Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Aurora Aksnes: De snelle opmars van een Mater Matuta

Jij, ontzettend liefdevolle zanggodin, bent geboren op 15 juni 1996 in het Stavanger University Hospital. Jouw sterrenbeeld is Tweelingen. Jouw ouders zijn Mei Britt Froastad, een vroedvrouw, en Jan Oystein Aksnes, een reizende verkoper. De eerste drie jaar van jouw leven woonde jij in Hole en daarna woonde jij in Os, in de bosrijke bergen nabij Bergen, waar jij bent opgegroeid. Je zegt erover: 'Er zijn bijna geen auto's en de wegen zijn klein en hobbelig, er zijn overal veel bomen, het is er rustig en het internetontvangst is slecht.'. Jij vergeleek het met de fantasiewereld van Narnia, bedacht door Clive Staples Lewis, een goede vriend van John Ronald Reuel Tolkien. Beiden waren lid van de literaire discussiegroep The Inklings, die elkaar in de kamers van Lewis in Magdalen College te Oxford ontmoetten, of in de pubs 'The Eagle and Child' en 'The Lamb & Flag'. De homoseksuele literatuurwetenschapper Nevill Coghill was ook een lid van The Inklings. Zijn vader was de Ierse kunstschilder Sir Egerton Coghill, een neef van de schrijfster Edith Anna Somerville, die samen met haar nicht Violet Florence Martin literatuur bedreef, ook na het overlijden van Violet op 21 december 1915 in Drishane. Via spiritualistische seances. Violet werd 53 jaar. Haar pseudoniem was Martin Ross. Zou de Nederlandse literatuurpaus/uitgever/schrijver Martin Ros dat geweten hebben. Martin overleed op 8 december 2020 in Amersfoort. Door corona. Hij werd 83 jaar. Niemand, op Boudewijn Büch na, kon zo gedreven en enthousiast over de literatuur praten als hij.

Maar dit terzijde. Jij hebt twee oudere zussen, Miranda en Viktoria. De make-up kunstenares en ex-lerares Miranda is jouw samenstellingskunstenares en zij heeft een bipolaire stoornis. De mode-ontwerpster/styliste/blogger Viktoria is jouw kostuumontwerpster. Jij was 6 jaar, toen jij piano begon te spelen. Die piano vond je op zolder. Op jouw 9-de begon je songs te schrijven en de eerste was 'I Had a Dream', over hoe hard de wereld kan zijn. Op jouw 12-de schreef jij 'Runaway', 'Running with the Wolves' en 'I Went Too Far'. Dan ben je wat mij betreft een wonderkind. Je werd beïnvloed door Enya, Bob Dylan, Leonard Cohen, The Chemical Brothers, Björk, David Bowie en Underworld. Jouw moeder stimuleerde jou om de muziekwereld in te gaan. Ze zei: 'Misschien is er iemand, die jouw muziek hard nodig heeft!'. In december 2012 verscheen jouw debuutsong 'Puppet' en in mei 2013 verscheen 'Awakening', in april 2015 'Running with the Wolves', in september 2015 'Murder Song', op 6 november 2015 de cover 'Half the World Away' van Oasis en in januari 2016 'Conqueror'. Jouw uitvoering van 'Conqueror' in de tv-show van Jimmy Fallon was spectaculair. You sure can dance!

Op 11 maart 2016 verscheen jouw debuutalbum 'All My Demons Greeting Me as a Friend' bij Decca Records, met 'Runaway', 'Conqueror', 'Running with the Wolves', 'Lucky', 'Winter Bird', 'I Went Too Far', 'Through the Eyes of a Child', 'Warrior', 'Murder Song', 'Home', 'Under the Water' en 'Black Water Lilies'. Op de hoescover sta jij als een pop en vlinder ineen afgebeeld. Tussen april en augustus 2018 verschenen de singles 'Queendom' en 'Forgotten Love'. In januari 2018 heb jij in Frankrijk jouw tweede album opgenomen, met thema's als politiek en seksualiteit. In de videoclip bij 'Queendom' kus jij één van de danseressen. Jij hebt zowel met mannen als met vrouwen een liefdesrelatie gehad. 'Queendom' toont dat elk type van liefde wordt geaccepteerd en omarmd. Je kreeg een grote schare fans op Facebook en je werd hip bij de LGBT-gemeenschap. Je coverde ook 'Life on Mars' van Bowie en 'Believer' van Imagine Dragons, waar jij een rustige versie van maakte. Jouw favoriete café in Noorwegen is 'Elefanten' en jouw favoriete nachtclub 'Lille Ole Bull'. Je winkelt het liefste in 'Twisted' te Bergen en 'Beyond Retro' in Londen. Inmiddels woon je in een eigen appartement in Bergen, nabij een groot park.

Op 28 september 2018 verscheen het album 'Infections of a Different Kind (Step 1)', met naast de titelsong 'Queendom', 'Forgotten Love', 'Gentle Earthquakes', 'All is Soft Inside', 'It Happened Quiet', 'Churchyard' en 'Soft Universe'. Op 7 juni 2019 verscheen jouw derde album 'A Different Kind of Human (Step 2)', met naast de voor jou extra belangrijke titelsong 'Soulless Creatures', 'The River', 'Animal', 'In Bottles', 'Hunger', 'Dance on the Moon', 'Daydreamer', 'Apple Tree', 'The Seed' en 'Mothership'. 'Exist to Love' is de eerste singel van het nog te verschijnen vierde studio-album. Je lijkt wel de Noorse Sinead O'Connor, met dezelfde power en drive. Jouw zeewierbal en vriendje is Igor, die niets hoeft te eten. Je schrijft heel veel liederen en je mist veel verloren mensen. Je bent al bezig met een postuum album, waarvan twee songs al klaar zijn. Je schrijft ze om de 10 jaar. Je dacht als kind al veel over de dood na en je doet dat nog steeds, uit nieuwsgierigheid en zonder angst. Je vindt dat heel mooi, want dat maakt het leven heel waardevol. Maar je verlangt er wel naar, dat het een beetje meer plezier gaat geven om eens te zullen overlijden. Je wilt na jouw leven graag iets tegen de wereld zeggen.

Wanneer jij een lied creëert, voel jij jezelf God. De inspiratie komt van boven. Jij houdt ervan om veel mensen aan te raken, ook vreemden op vliegvelden, wat je dan heel snel doet. Maar het is Miranda, die alleen jouw gezicht mag aanraken. Je houdt ook niet van warm douchewater op jouw gezicht, daarom douch je altijd met een handdoek voor jouw gezicht. Als baby hield je al niet van water op jouw gezicht. Zo zwem je ook niet graag in de oceaan. Je gaf o.a. concerten in Bergen, Israël, Glastonbury, Brazilië, Nidarosdomen, Manchester en Dublin. Allemaal op You Tube te beluisteren en te bekijken. Het concert in Israël in november 2019 is scherp weergegeven. Hold your horses en verschiet niet al jouw kruit ineens. Er is nog een lange weg na de dageraad.

Schrijver: Joanan Rutgers
5 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)