Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als Franse antimilitarist door de Fransen vermoord

(voor Louis Pergaud (1882 - 1915))

Je bent geboren als Louis Emile Vincent Pergaud op 22 januari 1882 in Belmont. Jouw vader Élie Pergaud was een parochieleraar en jouw moeder Marie Noémie Collette was een boerendochter. Jouw oudere broers waren Pierre, die amper twee maanden werd, en Lucien (1883 - 1973). Op 20 februari 1900 overleed jouw vader en op 21 maart 1900 overleed jouw moeder. Zij overleden in Fallerans. Ze zijn bij de statige kerk met de Comtois klokkentoren begraven. Op 30 juli 1901 was je afgestudeerd als leraar en begin oktober 1901 werd je leraar in Durnes, tot 1904. Daar staan de St. Hippolyte Kerk en het Monument van de Maagd. Jouw vriend, de dichter Léon Deubel, woonde lange tijd bij jou in Durnes. Hij had daar enkele liefdesaffaires, die slecht eindigden. In 1902 zat jij in militaire dienst en werd jij een vurige aanhanger van het antimilitairisme. Très bon.

In 1903 trouwde jij in Belmont met Marthe Julie Céline Caffot, geboren op 21 mei 1879 in Gilley. De getuige was Léon Deubel. Marthe was een lerares in La Barèche, vlakbij Belmont. In april 1904 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'L'Aube', met de hulp van Léon Deubel. Op 16 augustus 1904 werd in Sis jullie dochter Gisèle Renée Pergaud geboren. Gisèle overleed op 9 november 1904 in Lavans-Vuillafans. Jij was een slechte man voor Marthe, want jij sloeg en beledigde haar. In jouw schrijfwerk maakte jij haar achternaam belachelijk. In 1905 werd jij leraar in Landresse. Omdat jij socialistisch en anticlerici was, protesteerden de inwoners tegen jouw komst. Door jouw weigering om de mis bij te wonen en de roomse leer te onderwijzen, werden de achterdocht, spanningen en beschuldigingen nog erger. In 1907 nam jij ontslag. In datzelfde jaar vroeg Marthe de scheiding aan. Jij ging naar Montesson, nabij Parijs, waar de boer Jean Marigné burgemeester was. Jouw minnares Delphine Duboz, geboren in Landresse, woonde bij jou in. Haar opa kwam uit Domprel.

Jij werkte als een geestelijke en daarna als een leraar in Arcueil en Maisons-Alfort. Toch leed je grote armoede. Je schreef over jouw geboortestreek Franche-Comté. In 1908 zijn Marthe en jij officieel gescheiden en moest jij haar 30 frank per maand geven. In 1908 verscheen jouw dichtbundel 'L'Herbe d'Avril'. Op 24 augustus 1910 hertrouwde jij met Delphine Duboz. In 1910 verscheen jouw prozadebuut in het 'Mercure de France' en in 1910 verscheen 'De Goupil à Margot', met acht korte verhalen over dieren, waarvoor jij de Prix Goncourt ontving. In 1911 verscheen de tweede dierenbundel 'Le Revanche du corbeau'. In 1912 vescheen de roman 'La Guerre des Boutons', geïnspireerd door jouw verblijf in Landresse en het nabijgelegen dorp Courtetain-et-Salans. Het gaat over een 'oorlog' tussen twee bendes kinderen uit twee dorpen, die knopen, veters, riemen ect. als oorlogsbuit veroveren. De humor gaat over in bittere ernst. Je verwerkte ook de ruzie tussen de kerk en de anticlerische beweging in het boek. Je schreef het op 3, rue Marguerin in Parijs. Het is maar liefst vijf keer verfilmd. Op een oude ansichtkaart is te zien hoe de keurig geklede dorpsbewoners van Courtetain aandoenlijk braaf op La Rue Principale poseren.

In 1913 verschenen 'Le Roman de Miraut, chien de chasse' en de door jou samengestelde Verzamelde Gedichten van Léon Deubel. Léon had op 12 juni 1913 in Maisons-Alfort zelfdoding gepleegd door zichzelf in de Marne te verdrinken. Hij werd 34 jaar. In augustus 1914 werd jij sergeant in het leger en in maart 1915 werd jij tweede luitenant bij het 166-ste Regiment Infanterie, met de kazerne in Verdun. Je vocht aan het Westelijk Front in Lorraine tegen de Duitsers. Je correspondeerde met Delphine en jouw antimilitairisme herleefde. Je kreeg respect voor de Duitse soldaten. Op 6 april 1915 was er een aanval op Marchéville-en-Woëvre, waarbij jij vermist raakte. Je was neergeschoten en je zat vast in het prikkeldraad. Jij werd samen met andere, gewonde kameraden door de Duitse soldaten naar een legerhospitaal in Fresnes-en-Woëvre gebracht. Daar werd jij op 8 april 1915 door een artilleriebombardement van het Franse leger vermoord. Net als alle anderen, die daar lagen of werkten, want het hele ziekenhuis werd vernietigd. Jij werd 33 jaar.

Op de gedenkplaat op 3, rue Marguerin in Parijs staat 'mort pour la France', maar dat valt met een korreltje zout te nemen en is zelfs volop gelogen. 'mort par la France' komt dichter in de buurt. In Marchéville-en-Woëvre is een gedenkstele voor jou opgericht. In het Parc Micaud in Besançon staat een bronzen standbeeld van jou, gemaakt door Antoine Bourdelle. Delphine hertrouwde op 6 juni 1936 met Eugene Chatot en zij overleed op 26 juli 1963. Zij werd 80 jaar. Marthe overleed op 6 maart 1972 en zij is in het familiegraf Laithier in Doubs begraven. Zij was lerares in Doubs en zij is na jou altijd vrijgezellin gebleven.

Schrijver: Joanan Rutgers
19 april 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)