Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verward en uiteengerukt door jouw homoseksuele man

(voor Constance Wilde (1858 - 1898))

Je bent geboren als Constance Mary Lloyd op 2 januari 1858 in Dublin. Jouw vader Horace Lloyd was een Engelse advocaat en jouw moeder was Adelaide Barbara Atkinson. Jouw broer was Otho Holland. Jouw opa John Horatio Lloyd, getrouwd met Caroline Holland Watson, was ook een advocaat, net als jouw overgrootvader John. Jij bent op 9 juni 1858 gedoopt in de Christ Church op 35 Cosway Street in Marylebone. De predikant was John Llewelyn Davies.
Jouw vader overleed op 30 maart 1874 en het boterde niet tussen jouw moeder en jou, waardoor jij vanaf jouw 20-ste bij jouw opa John Horatio en jouw tante Emily Lloyd woonde. Jij deed een kunstopleiding en jij was geïnteresseerd in muziek en schilderkunst. Je kende goed Frans en Italiaans en jij las Dante in het Italiaans. Je hield ook van wiskunde.

Op 6 juni 1881 ontmoette jij Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde, geboren op 16 oktober 1854 in Dublin. In november 1883 heeft Oscar jou ten huwelijk gevraagd. Hij zocht vooral een rijke echtgenote en hij had al vaker geprobeerd om met een rijke vrouw te trouwen. Jij had een inkomen en op 29 mei 1884 ben jij met Oscar getrouwd in de St James's Church in Paddington. De huwelijksreis ging naar Parijs, waar jullie naar de opera gingen, kunstexposities bezochten en Sarah Bernhardt bewonderden, die in 'Macbeth' speelde. Maar Oscar ging ook naar de achterbuurten, waar de minderbedeelden zich te pletter en lam zopen. Jullie woonden op 16 Tite Street, met schilderijen van Oscar's vriend Whistler aan twee muren. Oscar schreef in een kleine kamer naast de voordeur. Daar hingen een Japanse prent, een schilderij van Adolphe Monticelli en een tekening van Simeon Solomon (1840 - 1905) aan de muur.

Simeon Solomon was een homoseksuele, prerafaëlitische, Joodse schilder, die in 1873 werd gearresteerd vanwege homoseks in openbare toiletten, wat hem een boete en 18 maanden harde strafarbeid opleverde. In 1874 werd hij om dezelfde reden in Parijs gearresteerd en kreeg hij drie maanden gevangenisstraf. Daarna exposeerde hij niet meer en overleefde hij in een werkhuis. Zijn alcoholisme heeft zijn schildertalent verwoest. Hij overleed door de gevolgen van zijn drankzucht. Hij werd 64 jaar en hij is in de Willesden Jewish Cemetery aan Beaconsfield Road begraven.
Jij was een spiritualiste en jij informeerde Oscar over de inwijdingsrituelen bij de Golden Dawn.

Op 5 juni 1885 werd jullie zoon Cyril geboren en op 5 november 1886 jullie zoon Vyvyan. Daarna groeiden Oscar en jij meer en meer uit elkaar, want Oscar snakte naar homoseksuele contacten en juichend publiek. Jij kon niet meer voldoen aan de hoge eisen van uiterlijke schoonheid, die Oscar aan jou stelde. Hij accepteerde dineruitnodigingen zonder jou. Jij werd somber door zijn nachtelijke escapades, al vermoedde je nog niet dat hij achter de mannen aan zat.
Van 1888 tot 1889 was jij redactrice van een dameskledingblad. Jij ging naar politieke bijeenkomsten, je was pacifistisch en je publiceerde in 1889 en 1892 twee kinderboeken. Jij steunde de havenstaking van 1889 en jij assisteerde de feministe Lady Sandhurst bij de Londense gemeenteraadsverkiezingen. Je schreef een artikel over moderne kinderkleding voor het blad 'The Woman's World', waar Oscar redacteur van was. Jullie waren bevriend met Robert Baldwin (Robbie) Ross, die vaak bij jullie thuis kwam. Robbie was de eerste minnaar van Oscar. Robbie heeft Oscar onbedoeld in de val van de homofobe, wraakzuchtige markies John Sholto Douglas geduwd. Robbie's as is in het graf van Oscar geplaatst.

Terwijl Oscar met zijn geliefde Lord Alfred Douglas in Felbrigg verbleef, zat jij met de kinderen in Torquay. Alfred werd ziek en jouw aanbod om hem te verplegen werd afgewezen. Jij smeekte Oscar om bij jou terug te komen, maar dat negeerde hij. In 1894 werd jij verliefd op Arthur Humphreys, de manager van de boekhandels Hatchards op Piccadilly en St. Pancras. Tijdens de rechtszaak aangaande Oscar's homoseksualiteit bleef jij hem steunen. Je hoopte dat hij naar het buitenland zou vluchten, maar hij kreeg twee jaar gevangenisstraf met dwangarbeid, waarna jij de echtscheidingsprocedure in gang zette, maar Oscar wist jou daar toch vanaf te houden. Voor de kinderen veranderde jij jouw achternaam in Holland. In 1895 waren Oscar en jij failliet verklaard.
In 1895 viel jij van de trap en had jij jouw rug beschadigd. Je kreeg ruggengraatsverlamming en je moest geopereerd worden. Je ging naar het buitenland en je zocht hulp bij een zenuwarts in Heidelberg. In december 1895 werd jij in Genua geopereerd. De gynaecoloog Luigi Maria Bossi repareerde jouw voorste vaginawand om de urineproblemen vanwege een vermeende blaasverzakking te verhelpen. In februari 1896 kwam je in Londen terug. Je bezocht Oscar in de gevangenis in Reading, waar de directeur Henry Isaacson Oscar met veel plezier mishandelde.

Na zijn vrijlating schonk jij Oscar een toelage, mits hij de kinderen en jou niet meer zou bezoeken en niet meer met Alfred om zou gaan. Jij liet deze overeenkomst door Oscar in de gevangenis ondertekenen. Je hebt Oscar daarna nooit weergezien. Oscar heeft Alfred toch weer ontmoet en samen met Alfred's moeder probeerde jij die hereniging te verbreken. Je bleef hem wel geld sturen. Op 2 april 1898 werd jij voor de tweede keer in de kliniek van Luigi Bossi geopereerd. Deze keer voor een vleesboom van de baarmoeder. Luigi verrichtte een myomectomie, waarbij de baarmoeder bewaard bleef en de vleesbomen verwijderd werden.

Jij overleed op 7 april 1898 uiteindelijk door paralytische ileus (darmverlamming). Al kan het ook multiple sclerose of syfilis via Oscar geweest zijn. Jij werd 40 jaar en jij bent in de Cimitero monumentale di Staglieno in Genua begraven. Op de grafsteen staat 'Wife of Oscar Wilde'.
In 1897 waren Oscar en Alfred samen in Napels. Oscar heeft jouw graf bezocht en er bloemen op gelegd. Toen jij zo verdrietig en verbitterd was, besloot jij, dat Oscar jullie kinderen nooit meer mocht zien. Wat had je dat besluit graag terug willen draaien.

Schrijver: Joanan Rutgers
15 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 43



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)