Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De bange sprint van jokkebrok Rutte

Rond 3 uur in de ochtend op vrijdag 2 april 2021 sprintte Mark Rutte ineens keihard naar de Tweede Kamer, omdat hij de tijd was vergeten. De stemming over een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring zou plaatsvinden. Het leek wel alsof Mark bang was om te laat op school te komen. Hij zou er van langs krijgen, dat was wel zeker, maar toch, ik had wel met hem te doen. Met moeite hield hij zijn gezicht in een olijke plooi richting de pers. Hij beloofde hen nadien een uitgebreid antwoord. Een keurige gentleman in opperste nood. Een eenzame beschuldigde, die bij de nieuwszuchtige aasgieren nog wat houvast zocht. Ik zag hem stuntelen met de grote, glazen klapdeur, onbevreesd, maar verward, het vonnis tegemoet.

Door zijn overwinningsroes van de verkiezingen was hij naast zijn schoenen gaan lopen en had hij er bij de deftige dames informateurs zomaar wat uit geflapt over die ene lastpak van het CDA, die malle doordrammer Pieter Omtzigt met zijn irritante rechtvaardigheidsgevoel, die zotte spelbreker. Het fleurige gebakje had hem lekker gesmaakt en de sexy uitstraling van Kajsa Ollongren met haar korte, witte rok en hoge meestereslaarzen deed hem ietwat wankelen en loslippig worden. De moederlijke zelfgenoegzaamheid van Annemarie Jorritsma stelde hem weer wat op zijn gemak. Hij meende zelfs continu verliefde knipogen van de eerbiedige dames te zien. Inderdaad, hij was alweer de grote winnaar van de verkiezingen. Hem krijgen ze niet meer stuk. Maar hoogmoed komt voor de val, dat was hij even vergeten.

Plotseling waren de poppen aan het dansen, want de zojuist positief corona-geteste jonkvrouw Kajsa liet nietsvermoedend een inmiddels zeer gewraakte aantekening fotograferen: 'Pieter Omtzigt functie elders!', waarvan wij nu weten, dat een ambtenaar die genoteerd heeft en dat Mark die uitspraak op de een of andere manier gedaan heeft. Iedereen viel over hem heen, want dat kon natuurlijk niet, een rivaal van een andere partij wegsturen. De betrouwbaarheid was in het geding, maar Mark deed er nog een flinke schep bovenop, door in het front van heel Nederland te liegen en te beweren, dat hij zoiets nooit gezegd zou hebben, sterker nog, hij had er weer eens geen herinnering aan. 'Ik sta hier niet te liegen!', zei hij. Maar wie een kuil graaft voor een ander..., al heeft hij zo een andere hoge functie te pakken. Genoeg kapitaalkrachtige bedrijven die zo'n geslepen slimmerik kunnen gebruiken. Al is de leugen nog zo snel..., de Tweede Kamerleden zijn zijn leugens gewoon spuugzat! Ze laten zich nu niet meer om de tuin leiden of intellectueel aftroeven. Hij was allang door de mand gevallen, maar nu heeft hij het echt te bont gemaakt. En het grappige is, dat hij in feite zijn eigen klokkenluider is. De grootste winnaar zijn, betekent niet dat je alsmaar oneerlijk voor de dag kunt komen, want dan ben je in wezen een grote verliezer.

Na tien jaar premierschap is Mark er ook qua huisvesting op vooruit gegaan. Inmiddels woont hij in een luxe penthouse van 1,3 miljoen euro in Benoordenhout te Den Haag. Zijn eenpersoonswoning beslaat 200 vierkante meter, met 3 grote slaapkamers, 2 badkamers, een zeer luxe keuken en prachtige dakterrassen met uitzicht over heel Den Haag. Maar ter vergelijking, die aanstellerige mafketel en mediageile, hoererende ijdeltuit Martien Meiland heeft in Noordwijk een villa van 2,7 miljoen euro. Mark (Den Haag, 14 februari 1967) komt uit een Nederlands Hervormd nest, waar de Trouw gelezen werd. Zijn opa was ouderling van de Nederlands Hervormde Badkapel in Scheveningen. Er stroomt dus behoorlijk wat calvinistisch bloed door zijn aderen, te herkennen aan zijn onverwoestbare manier van debatteren, die overstroomt van het gevoel van het eigen gelijk. Te vergelijken met de streng-protestanten, die hun geloof in een protestantse God verdedigen, onvermurwbaar en onkreukbaar. Mark heeft diezelfde houding, maar dan met een geloof in de VVD-God, als die al zou bestaan, voor Mark wel, hij gaat er helemaal voor en hij gaat er zelfs strijdbaar voor ten onder, indien dat noodzakelijk is. 'Ik ben strijdbaar!', oreerde hij vrijmoedig op zijn gave sportfiets, met een muts op en de handschoenen aan, als een sportieve, onversaagde ridder. Blijkbaar lijdt hij niet aan slapeloosheid en staat hij iedere dag verkwikt weer op. De media bespelen is voor hem een fluitje van een cent.

