Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Winnie-the-Pooh forever!

(voor Alan Alexander Milne (1882 - 1956))

Jij bent geboren op 18 januari 1882 in Kilburn, Londen. Jouw ouders waren John Vine Milne en Sarah Marie Heginbotham. Jouw vader bestuurde de Henley House School op 6/7 Mortimer Road in Kilburn, waar jij opgroeide en les kreeg, o.a. van de schrijver/zoöloog Herbert George Wells in 1889-1890. Jij ging naar de Westminster School en het Trinity College in Cambridge, waar jij in 1903 in de wiskunde afstudeerde. Jij schreef en redigeerde voor het studentenblad 'Granta', uitgegeven door de schrijver Rudolph C. Lehmann, die in 1901 met Alice M. Davis was getrouwd, met wie hij vier kinderen kreeg, o.a. de dichter/uitgever Rudolf John Frederick en de schrijfster Rosamond, die contacten met de Bloomsbury Group had. Rudolph schreef ook voor het humorblad 'Punch', waar hij redactielid van was. Jij werd medewerker en assistent-redacteur van 'Punch'.

Jij speelde voor de cricketteams Allahakbarries en Authors XI, met o.a. de schrijvers James M. Barrie, Arthur Conan Doyle, Pelham G. Wodehouse, Rudyard Kipling, Gilbert K. Chesterton, Ernst W. Hornung, Edward V. Lucas, John Snaith, Albert Kinross, Shan Bullock en de homoseksuele activist George Cecil Ives, die in 1892 Oscar Wilde in de Authors' Club op Whitehall Court ontmoette, net als Alfred E.W. Mason, die in 1902 'The Four Feathers' publiceerde. George Cecil Ives had een affaire met Lord Alfred Douglas. In 1913 trouwde jij met Daphne Sélincourt (1890 - 1971). In de Eerste Wereldoorlog diende jij in het Royal Warwickshire Regiment en in het Royal Corps of Signals. Op 7 juli 1916 raakte jij gewond in de Slag aan de Somme, waardoor jij invalide werd. Na jouw herstel diende jij bij de Militaire Inlichtingendienst en schreef jij voor MI7. Op 14 februari 1919 werd jij ontslagen en ging jij tot ongeveer 1940 in Mallord Street 11 (nu 13) wonen.

Op 21 augustus 1920 werd jullie zoon Christopher Robin Milne geboren, die door zijn nanny Olive Brockwell werd verzorgd. Op 21 augustus 1921 kreeg Christopher een Alpha Farnell teddybeer, die hij Edward noemde. Zijn kerstcadeau voor 1921 was de ezel Eeyore. Het biggetje Knorretje kwam zomaar. Edward en een echte, Canadese, zwarte beer in de London Zoo, die Winnipeg/Winnie (1914 - 12 mei 1934) heette, vormden de inspiratie voor Winnie-the-Pooh. In 1922 verscheen jouw roman 'The Red House Mystery' en in 1924 het verzenboek 'When We Were Very Young', met als 38-ste gedicht 'Teddybeer', de eerste verschijning van Winnie-the-Pooh, wat als 'Mr Edward Bear' in februari 1924 in 'Punch' stond. Het verzenboek is geïllustreerd door Ernest Howard Shepard, die ook bij de Slag aan de Somme vocht en ook bij de Inlichtingendienst werkte. In 1925 verscheen 'A Gallery of Children', met 12 kinderverhalen, geïllustreerd door de Nederlandse illustratrice/Soefi Henriëtte Willebeek Le Mair, getrouwd met Hubertus Paulus Baron van Tuyll van Serooskerken, de leider van de Nederlandse Soefi's.

In 1925 kocht jij Cotchford Farm, nabij Hartfield in East Sussex en Ashdown Forest. Op 14 oktober 1926 verscheen 'Winnie-the-Pooh', wat Shepard ook illustreerde. Shepard was voor zijn Pooh geïnspireerd door de knuffelbeer Growler van zijn zoon Graham (1907 - 20 september 1943), die illustrator/cartoonist was en op de korvette HMS Polyanthus diende, die door de Duitse onderzeeër U-952 tot zinken is gebracht. Zijn vrouw was Ann Faith en hun dochter was Minette, die Growler kreeg, waarna de hond van de buurman Growler heeft vernietigd. Ernest en zijn vrouw Florence kregen ook een dochter. Mary, die een illustratrice van kinderboeken was, vooral van de Mary Poppins boeken van Helen Lyndon Goff. Christopher kreeg ook nog de speelgoedknuffels Kanga, een kangoeroe, zijn zoon Roo en Teigetje, een tijger. Jij verzon o.a. Rabbit, Owl en de bever Gopher. Het originele knuffelspeeltje Roo is in de jaren dertig verdwaald geraakt in een appelboomgaard in Sussex.

