Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eivor Pálsdóttir - Falling Free (live at the Old Theater in Tórshavn)

Je bent geboren op 21 juli 1983 in het kleine dorp Syorugota op het Faeröer eiland Eysturoy, waar de Vikingleider Tróndur í Gotu ook heeft gewoond. Jouw moeder zingt graag en jouw vader schreef iedere dag een gedicht of een kort verhaal, wat hij voordroeg. Op jouw 10-de luisterde jij naar de zanger Hanus Johansen, wat jou inspireerde. Op jouw 13-de kwam je voor het eerst op de Faeröer televisie en je won een nationale zangwedstrijd. Op jouw 15-de werd je lid van de band Clickhaze. Jouw lievelingsalbum is 'Five leaves left' van Nick Drake.

Op jouw 17-de, op 10 december 2000 verscheen jouw eerste solo-album 'Eivor Pálsdóttir', met klassieke Faeröer balladen, eigen nummers en songs met teksten van beroemde Faeröer schrijvers en dichters, zoals Jorgen-Frantz Jacobseb, William Heinesen, Hans Jacobsen en Jóanes Nielsen (1953, Tórshavn) en Janus en Hans Andreas Djurhuus. Met o.a. 'Astarstund', 'Randadu rosur', 'Vakrasti dreymur', 'Litla barnid', 'I gotu ein dag', 'Jesuspapin' en 'Giv fred fremdeles'.

In 2002 verhuisde jij naar Reykjavik om klassieke muziek en jazzmuziek te studeren. De componist/muzikant Kristian Blak vroeg jou om de leadzangeres van het Noordse muziekensemble Yggdragil te worden en met Clickhaze maakte je een rockalbum. In oktober 2003 verscheen jouw tweede album 'Krákan', met naast de titelsong o.a. 'Rósufariö', 'Har Heiti Eldur Brann', 'Rura Barniö', 'Sum Sólja Og Böur' en 'Hjarta Mitt'. Bij de IJslandse Music Awards won je als beste zangeres en beste performer. In 2004 zong je solo in de opera 'Firra' van Kristian Blak, geboren op 31 maart 1947 in Fredericia, waar de dichteres/schrijfster Anna Magdalena Kragh-Thoresen ook geboren is. Haar stiefdochter was de vrouw van Henrik Ibsen. In 2004 verscheen jouw album 'Eivor', met medewerking van de Canadese muzikant Bill Bourne. Met vier Engelstalige songs; 'Only a friend of mine', 'Sweet sweet song', 'Where are the angels' en 'If I needed you'.

In 2007 verscheen 'Human Child', geproduceerd door de Ierse folkmuzikant/producer Dónal Lunny (1947, Tullamore, waar Charleville Castle staat). De moeder van zijn zoon Shane is Sinéad O'Connor. Met naast de titelsong o.a. 'Do Not Weep', 'Mother Teresa', 'You Are All', 'Listen' en 'Snowflakes Within'. In 2008 werkte je samen met de componist Gavin Bryars aan 'Tróndur í Gotu', waarin je met de bas Rúni Brattaberg zingt. Je had de hoofdrol in de opera 'Marilyn Forever' van Bryars, gebaseerd op het leven van Marilyn Monroe, met een libretto van de Canadese dichteres/romancière Marilyn Bowering. Deze opera werd in september 2013 in het McPherson Theatre uit 1914 in Victoria, British Columbia, uitgevoerd. In 2010 verscheen 'Larva', met een meer experimentele en wilde muziekstijl. Met werk van de componist Tróndur Bogason, het strijkkwartet Kaputt, het koor Mpiri uit Kopenhagen, o.a. opgericht door Bogason en met de dirigent Gorm Larsen, en een kinderkoor uit jouw geliefde geboortedorp Syorugota.

In 2012 trouwde jij met Tróndur Bogason, geboren op 5 april 1976 in Tórshavn, waar ook de zangeres Greta Svabo Bech is geboren. Tróndur studeerde aan Det Kongelige Danske Musikkonservatorium in Kopenhagen én aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn moeder is de schrijfster/orthodontiste Bergtóra Hanusardóttir, wiens zus secretaris van het Deense kabinet van de premier is. De huidige premier is Mette Frederiksen (1977, Aalborg). Zijn vader is de zeebioloog Bogi Hansen. In 2012 maakte je samen met jouw man 'Room', waarmee je bij de Faeröer Music Awards drie grote prijzen won. In 2014 verscheen 'The Color of Dark' en in 2015 verschenen 'Bridges' en 'Slor'. In 2016 verscheen 'At the Heart of a Selkie' en in september 2020 verscheen 'Segl' (Zeilen), met o.a. 'Let It Come', 'Sleep On It', 'Hands', 'Nothing to Fear', 'Truth', 'Only Love', 'Patience' en 'Gullspunnin'.

Schrijver: Joanan Rutgers
17 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)