Hij raast gewoon door en inmiddels had Gert-Jan Maarten Segers van de Christen Unie hem al opgebeld en gezegd dat de CU niet met Rutte-4 gaat samenwerken. Dat vertelde hij me 'out of the blue', zei Mark, die ineens geen logische verbanden aankaart en doet alsof hij zomaar de gebeten hond is. Blijkbaar wist Mark steeds zijn geheugen en dus ook het feit, dat Gert-Jan en al die anderen hem een aartsleugenaar vinden, die geen vertrouwen meer verdient. Zijn manier van politiek bedrijven, is ver over datum en had nooit zoveel ruimte moeten krijgen. Eerlijkheid duurt het langst.

Maar Mark is een handige gozer en hij weet overal wel een mouw aan te breien. Hij ziet ernstig benauwde situaties als een frisse uitdaging. Wanneer de CU ook voor de motie van wantrouwen had gestemd, dan had hij gecapituleerd en zelf zijn biezen gepakt, zei hij en passant tegen de pers. Misschien was dat humaner geweest voor hem, want nu laten ze hem nog lange tijd boven het gloeiendhete rooster bungelen, wat hij natuurlijk ook zelf toelaat, tenminste, als we de druk van de VVD-prominenten even wegdenken, te weten Annemarie Jorritsma, Hans Wiegel, Fred Teeven en Ton Elias, die al woedend op Gert-Jan gereageerd hebben. Het zou wat, die vastgeroeste fossielen met oogkleppen.

Gert-Jan is natuurlijk ook een raar portret op zich (onze lieve Heer heeft rare kostgangers!), die ook niet echt consequent is. Ook zijn ineens zo nobele standpunt is politiek te duiden en moet zijn vrome achterban paaien. Hij is tegen 'een cultuur die niet deugt en tegen een macht die geen tegenmacht duldt', alsof hij de waarheid in pacht heeft, terwijl zijn Godsbeeld ook maar zo-zo en gruwelijk oppervlakkig is en weinig ruimte voor andere Godsbeelden laat. Hij baadt in softe, schijnheilige, voorgeprogrammeerde, geïndoctrineerde, starre denkbeelden. Idiote strengheid onder de schijn van keurige en deugdzame presentatie. Zijn dochter was een tijd van het geloofspadje af en ging naar haar gelovige zus in Australië. Gert-Jan heeft toen voor haar gebeden en hij werd verhoord, want zijn dochter werd in een evangelische kerk door een vrouw aangesproken, die 'God heeft een oog op jou!' tegen haar zei, waardoor zijn dochter weer is gaan geloven. Zo simpel kan het zijn, maar God heeft op iedereen een oog, dus zo bijzonder was die uitspraak niet. Gert-Jan en zijn dochter hebben het sacraal gemaakt. Dit soort oppervlakkige geloofsbelevenissen maken, dat de kerken terecht totaal leegstromen. Diepgaande mystiek is niet een lichtvoetige kwestie van de bereidwillige ratio, die loze bewijzen verzint.

