Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verpletterd onder een wals van contactarmoede

(voor Ari Behn (1972 - 2019))

Je bent geboren als Ari Mikael Bjorshol op 30 september 1972 in Arhus, Denemarken. Jouw ouders waren Olav Bjorshol en Rafael Mariannea Solberg. Beiden waren antroposofische Waldorfschoolleraren. Die schoolsoort is gebaseerd op de ideeën van Rudolf Steiner en wordt ook de Vrije School genoemd. Jij verhuisde naar Plymouth, waar jouw vader een opleiding tot fotograaf volgde. Daarna woonde je in Tennevoll, Noord-Noorwegen, waar jouw moeder lerares was. In 1978 ging je naar Moss in Zuid-Noorwegen, waar je in de Christengemeenschap gedoopt werd en naar de Waldorfschool ging. In 1983 zijn jouw ouders gescheiden en trouwden ze met hun vrienden Jan Pahle en Tone Bjerke, die met elkaar getrouwd waren. Tone was de dochter van de dichter/schrijver André Bjerke, wiens neef de schrijver/schilder Jens Bjorneboe was, die depressief en alcoholistisch was en ook een Waldorfleraar. Op zijn 12-de begon hij alcohol te drinken. Op zijn 13-de heeft hij geprobeerd om zichzelf op te hangen. Op 9 mei 1976 heeft hij zichzelf opgehangen. Hij werd 55 jaar.

André Bjerke's vrouw was de actrice Henny Moan, die nog leeft en die met de Noorse zanger Ole Paus hertrouwde. In 2000 zijn jouw ouders gescheiden van Jan en Tone en in 2007 zijn ze opnieuw met elkaar getrouwd. In de jaren 90 studeerde jij geschiedenis en religie aan de Universiteit van Oslo en behaalde je een bachelordiploma. In 1996 veranderde jij jouw achternaam in Behn, zoals jouw oma van moederskant heette. Behn is van Duitse oorsprong. Jouw jongere zus is Anja Sabrina en jouw jongere broer is Espen. Jouw opa van vaderskant, de advocaat Bjarne Nikolai Bjorshol, was niet jouw biologische opa, want dat was Terje Erling Ingebrigtsen, een gepensioneerde automonteur uit Tromso, die in 2009 overleed. In 1993 was jij de mede-oprichter van het anarchistische kunstenaarscollectief 'Den Nye Vinen', samen met de dichter Bertrand Besigye, Henning Braathen en jouw vriend, de kunstfotograaf Per Heimly. In 1999 debuteerde jij met de verhalenbundel 'Trist som faen' (Droevig als de hel).

Op 24 mei 2002 trouwde jij met prinses Märthe Louise van Noorwegen, geboren op 22 september 1971 in Oslo. Zij is een helderziende en hoogsensitief. Als kind en aan het hof bevroor ze emotioneel, maar ze heeft haar ware zelf teruggevonden. Ze is rebellistisch van aard. Ze praat met engelen en dieren en ze is een Rosen Methode therapeute en een afgestudeerde fysiotherapeute. Ze studeerde aan de Academie voor Holistische Geneeskunde. Haar eigen alternatieve therapiecentrum heet Astarte Education, Soulspring of Engleskolen, waar een opleiding in het communiceren met engelen en overledenen wordt gegeven. In 2014 distancieerde Soulspring zich van het helderziende medium Lisa Michelle Williams, die bij hun een seminar had gegeven. Ineens zouden ze niet met overledenen communiceren. Het imago werd schijnbaar opgepoetst.

Märtha had tijdens jullie huwelijk geen titel en koninklijke status. Ze was een gewone burgeres. In 2002 verscheen er een boek over jullie huwelijk, 'Fra hjerte til hjerte' (Van hart tot hart), wat je samen met Märtha schreef. Jij schreef voor kranten en tijdschriften en je acteerde in twee komedies. Je maakte tv-documentaires en je schreef toneelstukken. Je was ook een neo-expressionistische schilder, vooral geïnspireerd door Jean-Michel Basquiat, die een liefdesrelatie met Madonna had en op zijn 27-ste door een overdosis heroïne overleed. Hij was ook een verwoed cocaïnegebruiker. Jouw schilderijen waren een groot commercieel succes.

