willy Martens en Victor Borisov-Moesatov, die drie jaar jouw leerling was en die in 1902 'De vijver' schilderde, waarop zijn zus Yelena en zijn latere vrouw, de kunstenares Jelena Aleksandrova, te zien zijn, de belangrijkste vrouwen uit zijn aardse leven, wat op 8 november 1905 eindigde door een hartaanval. Hij werd 35 jaar. Zijn laatste werk was 'Requiem', opgedragen aan zijn vriendin Nadezhjda Stanjoekovitsj, die hij in 1903 portretteerde. In 1903 maakte hij ook 'Geesten', wat heel bijzonder is.

Een andere leerling was de schilder/illustrator Abbott Fuller Graves, van wie jij in 1887 zijn leraar was, aan de Academie Julien. Voorts was de kunstschilder/filosoof/schrijver/archeoloog/reiziger Nikolaj Rjorich ook jouw leerling. Nikolaj was getrouwd met de spiritueel schrijfster/theosofe/reizigster Jelena Ivanovna, die Helena Blavatsky's 'De Geheime Leer' in het Russisch vertaalde. Hun twee kinderen waren de tibetoloog/sinoloog Joeri en de kunstschilder/architect Svetoslav. Aan het einde van de jaren negentig werd jouw school overgenomen en geleid door Ferdinand Humbert en jouw leerling Henri Gervex. Gervex schilderde in 1878 zijn meesterwerk 'Rolla', een naaktscène uit het gelijknamige gedicht van Alfred de Musset. In de villa Les Frémonts in Trouville werd Gervex herhaaldelijk door Marcel Proust bezocht. Gervex was getrouwd met Henriette Fauche en hun dochter Colette trouwde met graaf René du Plessis d'Argentré. Jouw vader overleed op 7 maart 1903 op 4 rue Vignon in Parijs. Hij werd 92 jaar.

In 1924 schilderde je 'In Erwartung', een topless jongedame bij een waterpijp, die haar gezicht van de kijker afwendt, zodat je met haar op iemand zit te wachten. Het schilderij 'Maintenant' is een mooie aanvulling op die achtende schoonheid. En 'Le Harem' maakt het beeld compleet. Jij overleed op 20 maart 1924 toen je buiten jouw atelier in Parijs door een taxi werd overreden. Je werd 78 jaar en je bent in de Cimetière de Montmartre begraven. Op 26 oktober 1934 werd jouw vrouw/weduwe in haar appartement op 19 Boulevard des Batignolles vermoord. Haar buurvrouw, de prostituée Marie Lemoine, heeft haar keel doorgesneden.

Schrijver: Joanan Rutgers
14 oktober 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)