Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Geen enkele aansluiting meer en zeker niet met The Beatles

(voor Konrad Bayer (1932 - 1964))

Je bent geboren op 17 december 1932 in Wenen. Je werkte enkele jaren als een bankbediende en vanaf 1957 koos je voor de kunsten. Je speelde in diverse muziekbands en je acteerde in de films van Peter Kubelka en Ferry Radox, zoals in 'Sonne halt!' uit 1960. Ferry Radox is geboren op 20 juni 1932 in Wenen. Hij is vooral bekend van zijn korte, experimentele films, documentaires en portretten van dichters en kunstenaars. In 1966 maakte hij 'Hundertwasser - Leben in Spiralen', in 1967 'H.C. Artmann', over de dichter/schrijver Hans Carl Artmann (1921 - 2000), die vanaf 1952 met jou en de schrijver/beeldend kunstenaar/componist Gerhard Rühm samenwerkte. In 1969 maakte Ferry een experimenteel portret van jou en jouw zelfdoding, deels documentarisch, deels fictief. 52 minuten in zwart-wit beelden. Getiteld: 'Konrad Bayer, oder: die welt bin ich und das ist meine sache'.

Jij was lid van de Wiener Gruppe, die van 1954 tot 1964 de literatuur radicaal wilde vernieuwen. De anderen waren: H.C. Artmann, Gerhard Rühm, de schrijver/architect Friedrich Achleitner (1930 - 2019) en de schrijver Oswald Wiener (5 oktober 1935, Wenen). Jij experimenteerde in jouw leven en jouw werk. Jij was een bohemien, dandy, zwarte romanticus en surrealist. Jij woonde lange tijd in het huis van de Joodse kunstenaar/architect Friedensreich Hundertwasser (Friedrich Stowasser) in Le Pin-au-Haras. Friedensreich zat bij de Hitlerjugend om niet op te vallen en in 1943 werden er 69 familieleden van zijn moeder gedeporteerd en vermoord. In 1958 trouwde hij met Herta Leitner en in 1962 met de Japanse kunstenares Yuko Ikewada. Jij woonde ook in Parijs, Berlijn, Venetië en in Neder-Oostenrijk, in het deels vervallen kasteel Hagenberg. Jij debuteerde in 1963 met 'Der Stein der Weisen'. Je bent beïnvloed door het surrealisme, het dadaïsme, Ludwig Wittgenstein, Max Stirner, De Sade en de patafysica, uitgevonden door de schrijver Alfred Jarry als een parodie op de wetenschap, het onderzoekt denkbeeldige fenomenen buiten de metafysica, het is de wetenschap van denkbeeldige oplossingen.

De Wiener Gruppe provoceerde het publiek, wat tot schandalen en politie-optredens leidde. De optredens bij de Weense Art Club waren bijvoorbeeld in Cafe Raimund, Cafe Glory en Cafe Falstaff, maar ook in de diverse ateliers van o.a. de beeldhouwers Maria Biljan-Bilger, Heinz Leinfellner en Wander Bertoni. Jij was ook bevriend met de schrijver/componist Gerhard Lampersberg, de beschermheer van de Oostenrijkse, literaire avant-garde. Hij was getrouwd met de zangeres Maja Weis-Ostborn, die het statige landgoed 'Tonhof' als bruidsschat ontving. In 'Tonhof' in Maria Saal ontmoette jij ook de schrijver Thomas Bernhard, geboren op 9 februari 1931 in Heerlen, die in 1957 debuteerde met de dichtbundel 'Auf der Erde und in der Hölle'. En je ontmoette de jonge Peter Handke, Christine Lavant en de choreograaf/danseres Joana Thul, geboren als Elfriede Slukal (1922 - 1976), die zelfdoding pleegde en 53 of 54 jaar werd. Friedrich Riedl maakte in 1958 twee portretten van haar, één in danspose en één met een katje.

De zelfdoding van Elfriede was voor Thomas Bernhard de reden om zijn schandaalroman 'Holzfällen' uit 1984 te schrijven. Hierin worden Gerhard en Maja en enkele Tonhof-bezoekers opgevoerd, zoals Friederike Mayröcker, Ernst Jandl en Jeannie Ebner. Jij publiceerde samen met Gerhard het literaire tijdschrift 'Editie 62', waarvan er slechts twee nummers verschenen. In oktober 1963 las je in Saulgau voor uit jouw autobiografische roman 'Der sechste Sinn', waardoor de uitgever Heinrich Maria Ledig-Rowohlt jou meteen een contract voor een volgende boek gaf. In 1964 was jij bij de schilder/kunstenaar Padhi Frieberger in Schloss Hagenberg te Fallbach, waar je 'Der sechste Sinn' probeerde te voltooien, wat niet lukte. In dit onvoltooide boek verwijs je herhaaldelijk naar Schloss Hagenberg. De hoofdpersoon pleegt zelfdoding door twee gaskranen open te draaien. In 1986 kocht Horst Wächter Schloss Hagenberg, de zoon van de nazipoliticus/SS-leider Otto Wächter en Charlotte Bleckmann. Horst was de assistent van Hundertwasser en hij woont nog steeds in Schloss Hagenberg, waar hij de historie van zijn vader herwerkt. Het kasteel is sinds 2020 van de familie Osmann.

Op 9 oktober 1964 ontmoette de kunstschilderes Ida von Szigethy jou bij een Weense slijterij. Jij klaagde over maagkrampen en jij was nogal depressief. Op jouw verzoek reden jullie naar Café Hawelka, waar jullie vrienden waren. Jullie gingen met Peter Daimler mee naar zijn huis in Hietzig. Daar werd muziek van The Beatles gedraaid. 'A Hard Day's Night' klonk keer op keer. Er werd wat gedanst. Jij zat op de grond met jouw hoofd in de schoot van een dame. Jij bekeek alles zonder enige vorm van deelname.

Op 10 oktober 1964 pleegde jij zelfdoding in Wenen. Jij werd 31 jaar en jij bent in Friedhof Hernals begraven.
In 1965 verscheen jouw roman 'Der Kopf des Vitus Bering', waar Ferry in 1970 een experimentele film van maakte, 26 minuten in zwart-wit. In 1966 verscheen 'Der sechste Sinn'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 maart 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)