Jij had vaak een fikse, openlijke ruzie met critici en kunstenaars. In 2001 vroeg je de criticus/socioloog Kjetil Rolners om een duel met jou, met pistool of zwaard, want hij noemde jou de duivel. De Noorse media vond jou een pretentieuze poseur. Jij zag jezelf als een clown, een wijze nar, al wist je dat velen jou een dwaas vonden. Toch was je een serieuze beeldend kunstenaar met diverse ijzers in het vuur. Je ontwierp ook servies en wijnglazen. Jullie kregen samen drie dochters; op 29 april 2003 werd Maud Angelica geboren, op 8 april 2005 werd Leah Isadora geboren en op 29 september 2008 werd Emma Tallulah geboren. Jullie woonden in Islington (Londen) en in Lommedalen, Baerum. In 2003 verscheen jouw boek 'Achtertuin', in 2006 'Enthousiasme en woede', in 2009 'Vivian Seving', in 2011 'Talent voor geluk' en in 2015 'Tijger in de Tuin'. In 2017 zijn Märtha en jij officieel gescheiden. Jullie hadden een gezamenlijke voogdij over de kinderen. Jij worstelde met psychische problemen en jouw alcoholisme. In 2009 zei je, dat je chronisch depressief en eenzaam was. Je zei: 'Ik zal alleen sterven, maar zonder eenzaam en bitter te zijn. Het is alsof ik nooit echt in staat ben om met iemand in contact te komen.'. Dat riekte naar autisme.

In mei 2019 verkondigde Märtha, dat ze een relatie met de Amerikaanse 'sjamaan' Durek Verreth heeft. Durek is geboren op 17 november 1974. Zijn vader kwam uit Haïti en zijn moeder is Noors-Indisch. Ze dacht/denkt haar tweelingziel te hebben gevonden. Volgens hem heeft zijn oma hem op zijn 5-de als sjamaan aangewezen. Met die oma was natuurlijk ook veel mis. Märtha zei, dat hij haar heeft genezen. Daar kom ik later op terug. Jij ervoer jouw scheiding als een sterfproces. En nu was Märtha ook nog in de ban van een liegende kwakzalver. Het domme gansje ging/gaat haar ondergang tegemoet. Jij had een groot schuldgevoel naar jouw dochters, omdat je de enorme pijn van de afwezige vader zo goed kende. Daarbij herbeleefde jij het echtscheidingstrauma van jouw ouders, toen jij 10 jaar was. Het kwam allemaal dubbel zo hard aan. Het innerlijke gevoel van eenzaamheid ontpopte zich als een onafwendbare wurgengel. Op 25 december 2019 heb jij in jouw huis in Lommedalen zelfdoding gepleegd. Jouw vader heeft jou gevonden en jij werd 47 jaar. Op 3 januari 2020 was de begrafenisdienst in de kathedraal van Oslo, met de integere, blijmoedige, lutherse bisschop Kari Veiteberg. Je bent in de Begraafplaats van Onze Verlosser in Oslo begraven.

Samen met Maud Angelica had je nog had je nog een kinderboek voltooid. Tijdens de begrafenisdienst sprak Maud moedige afscheidswoorden, terwijl ze intens verdrietig was. Tien maanden na de scheiding met Märtha kreeg jij een liefdesrelatie met jouw jarenlange vriendin Ebba Rysst Heilman, die 13 jaar jonger is. Zij noemde jou 'de mooiste, sterkste, meest complexe mens'. Natuurlijk heeft het liefdesverdriet om Märtha je uitgehold en terneergeslagen, maar bovenal was het de ondraaglijke pijn van het diep gekwetste en vereenzaamde kind in jou, die niet meer verder kon. De rek was eruit, de draagkracht was gebroken, je kon de verstikking niet meer tegen houden. Misschien was het een karmisch gevolg, maar dat maakt jouw tragische einde niet minder erg. Toch heb je gestraald en geschitterd als geen ander en dat blijft voor eeuwig overeind staan. Wieweet waar je inmiddels alweer geincarneerd bent of waar je in zalige Lichtsferen vertoeft. Ondertussen gaat de potsierlijke soap met Märtha hier gewoon door.

