Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bruut vermoord door een groot, psychopatisch roofdier

(voor Mia Zapata (1965 - 1993))

Je bent geboren als Mia Katherine Zapata op 25 augustus 1965 in Chicago. Jouw vader Richard Zapata zei, dat je stil, extreem verlegen en gereserveerd was. Je hebt een broer Eric. Je bent in Louisville opgegroeid en je ging naar de Presentation Academy op 861 South 4th Street, opgericht in 1831 door Moeder Catherine Spalding, die in 1822 samen met bisschop Johannes Baptist David de Sisters of Charity of Nazareth oprichtte. In 2015 werd er op South Fifth Street een bronzen standbeeld van Catherine onthuld, gemaakt door Raymond Graf. Op jouw negende leerde jij gitaar en piano spelen. Je werd beïnvloed door de punkrock, jazz, blues en R&B-zangers, zoals Bessie Smith, Billie Holiday, Jimmy Reed en Ray Charles.

Vanaf 1984 studeerde je liberale kunst aan het Antioch College op 1 Morgan Place in Yellow Springs, in 1850 opgericht door de Christian Connection. De journaliste Sylvia Nasar zat ook op deze universiteit. Zij schreef de biografie 'A Beautiful Mind' over de wiskundige John Forbes Nash Junior. In september 1986 vormde jij samen met drie vrienden de punkrockband The Gits. De bandnaam was eerst 'Snivelling Little Rat Faced Gits'. Een git is een freak/nerd. In 1988 werd jullie debuutalbum 'Privé Lubs' opgenomen, met de hulp van Ben Londen, de latere zanger van de rockband Alcohol Funnycar. Dit album met vroege opnames werd pas in 1996 bij Broken Rekids uitgebracht als 'Kings & Queens'. In 1989 verhuisden jullie naar Seattle. Jij werkte in de bar van Frontier Room en jullie woonden zeven jaar in een huis, genaamd 'The Rathouse'. Daar werd veel gedronken en gemusiceerd. Jullie eerste optredens in Seattle waren in 'The Vogue'. In 1991 deden jullie een Europese tournee, waarbij jullie op 9 oktober 1991 een concert in Amsterdam gaven.

Het officiële debuutalbum 'Frenching the Bully' verscheen in 1992 bij C/Z Records, in 1985 opgericht door Chris Hanzsek en Tina Casale, die veel Seattle grunge bands produceerden, zoals Soundgarden met Chris Cornell. Met o.a. 'Absynthe', 'Another Shot of Whiskey', 'It All Dies Anyway', 'Cut My Skin, It Makes Me Human', 'Here's to Your Fuck', 'Second Skin' en 'Slaughter of Bruce'. Jullie speelden vaak samen met de bevriende punkrockband 7 Year Bitch, in 1990 opgericht door de zangeres Selene Vigil, de gitariste Stefanie Ann Sargent, de bassiste Elizabeth Davis en de drumster Valerie Agnew, een zeer goede vriendin van jou. Stefanie Sargent overleed op 27 juni 1992 in haar appartement in de wijk Capitol Hill in Seattle door het gebruik van alcohol en een overdosis heroïne. Ze viel flauw en ze stikte in haar eigen braaksel. Ze werd 24 jaar. Zij werd vervangen door de gitariste Roisin Dunne en Roisin werd vervangen door Lisa Faye Beatty, die op 25 november 2011 door een verkeersongeluk overleed en 47 jaar werd. 7 Year Bitch stopte in 1997.

Jij kwam uit een rijke familie, maar jij leefde vaak zonder materiële gemakken. Je was een magnetische persoonlijkheid, die verschillende, sociale kringen bij elkaar trok. Je was populair bij de feministen in Seattle. Op jouw linker kuit stond een tatoeage van een kip. Op 22 maart 1994 verscheen het tweede en laatste album 'Enter: The Conquering Chicken', met 'A Change Is Going to Come', 'Precious Blood', 'Seaweed', wat je voor Stefanie schreef, 'Guilt Within Your Head', 'Beauty of the Rose', 'Drunks', 'Social Love I en II', 'Spear & Magic Helmet', 'Drinking Song', 'Bob (Cousin O.)', 'Italian Song' en 'Sign of the Crab'.

Op 7 juli 1993 verliet jij om 2.00 a.m. de Comet Tavern in Capitol Hill. Een blok verderop bezocht jij even een vriend op de tweede verdieping. Daarna ben jij niet meer levend gezien. Kort na 2.15 a.m. ben jij jouw moordenaar tegengekomen. Rond 3.30 a.m. is jouw ontzielde lichaam nabij de kruising van 24th Avenue South en South Washington Street gevonden. Jij was geslagen, verkracht en gewurgd. Jij bent door jouw inwendige verwondingen overleden, o.a. een gescheurde lever. Jij werd 27 jaar en jij bent in de Cave Hill Cemetery in Louisville begraven.

Bands als Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden wisten 70.000 dollar bij elkaar te krijgen om voor drie jaar een privé-detective in te huren. Dat was Leigh Hearon. Verder werkte de detective Al Lima aan de zaak. Op 28 juni 1994 verscheen het album 'Viva Zapata!' van 7 Year Bitch, een eerbetoon voor jou en Stefanie. Met o.a. 'M.I.A.', 'Rock A Bye', 'Icy Blue', 'The Scratch' en 'Hip Like Junk'. In 2003 werd de visser Jesus Mezquia uit Florida gearresteerd en aangeklaagd op basis van een DNA-bewijs. Hij heeft een geschiedenis van geweld tegen vrouwen. Al zijn ex-vriendinnen en zijn vrouw hebben aangifte tegen hem gedaan. Hij is veroordeeld tot 36 jaar en sinds januari 2003 zit hij in de gevangenis. Hij woonde destijds in de buurt van het misdrijf en hij had een auto. Het is allemaal te gruwelijk voor woorden. In 2005 verscheen de documentaire film 'The Gits Movie' van Kerri O'Kane, die op You Tube te zien is.

Schrijver: Joanan Rutgers
7 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 62Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)