Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gemiste kans

Dagblad Trouw van 25 november 2020 kopte boven een berichtje als volgt:

Zeesluis IJmuiden; een naam zonder franje.

Dat terwijl er creatieve suggesties als de Sluizenmoeder en de Irma Sluizen waren ingestuurd. Zeesluis IJmuiden is dan een anticlimax. Via de oude sluis ben ik ooit met mijn eerste liefde voor een fietsvakantie naar het Zweedse Götenburg vertrokken om vanuit daar door Zuid-Zweden te fietsen, langs en rond de meren Vänern en Vättern om onze prille liefde te bevestigen; eind jaren '80 van de vorige eeuw...!

Als er iemand is geweest die ons, en dan in het bijzonder de dove en slechthorende Nederlanders, tijdens de coronapersconferenties heeft geïnformeerd, geleerd en in zekere zin, dit bedoel ik slechts positief, geamuseerd, is dit natuurlijk onze nationale gebarentolk Irma Sluis en haar collegae.

Irma stal natuurlijk regelmatig de show met haar gebarenvertaling van zowel onze Minister President Mark Rutte als Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Naar mijn mening dus allesbehalve terecht dat zowel de gemeente IJmuiden als Rijkswaterstaat hebben gekozen voor een naam zonder franje, eigenlijk nietszeggend, behalve dan dat het is wat het is:

ZEESLUIS IJMUIDEN

Ook de mensen van de gemeente IJmuiden en Rijkswaterstaat kennen zowel de persconferenties als de destijds regelmatig terugkerende vertalingen-in-gebaren hiervan van Irma Sluis. Als er nou één naam meer dan geschikt is voor de nieuwe zeesluizen die toegang geven tot het Noordzeekanaal, is dat de volgende, namelijk de Irma Sluizen, zoals door een deelnemer gesuggereerd. Voorgesteld en geopperd, aangezien het voor 100% de lading dekt.

Zeesluis IJmuiden is dus écht een gemiste kans.

Als er iemand is wier naam aan deze mag worden verbonden dan is het de naam van onze nationale gebarentolk Irma Sluis.


Mede of misschien wel vooral door haar professionele gebaren worden zowel dove-, slechthorende- als normaal/goed horende mensen door deze 'onzichtbare' crisis geloodst. Onzichtbaar daar het virus met het blote oog niet is te zien en te detecteren, maar daarentegen zichtbaar door vele duizenden besmettingen met daaraan verwante doden. Een vaccin zal hopelijk verlichten, maar vooral elimineren...! Irma Sluis' gebarenintelligentie en pure wilskracht hebben mij tot het schrijven van deze beschouwing geïnspireerd.

... Naar mijn mening niet per se noodzakelijk... ...

Schrijver: Annejan Kuperus
2 december 2020


Geplaatst in de categorie: werk

5.0 met 1 stemmen 233Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
3 december 2020
De opmerking '... Naar mijn mening niet per se noodzakelijk... ...' deel ik natuurlijk. Als eerbetoon aan onze Nationale Gebarentolk pleit ik echter 'voor'. Waarvan akte.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)