Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Edvard Grieg's applaus voor deze Noorse concertpianiste

(voor Agathe Backer Grondahl (1847 - 1907))

Je bent geboren als Agathe Ursula Backer op 1 december 1847 in Holmestrand. Jouw ouders waren de scheepshandelaar/reder Nils Christensen Backer (1815 - 1877) en Sofie Smith Pedersen (1819 - 1882). Jij had drie zussen, o.a. Harriet, geboren op 21 januari 1845. Zij was een schilderes, die met jou mee reisde tijdens jouw concertuitvoeringen in Europa. In Parijs kreeg zij les van Léon Bonnat en Jean-Léon Gérôme. Zij deelde daar een atelier met Kitty Lange Kielland. Van 1889 tot 1912 had zij in Sandvika, bij Christiania (Oslo), een eigen kunstacademie, met als leerlingen o.a. Marie Hauge, Lars Jorde en Henrik Lund, de broer van de componiste Signe Lund. Jullie waren een rijke en kunstminnende familie. Jouw zussen en jij waren begaafd in muziek en tekenen.

In 1857 verhuisden jullie naar Christiania. Jij kreeg muziekles van de componist/dirigent Otto Winther-Hjelm, de componist Halfdan Kjerulf en de componist Ludvig Mathias Lindeman. Kjerulf was een leerling van Carl Arnold, Niels Gade en Ernst Richter. Hij was ook de leraar van jouw beste vriendin en collega Erika Nissen (1845 - 1903) en hij stuurde Erika en jou in 1865 naar de pianist/componist Theodor Kullak, naar zijn Neue Akademie der Tonkunst in Berlijn. Kullak was een pianoleerling van Albrecht Agathe en Carl Czerny. De Amerikaanse concertpianiste Amy Fay was ook een leerlinge van hem. Jij kreeg compositieles van de componist Richard Wüerst. In Berlijn woonde je samen met jouw zus Harriet. Jij oogstte er veel succes met de uitvoering van Beethoven's vijfde pianoconcert. Tot 1867 bleef je onder de hoede van Kullak.

Op 11 augustus 1868 overleed Halfdan Kjerulf in Grefsen en hij werd 52 jaar. In 1868 debuteerde jij met Edvard Hagerup Grieg, die dirigent van de Philharmonic Society was. In de zomer van 1868 had Edvard in Sollerod zijn Pianoconcert in A minor geklaard. Hij was toen 24 jaar. Het ging op 11 juni 1867 in Kopenhagen in première. Edvard was op 11 juni 1867 in Kopenhagen met zijn nicht, de lyrische sopraan Nina Hagerup, getrouwd. Beiden waren aanhangers van het Unitarisme, een geloofsovertuiging, die de Poolse martelares Katarzyna Weiglowa op 19 april 1539 in Krakau op de brandstapel deed belanden, omdat ze weigerde Jezus Christus de Zoon van God te noemen. De schrijfster Mary Wollstonecraft werd erom vervolgd. Via een aanbeveling van de violist/componist Ole Bull, bevriend met de familie Grieg en Franz Liszt, kreeg jij in 1871 in Florence les van de virtuoze pianist/componist Hans von Bülow. Ole was getrouwd met Alexandrine Félicie Villeminot, met wie hij zes kinderen kreeg. Zijn tweede vrouw was de 40 jaar jongere schrijfster Sarah Chapman Thorp, een discipel van Swami Vivekananda, een discipel van de goeroe/heilige/mysticus Sri Ramakrishna Paramahamsa. Met haar kreeg Ole de dochter Olea.

In 1871 speelde jij in het eerste Gewandhaus in Leipzig, in 1781 door Johann Dauthe ontworpen. In 1873 kreeg je in Weimar les van Franz Liszt. In juni 1875 trouwde jij met de succesvolle zangleraar/koordirigent/componist Olaus Andreas Grondahl, op 4 november 1847 in Christiania geboren. Jullie hadden elkaar in Duitsland ontmoet. Jij gaf pianoconcerten in Scandinavië, Londen en Parijs. In 1889 en 1890 speelde je een uitgebreid programma in Londen en Birmingham, inclusief Griegs pianoconcert. In 1889 speelde jij het pianoconcert van jouw beste vriend Grieg op de Wereldexpositie in Parijs. Je speelde briljant, maar je kreeg wel last van jouw zenuwen. Toch bleef je spelen, totdat je bijna doof was. In 1897 ben jij na een grote operatie aan jouw oren, vanwege de verergerde doofheid, voor enkele maanden in een psychiatrisch ziekenhuis behandeld. In 1901 speelde jij in Zweden en Finland voor het laatst. Daarna werd je een invloedrijke pianolerares met talloze bekende en minder bekende leerlingen. Je gaf ook les aan jouw drie zonen; Nils (1877 - 1975), Anders (1879 - 1947) en Fridtjof (1885 - 1959).

Nils werd een chirurg en hij trouwde met Anine Ekmann, met wie hij kinderen kreeg, waarvan er één in 1916 overleed, die één jaar werd. Anders werd een zakenman, die met Elina Lothe trouwde, met wie hij de dochters Agathe en Harriet kreeg. Fridtjof werd een pianist/componist/muziekleraar. Hij speelde in 1906 in Amsterdam. Hij trouwde op 19 april 1913 met Sophie Eugenie Lovenskiold, met wie hij drie kinderen kreeg. Op 27 oktober 1903 overleed de pianiste/muzieklerares Erika Nissen in Christiania. Zij werd 58 jaar. Zij was getrouwd met de arts Oscar Nissen en hun zoon Karl was een pianist/dirigent. In 1905 gaf Olaus met zijn mannenkoor een concert voor president Theodore Roosevelt in het Witte Huis. Jij schreef veel liederen en pianomuziek. George Bernard Shaw noemde jou één van de grootste pianisten van de eeuw. Shaw interviewde jou in jouw huurflat op Blanford Square in Londen. Jij was de belangrijkste, Scandinavische componiste van jouw tijd.

Jij overleed op 4 juni 1907 in jouw woning op het eiland Ormoya in Oslo. Je werd 59 jaar en je bent in de begraafplaats van Onze Heiland (Var Frelsers gravlund) in Oslo begraven. Olaus overleed op 31 december 1923 en hij is bij jou begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
24 december 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)