Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de zoete beelden van opium weggegleden

(voor Alphonse Rabbe (1784 - 1829))

Je bent geboren op 18 juli 1784 in Riez, Alpes-de-Haute-Provence, waar veel lavendelvelden voor de honinghandel zijn. Er is ook een wekelijkse truffelmarkt. Er staan nog vier Korinthische pilaren van een Romeinse Apollo-tempel. De dichter/schrijver Paul-Auguste Arena werd in het nabijgelegen Sisteron geboren. Hij was bevriend met de schrijver Octave Mirbeau. In het nabijgelegen Manosque werden de decadente, symbolistische schrijver Elémir Bourges en de schrijver Jean Giono geboren. Jean vocht in de Eerste Wereldoorlog in de frontlinies en na zijn gruwelijke ervaringen werd en bleef hij een vurige pacifist. In Turriers werd de schrijver/journalist Félicien Champsaur geboren, die in zijn debuutroman 'Dinah Samuel' uit 1882 portretten van Arthur Rimbaud en Sarah Bernhardt presenteert.

Jij was een schrijver, journalist, historicus en criticus. In 1802 was je een student in de Parijse schilderateliers, o.a. bij Jacques-Louis David. Daarna studeerde je rechten in de Provence en bewonderde je de podiumkunsten. Vervolgens probeerde je in Parijs toneelschrijver te worden. In 1808 was je de medeschrijver en redacteur van de reisbeschrijvingen van de diplomaat/schrijver/graaf Alexandre de Laborde, wiens vader, de rijke hofbankier/markies Jean-Joseph de Laborde, via de guillotine werd vermoord. Alexandre's minnares Alexandrine de Bleschamp werd de vrouw van Lucien Bonaparte. Je schreef de inleiding van Alexandre's boek 'Voyage pittoresque en Espagne'. In 1812 verscheen jouw boek 'Précis d'histoire de la Russie'. Van 1812 tot 1814 werkte je in Spanje bij de Franse, militaire administratie. In die tijd ging jij met een prostituée/zigeunerin naar bed, waardoor je met syfilis besmet raakte. Door die syfilis raakte je ernstig misvormd. Je werd een opiumverslaafde om het leven aan te kunnen, om de pijn te verzachten.

In Marseille werkte je aan een nieuwe. politieke partij, maar je was ontevreden over de vooruitgang en je werd lid van de republikeins-liberale beweging. Je stichtte de liberale, esthetische, dagelijkse krant Le Phocéen en je werd vervolgd vanwege jouw kritiek op de regering. Vanaf de jaren twintig werkte je in Parijs als een belangrijke journalist, historicus en criticus. Jouw historische werken werden al snel in het Duits, Engels en Spaans vertaald. In 1823 verschenen 'Résumé de l'histoire d'Espagne' en 'Résumé de l'histoire du Portugal', in 1825 'Résumé de l'histoire de la Russie' en in 1826 'Histoire d'Alexandre l'empereur de Russie'. Jij behoorde tot de Hectische Romantici, vanwege jouw zeer pessimistische essays, die zelfdestructie en zelfdoding rechtvaardigen. Het manuscript van jouw roman 'La Soeur grise' is volgens jou gestolen. Het lijkt erop, dat het verloren is gegaan.

Jij leefde bijna geheel onthecht van de samenleving, maar ondanks dat was je wel bevriend met de prominente schrijvers Victor Hugo, Alexandre Dumas père en Benjamin Constant. Benjamin Constant werd o.a. in Nederland opgeleid en zijn vader was een hoge officier in het Nederlandse Staatsleger, een huurlingenleger van grote omvang. Benjamin woonde in Colombier bij de Nederlandse brievenschrijfster Isabelle de Charrière (Belle van Zuylen) en ze schreven samen een epistolaire roman. Benjamin vormde samen met Germaine de Staël een succesvol, intellectueel stel. De Opera-danseres en courtisane Louise-Julie Careau was zijn vriendin, met wie hij veel correspondeerde. Hij ontmoette Friedrich vol Schiller, Friedrich Schlegel en Goethe. In 'Tablettes universelles' publiceerde jij gedichten en autobiografische, pessimistische fragmenten. Je publiceerde ook prozagedichten, zoals 'Centaur' en 'Catastrophe' uit 1822. In de liberale kranten L'Album en Le Courrier Français schreef je over beeldende kunst. Vanaf 1825 begon jij jezelf steeds meer uit het literaire leven terug te trekken.

Alexandre Dumas père schreef, dat jouw gezicht eruit zag, alsof een tijgerklauw het had gehavend. Victor Hugo vond jouw tanden op kolen lijken. Jij inspireerde o.a. Charles Baudelaire en de pessimistische filosoof/essayist/agnosticus Emil Cioran, die met zijn partner Simone Boué grotendeels in afzondering leefde. Hij was bevriend met de toneelschrijver Eugène Ionesco, de religie-historicus/filosoof/schrijver Mircea Eliade, Paul Celan, Samuel Beckett, Henri Michaux en Fernando Savater. Op 11 mei 1828 overleed jouw huishoudster en minnares Adélaéde-Ambroisine Poiré, geboren in 1804, dus 20 jaar jonger dan jij. Zij werd 23 of 24 jaar.
Jij overleed op 31 december 1829 in Parijs. Jij pleegde zelfdoding met een overdosis laudanum; jij werd 45 jaar.

Volgens Adèle Foucher, de vrouw van Victor Hugo, had jij bij een pijnstillend gezichtsmasker per ongeluk een overdosis laudanum genomen, maar dat bleef bij haar verzachtende gedachte. Het jongste kind van Adèle en Victor heette ook Adèle; zij leed aan schizofrenie en depressie, evenals de broer van Victor, Eugène (1800 - 1837). Adèle junior sleet vanaf haar 55-ste haar dagen in een psychiatrische inrichting.

Schrijver: Joanan Rutgers
26 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)