Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sowieso geen sinecure

Subtitel: Keten van beslissingen


In de vroege nacht van zaterdag 16 op zondag 17 januari zond de NPO op 2 het Brits drama EYE IN THE SKY uit 2015 uit. Een film met Helen Mirren als kolonel. In 'Eye in the sky' kijken vanaf verschillende plekken in de wereld zowel militairen als politici mee hoe een droneaanval op terroristen in Kenia wordt voorbereid. Dan doet de volgende situatie zich voor: vlak voordat de raketten van de dronepiloot zullen worden afgevuurd op de locatie alwaar de terroristen zich hebben verschanst, spreidt een meisje een kleedje uit waarop zij haar brood legt om te verkopen. Het brood verkopende kleine meisje bij het huis alwaar de terroristen zich hebben verscholen, bevindt zich nu zonder zich dit ook maar enigszins bewust te zijn in de zogenaamde 'KILL ZONE'. Een drama dat beslist een mooi beeld geeft van de keten van beslissingen die voorafgaat aan het gebruik van geweld in de moderne oorlogsvoering.

>>>

Vraag: weegt de dood van het brood verkopende kleine meisje op tegen alle levens die de kolonel en haar collega's kunnen sparen...?

<<<

Vaak is er sprake van het kiezen tussen twee kwaden; in EYE IN THE SKY is er sprake van het tegenovergestelde. Een dilemma tussen óf het doden van de zich in het huis verschanste terroristen met als eventuele 'collateral damage' de dood van de jonge Keniaanse broodverkoopster, óf het annuleren van de droneaanval, waardoor de terroristen die zich in het huis hebben verschanst binnen afzienbare tijd weer dood en verderf zullen kunnen zaaien. Het dilemma is beslist in het voordeel van misschien wel duizenden potentieel-dodelijke slachtoffers, waarbij helaas ook de jonge broodverkoopster het leven heeft moeten laten....
Een moreel dilemma, waarbij na het verschijnen van het meisje voor het huis alwaar de terroristen zich schuil houden, de dronepiloot ernstig twijfelt of hij de trekker wel moet overhalen, want weegt haar dood op tegen de levens die de kolonel, gespeeld door Helen Mirren, en haar collegae kunnen redden...? Beslist niet een baan waarop je jaloers zou kunnen zijn, want beslissen over leven en dood is sowieso geen sinecure. De zelfmoordaanslag die de groep terroristen had gepland, is de potentiële slachtoffers bespaard gebleven, maar wel ten koste van het leven van de jonge broodverkoopster...!

Weglopen voor verantwoordelijkheden, zeker als dronepiloot, doet zo'n goedgetraind iemand niet snel, maar deze EYE IN THE SKY-situatie is er ten allen tijden één die je niet in de kouwe kleren gaat zitten en iemand voor kortere of langere tijd beslist bezighoudt;...., want die terroristen..., maar dat meisje...!

Schrijver: Annejan Kuperus
18 januari 2021


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 1 stemmen 816Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)