De verhalen van Winnie-the-Pooh en zijn vriendjes spelen zich af in het Hundred Acre Wood, wat in feite het Five Hundred Acre Wood in Ashdown Forest is, eigendom van William Sackville, 11-de Graaf De La War, de peetzoon van prinses Margaret, gravin van Snowdon, en Anne Pamela Leveson of Hopetoun. Zij kregen twee zonen en vier kleinkinderen. Five Hundred Acre Wood is een deel van 'Buckhurst Park', het kolossale familiehuis van deze adellijke familie, wat al 900 jaar van hun is. William Sackville, 10-de Graaf De La Warr (1921 - 1988) speelde met Christopher en zijn beroemde beer in het bos. William de 10-de Graaf pleegde op 9 februari 1988 zelfdoding door voor een trein in het St. James's Park metrostation te springen. Hij was deels angstig over de orkaanschade van zijn landgoed. De illustraties van Shepard werden ook geïnspireerd door Ashdown Forest. In 1927 verscheen 'Now We Are Six', met 35 kinderverzen. In 1928 verscheen 'The House at Pooh Corner'. In mei 1930 ging Christopher naar een kostschool.

Christopher raakte vervreemd van Daphne en jou, omdat hij zich door jou uitgebuit voelde en te kijk gezet, wat hij inmiddels haatte. Het is inderdaad een extreme vorm van narcistische bezetting geweest. Op 24 juli 1948 trouwde Christopher met zijn nicht Lesley de Sélincourt, wat nog meer verwijdering teweeg bracht. Daphne heeft 30 jaar niet met de vader van Lesley gesproken. Christopher en Lesley woonden in Dartmouth, waar zij de Harbour Bookshop runden. In 1952 kreeg jij een beroerte en een hersenoperatie, waarna jij invalide was. Jij overleed op 31 januari 1956 in Hartfield en jij werd 74 jaar. Jouw as werd verstrooid in de herdenkingstuin van een crematorium in Brighton. Daphne verkocht Cotchford Farm en zij ging in Londen wonen. Ze heeft jouw persoonlijke spullen allemaal weggegooid. Ze heeft Christopher de laatste 15 jaar van haar leven niet meer gezien en ze weigerde hem bij haar sterfbed in 1971. Op 3 juli 1969 verdronk Brian Jones in het zwembad bij Cotchford Farm. Brian was de oprichter van The Rolling Stones. In 1974 publiceerde Christopher 'The Enchanted Places', wat over zijn jeugd gaat en waarmee hij zichzelf uit jouw schaduw en de schaduw van het Christopher-personage heeft geschreven.

Christopher en Lesley kregen samen een dochter, Clare (1956 - 2012), die een ernstige cerebrale parese had. Zij overleed op haar 56-ste door een hartafwijking. Christopher gaf de originele speelgoeddieren aan een redacteur, die ze aan de History and Social Science Library in de Main Branch schonk. Ze zijn nu in de New York Public Library op Fifth Avenue en East 41st Street, in de Children's Room. Winnie-the-Pooh, Teigetje, Kanga, Knorretje en Eeyore. Tot grote ontsteltenis van veel Engelsen. Ik vind ook dat ze naar Engeland terug moeten. Christopher overleed op 20 april 1996 in Totnes en hij werd 75 jaar. Toen hij zijn vijf speelgoeddieren weggaf, handelde hij uit ressentiment en nonchalance. Het is de hoogste tijd dat Winnie-the-Pooh en zijn vriendjes uit hun onterechte ballingschap terugkeren. Ik denk dat ze er in Cotchford Farm, Hartfield of 'Buckhurst Park' graag een mooie plek voor creëren.

Schrijver: Joanan Rutgers
21 mei 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)