Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wegens verraad van het kwaad verraderlijk onthoofd

(voor Véra Obolensky (1911 - 1944))

Je bent geboren op 11 juni 1911 in Rusland. Jouw vader Apollon Apollonovitch Makarovff was lid van de high society en vice-gouverneur in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Jouw moeder was Vera Kolomnin. In 1920 verhuisden jullie naar Parijs. In 1937 trouwde jij met prins Nicolaas Alexandrovitsj Obolensky (1900 - 1979). Dat gebeurde in de Kathedraal van Alexander Nevsky op 12, rue Daru in Parijs. Op 12 juli 1918 trouwde Pablo Picasso in deze kathedraal met de adellijke, Oekraïense balletdanseres Olga Stepanovna. Nicolaas was de zoon van een voormalige gouverneur van Sint-Petersburg. Hij was op 16 januari 1900 in Sint-Petersburg geboren en op 5 juli 1979 overleden. Samen met hem woonde je in Rueil-la-Gadelière.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog bezochten Nicolaas en jij chique restaurants, hadden jullie dansfeesten en vierden jullie vakanties aan de zee. Je was een modemodel voor de Russische modehuizen en een secretaresse van de industrieel Jacques Arthuys, een rechtse intellectueel, fascistisch leider en vanaf 1933 tegen het nazisme. In 1940 was Jacques leider van een verzetsorganisatie, waarbij jij hem hielp. Hij woonde aan de Avenue Victor Hugo. In juni 1940 gaf de verzetsstrijder Pierre Lefaurichon hulp aan de mensen in gevangeniskampen. Hij regelde ontsnappingen en hij rekruteerde verzetsstrijders. Jacques werd al gauw de nieuwe leider van deze verzetsorganisatie. In december 1940 fuseerde zijn groep met de verzetsgroep van de bankier/econoom Maxime Blocq-Mascart, die inlichtingen verzamelde en krijgsgevangenen hielp ontsnappen. Jij bestuurde het centrale secretariaat van de verzetsbeweging, die in het voorjaar van 1941 de Organisatie Civile et Militaire (OCM) werd.

Op 21 december 1941 werd Jacques samen met de industrieel/verzetsstrijder Pierre Lefaurichon gearresteerd in het huis van Pierre in Parijs. Kolonel Alfred Touny volgde Jacques op. Naast jouw werk als secretaresse van de OCM hielp jij ook Marcel Berthelot van het Centurie netwerk, voor wie jij informatie verzamelde, en de verzetsgroep Confrérie Notre-Dame (CND), opgericht door de geheim agent Gilbert Renault, die diverse pseudoniemen hanteerde. Zijn zus Maisie Renault was ook in het verzet actief. Maisie werkte op het hoofdkantoor van de CND aan de Rue Madame in Parijs. Zij werd op 13 juni 1942 samen met haar zus Madeleine Cestari door de Gestapo gearresteerd. Maisie en Madeleine zaten van 21 augustus 1944 tot 22 april 1945 in het concentratiekamp Ravensbrück. Hun zus Isabelle en hun broer Philippe, CND-leden, werden op 3 mei 1945 in Lübeck-Neustadt Bay vermoord, respectievelijk 21 en 29 jaar.

Met de hulp van Yvonne Arthuys vernieuwde jij de belangrijkste verbindingen. Jij versterkte de verbinding tussen de groepsleden, jij verzamelde hun rapporten en jij handhaafde de geheime correspondentie. Je had een geweldig geheugen, waardoor je nooit een naam, adres of wachtwoord hoefde op te schrijven. Je verzamelde o.a. informatie van Duitse ambtenaren, die cocaïne gebruikten en de avonden met Spaanse danseressen opluisterden. De informatie werd via het netwerk van Gilbert Renault naar Londen doorgestuurd. Jacques Arthuys overleed op 9 september 1943 in het concentratiekamp Hinzert. Jij werd op 16 december 1943 in het huis van jouw vriendin Sofia Nossovitch aan de Rue Saint-Florentin gearresteerd. Sofia was ook een OCM-lid. Het Gestapo-team van de collaborateur Rudy de Mérode (Frédéric Martin) namen jullie mee. Rudy werkte als SD-er samen met de Nederlandse SD-er Gédéon van Houten, tot dat zij in 1942 met elkaar gebrouilleerd raakten. Tijdens de ondervragingen heb je niemand verraden en je kreeg de bijnaam Prinses-Ik-Weet-Er-Niets-Van.

Sofia werd gemarteld en in ijswater gedompeld. Zij smeekte om genade, wat ze kreeg, en ze overleefde de oorlog in een werkkamp. Jij werd niet gemarteld, maar in mei 1944 werd jij door een militaire rechtbank in Arras wegens verraad tot de dood veroordeeld. Je weigerde een verzoek om genade te ondertekenen. Je werd naar de Berlijnse Moabit-gevangenis gedeporteerd en daarna naar de Barninstrasse gevangenis. Op 4 augustus 1944 ven jij in de Plötzensee-gevangenis in Charlottenburg via de guillotine vermoord. Je werd 33 jaar. Jouw ontzielde lichaam werd naar de arts/anatomist Hermann Stieve gebracht, die het effect van stress en omgevingsfactoren op het voortplantingssysteem van vrouwen bestudeerde. Dat deed hij met 174 vrouwelijke slachtoffers van de nazi's. Alleen de begraafplaats van de verzetsstrijdster Mildred Elizabeth Fish is bekend, begraafplaats Zehlendorf. Jouw lichaam, ontleed door Stieve, is nooit gevonden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 november 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 61Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)