Märtha en Durek gingen samen naar Noorwegen, waar ze seminaries hebben gegeven, met als ongeloofwaardige titel 'De Prinses en de Sjamaan'. Dat klinkt niet alleen als een duf sprookje, het is het ook. Volgens de Noorse media is die nepsjamaan Durek een grote oplichter, die Märtha heeft betoverd/behekst. De gladde jongen beweert een seksuele superman te zijn, die 3 à 4 keer per dag seks met Märtha heeft. Dat kan hij, zegt hij, omdat hij zijn klaarkomen weet uit te stellen. Een overbekende Tantra-techniek, dus niets bijzonders. Gewoon een trage kwakzalver. Hij is al bij de ouders van Märtha langs geweest en hij claimt, dat zij hun huwelijksplannen goedkeuren. Hij heeft de ring al laten maken. Hij is wel heel gretig. Hij zegt met vooroudersverbindingen en spirituele gidsen/geesten te werken, wat op zich allemaal bekende kost is. Märtha sleepte haar dochters mee naar zijn verblijf in Amerika. Ze gelooft in deze euforische idylle en hypnotiserende liefdesroes. Dat die Durek zwaar seksverslaafd is mag duidelijk zijn, maar als Märtha hem haar tweelingziel noemt, dan zegt zij daarmee net zo seksverslaafd te zijn. Vandaar dat zij helemaal gelooft in haar reddende Adonis met de buitensporige sekshonger.

Voor een ware sjamaan heeft deze overduidelijke charlatan veel te nette, schone en kleurrijke kleren en werkt hij met nietszeggende, logische slogans, die hij als quasi-mystiek verpakt. Hij doet zogezegd aan het 'deblokkeren van negatieve patronen', wat gewoonweg allang bestaande psychologieterminologie is. Naast 'sjamaan' is hij ook acteur en model. Geen wonder dat de actrice Gwyneth Paltrow met hem wegloopt. Die misleidende sekteleider is fake van top tot teen en wil alleen maar zoveel mogelijk seks en geld. Hij praat heel snel en dwingend en hij laat zijn koninklijke prooi geen moment meer los. Hij woonde in Turkije en in Londen. Hij is een hoogmoedswaanzinnige met een ratelend, arrogant superego, die neerkijkt op iedereen, die niet in zijn dwaze verzinsels trapt. Zo beweert deze nare fantast, dat hij de vagina's, die met teveel mensen naar bed zijn gegaan, kan reinigen via bepaalde oefeningen. Dr. Wasim Zahid levert op You Tube een fantastische kritiek op deze nonsense. Verder zwamt die Durek wat over mediteren en gezond eten, wat iedere leek zelf kan verzinnen. De gewiekste ijdeltuit beweert ook nog eens dat hij door ene 'Prinses Susana von Radic van Kroatië' is opgeleid. Nou, zo'n verzonnen prulnaam valt meteen door de mand en doet me denken aan die goedkope briefjes van Afrikaanse 'tovenaars', die ik wel eens in de brievenbus vind. Die angst als pressiemiddel gebruiken.

Maar Märtha houdt van sprookjes en ze schreef en publiceerde ze zelfs. Dus kiest ze vooralsnog voor deze exotische 'sprookjesprins', die liegt, dat zijn moeder hem ooit vertelde, dat hij met een Noorse prinses zou trouwen. Het is te hopen, dat haar mede-eigenares van de Engelenschool Elisabeth Samnoy haar op andere gedachten kan brengen, inplaats van zweverig meegaan in haar zalverige engelengezwam. Overigens: een sessie van 1 uur met Zijne Koninklijke Hoogheid Durek kost 1000 dollar. Ik ken echte sjamanen, die het voor veel en veel minder en zelfs voor niets doen. Deze absurde tortelduifjes gebruiken elkaar om op een superieure wijze van hun innerlijke demonen te willen winnen. Speel hun kwaadaardige spel niet mee, dan verdampt het zo snel mogelijk. Beiden kregen doodsbedreigingen met een racistische ondertoon en dat is natuurlijk hoogst verwerpelijk, want zelfs de meest verblinde mensen verdienen niet zulke goddeloze, inhumane bejegeningen. En het blijft toch jouw intens beminde Märtha.

Schrijver: Joanan Rutgers
23 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)