Op het 8-uur journaal was er een meneer uit Enschede, die zei, dat Rutte wellicht een hersenbeschadiging heeft en dat hij behandeling nodig heeft. Ëén van de zeldzaam hilarische momenten van het journaal. Toch moet Mark maar eens geheugentrainingen en het gebruik van ginkgo biloba overwegen, naast zijn befaamde D3-gebruik. En anders is een opnamerecorder een ideaal idee voor hem tijdens belangrijke gesprekken. Neem het op, in plaats van het te laten notuleren. Dan hoeven we het alleen maar af te luisteren om de waarheid boven tafel te krijgen. Natuurlijk is Mark desnoods bereid om met zijn VVD in de oppositie te gaan, want die politiekverslaafde workaholic wil en kan niet anders. Hij is immers met de politiek getrouwd en hij denkt nog steeds niet aan een officiële scheiding.

Verder lacht er nog iemand in haar vuistje en dat is de zichzelf al de eerste, vrouwelijke premier van Nederland wanende Sigrid Agnes Maria Kaag (Rijswijk, 2 november 1961), de elitaire tafeldanseres met haar volgestouwde arsenaal aan studies. Lady Sigrid woonde o.a. in Londen, New York, Genève, Beiroet, Khartoem, Damascus, Wenen en Jeruzalem. In Jeruzalem trouwde ze met de Palestijnse Anis al-Quag, een tandarts en een voormalig minister van de hypocriete Yasser Arafat.

De onverzadigbare Streber, haaibaai en betweter Sigrid en haar man kregen vier kinderen; Janna, Inas, Adam en Makram. Sigrid groeide op in Zeist en ze studeerde Arabische taal/filologie aan de Universiteit van Utrecht. Hoe kom je daar toch toe? Ze behaalde een bachelor in Midden-Oosten studies aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro en een master Internationale Betrekkingen aan het St. Antony's College in Oxford. En ze deed een studie aan de École nationale d'administration en een studie Buitenlandse Betrekkingen aan het Instituut Clingendael. Ze werkte o.a. voor de Royal Dutch Shell in Londen en voor het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze spreekt zes talen vloeiend, zoals het Arabisch. Zij ambieert de positie van premier net zo graag als Mark dat nog steeds doet.

Mocht Mark, ondanks zijn tomeloze inzet, niet de volgende premier worden, dan is Sigrid de eerste, die zal toesnellen. Zoals het er naar uitziet, is er vooralsnog geen betere kandidaat te bespeuren. Dan moeten we het met deze pittige, rigide-feministische, pedante, hautaine, bekakte, afstandelijke en elitaire tante IJzervreter gaan doen. Mocht het Mark dus niet meer lukken, maar helemaal eerlijk is dat dan ook weer niet, want hij doet inderdaad zijn stinkende best en wie is er nu volkomen vlekkeloos? Bovendien is hij overwegend best een betrouwbare kapitein en weet hij vaak de juiste koers te varen. De absolutie en welgemeende clementie zou zeker op zijn plaats zijn.

Of gaat die BBB-trekkerbestuurster in haar stoere nepleren jasje (weet ze de kapstok niet te vinden?) en met haar hondenketting rond haar nek dan bovenop Mark neerploffen?... Mark Rutte moet de kans krijgen om zichzelf te kunnen verbeteren waar nodig en hij verdient alle respect voor zijn geleverde kwaliteiten als premier. Die uitglijder inzake hypochonder en brombeer Omtzigt is werkelijk tot een orkaan in een glas water gebracht en door de hele meute kiftende, zetelsafgunstige tegenpartijen walgelijk opgeblazen. Zelfs madame Omtzigt, de Turks-christelijke Ayfer Koç, oordeelde via twitter: 'Deze premier kan toch nooit meer het vertrouwen in de rechtsstaat herstellen?'. Dat kan hij wel degelijk en het is heel christelijk om hem die ruimte te gunnen. 'Met zijn allen tegen één is gemeen!', luidt een schoolpleinregel, die al die rancuneuze nieuwelingen in de kleuterklas nog moeten leren. Sommigen zitten nog maar net in de Tweede Kamer met één of wat meer zetels en ze gaan al monsterlijk venijnig arrogant tekeer, terwijl ze nu al de heilige boontjes spelen, die zogenaamd altijd de waarheid spreken. Ik moet er niet aan denken, dat die ooit in een kabinet komen te zitten. Hallo hé, wat een hondsbrutale viswijven en bestuursonwaardige kermiskraaiers.

Schrijver: Joanan Rutgers
4 april 2021


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 6 stemmen 240Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)