Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als fanatieke soliste vliegensvlug opgebrand

(voor Vera Skoronel (1906 - 1932))

Je bent geboren als Vera Laemmel op 28 mei 1906 in Zürich. Jouw vader was de in Wenen geboren wetenschapper Rudolf Lämmel (1879 - 1962), die een medestudent van Albert Einstein was, en jouw moeder was Sofia (Sonja) Axelrod (1881 - 1917). Jouw oudere broer heette Boris. Jouw opa van moederskant was de Russische, marxistische, Joodse revolutionair Pavel Borisovich Axelrod (1850 - 16 april 1928) en jouw oma was Nadezhda Ivanovna Kaminer. Pavel was beïnvloed door de filosoof/socialist Ferdinand Lassalle en Michail Bakunin. Jouw overgrootvader was de dichter/arts Isaac ben Abraham Kaminer, verbonden aan de socialistische schrijver Aaron Liebermann, die met Ratel Trotski getrouwd was, met wie hij 3 dochters en 1 zoon kreeg. In 1880 werd Aaron verliefd op de getrouwde Rachel Sarasohn en wilde hij van Ratel scheiden. Rachel hield niet van hem en zij ging met haar dochter naar haar man in Syracuse. Aaron volgde haar naar Syracuse, maar zij wilde bij haar man blijven, waarna Aaron op 18 november 1880 zelfdoding pleegde. Hij werd 35 jaar en hij is in de Mount Carmel Cemetery in Queens begraven.

Jij hebt jouw artiestennaam Skoronel zelf gekozen. Vanaf 1912 studeerde jij ritmische gymnastiek aan de dansschool Semmler-Rinke. Vanaf 1919 kreeg jij een dansopleiding aan de Laban School in Zürich. Jij kreeg les van de danseres/muzikante/bewegingslerares Suzanne Perrottet (1889 - 1983). Suzanne volgde een vioolopleiding aan het Conservatorium de Musique de Genève en ze was een docente muziek en ritme aan de school van de componist/muziekleraar Émile Jaques-Dalcroze, die de Dalcroze Eurhythmics ontwikkelde, wat Suzanne doceerde. Zij was lid van de Dada-beweging en samen met de danseres Mary Wigman en de dansartiest Rudolf von Laban stichtte zij de moderne, expressionistische dans. Jij kreeg ook dansles van de expressionistische danseres/dansinstructrice Katja Wulff (1890 - 1992). Katja kreeg les van Gertrud Falke, Rudolf von Laban en Mary Wigman, die een school voor moderne dans aan de Bautzner Strasse 107 in Dresden runde, waar ze tot 1943 woonde. In 1942 werd haar dansschool door de nazi's gesloten.

Mary Wigman gaf o.a. les aan Lotte Goslar, de danslerares van Marilyn Monroe, en Dore Hoyer, die met de componist/muzikant Peter Cieslak samenleefde, totdat hij op 5 april 1935 zelfdoding pleegde. Op 31 december 1967 pleegde Dore zelfdoding met vergif. Zij had een ernstig beschadigde knie door een ongeluk, waardoor dansen erg pijnlijk tot onmogelijk was. Zij werd 56 jaar en zij is in het Hauptfriedhof in Frankfurt begraven. De danshervormer Rudolf von Laban hield van 1913 tot 1917 zomercursussen op Monte Verita, in Ascona. Rudolf was eerst getrouwd met de plotseling overleden schilderes Martha Fricke, met wie hij de dochter Azraela en de zoon Arpad kreeg. Rudolf trouwde ook met de zangeres Maja Lederer, met wie hij twee kinderen kreeg. Zij kweekten zelf hun voedsel en zij naaiden zelf hun kleren. Rudolf, Maja en Suzanne Perrottet hadden een driehoeksverhouding. Met Suzanne kreeg Rudolf de zoon André, een decorontwerper/theaterbouwer, die op 24 februari 1956 in Oensingen zelfdoding pleegde en 40 jaar werd. André werd door de directeur van het Stadstheater van Basel Hermann Wedekind ontslagen.

In 1921 ging jij drie maanden naar de Lohelandschool in Künzell. Van 1922 tot 1924 kreeg jij in Dresden les van Mary Wigman, geboren als Karoline Sophie Marie Wiegmann (1886 - 1973). Jouw medeleerlingen waren Margarethe Paluka, Johanna Eckert en de actrice/filmregisseuse Leni Riefenstahl. Margarethe begon in 1925 haar eigen dansschool in Dresden, de 'Palucca Hochschule für Tanz', een statig, wit gebouw met acht grote frontpilaren, waar o.a. de Bulgaarse, invloedrijke danseres/choreografe/schilderes Mila Iskrenova les kreeg. Margarethe begon ook scholen in Berlijn en Stuttgart. Ze gaf ook les aan Dore Hoyer. In 1924 werd jij dansregisseuse voor de verenigde dansschool Oberhausen-Gladbeck-Hamborn. In 1925-1926 was jij dansregisseuse in het theater van Darmstadt. In 1926 begon jij samen met jouw vriendin Berthe Trümpy een dansschool in Berlijn. Jouw leerlingen waren o.a. Ludwig Lefebre, Hanna Berger, de schoonzwemster/-duikster Ilse Meudtner, die Nederlander werd, en de danseres/maskermaakster/beeldhouwster Oda Schottmüller. Voorts gaf jij les aan enkele leden van de Sara Mildred Strauss Dancers uit New York.

In 1927 werkten Berthe en jij aan de Berliner Volksbühne. Jij ontwikkelde een bewegingstechniek met snelle, ritmische bewegingen, wat jij 'abstracte dans' noemde. Dit gaat gepaard met zeer energieke, onafhankelijke arm- en beenbewegingen. Een andere leerling van jouw was Lisa Csébel, die van 1928 tot 1929 met de Skoronel Groep in Parijs optrad, met Olga Preobrajenska en Ljubov Egorova. In Dresden deelde jij een kamer met de danseres/choreografe/balletmeesteres Yvonne Georgi. Tijdens de inflatietijd was alcohol schaars en dronk jij zelfs de Eu de Cologne van Yvonne op, net als jouw eigen parfum. Van een andere medestudente Aenne Grünert stal jij een jurk, waar jij rustig mee ging zitten pronken. Artur Michel zei over jou: 'Haar dansen zijn als de angst, vlucht en strijd van een door de donker dreigende afgrond opgejaagde ziel. Het zijn dansen van de door haar wezenlijke demon vervolgde, gekwelde, opgejaagde, niet door de God in haar inborst zegevierende geïnspireerde, verloste vrouw.'.

Jij overleed op 24 maart 1932 in Berlijn door een bloedziekte, verergerd door alcoholgebruik. De beeldhouwer Fritz Cremer, een tijd de levenspartner van Hanna Berger, maakte op jouw sterfbed een afdruk van jouw rechterhand. Een portretbuste van Milly Steger en een schilderij van Julie Wolfthorn van jou zijn spoorloos verdwenen.

Jij werd 25 jaar en jij bent in het Friedhof Wilmersdorf in Berlijn-Wilmersdorf begraven. Jouw vader zei: 'Sie hat sich zu Tode getanzt!'.

Schrijver: Joanan Rutgers
14 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)