Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verstikken tussen depressieve kunstenaars

(voor Nora May French (1881 - 1907))

Jij bent geboren in 1881 in Aurora, New York, aan het Cayuga-meer. Jouw vader Edward French was een professor aan het Wells College, in 1868 opgericht als een vrouwenuniversiteit door de zakenman Henry Wells, die ook de American Express Company en de Wells Fargo & Company oprichtte. Jouw moeder was Mary Wells French, de zus van Henry Wells. Jouw oma was Dorothea Randall en jouw opa was de presbyteriaanse predikant Shipley Wells. Jouw voorouders waren de uit Tiddington afkomstige Thomas Welles en de uit Long Marston afkomstige Alice Tomes, die zes kinderen kregen. Op jouw zevende verhuisde jij met jouw rijke familie naar een ranch buiten Los Angeles. Na een paar jaar moesten jullie die ranch verlaten door een fatale huisbrand en een mislukte fruitoogst door droogte. Jij bent als tiener met schrijven begonnen en jij publiceerde in lokale kranten en tijdschriften. Jij tekende ook.

Jij publiceerde vooral in Charles Lummis's 'Land of Sunshine/Out West'. Begin twintig verloofde jij met de welvarende houtboer Alan Hiley. In jouw dichtbundel 'The Spanish Girl' dicht je over gedoemde liefde en jouw ambivalentie aangaande het doorsnee/normale huwelijk. Je zult de verloving met Alan wel verbroken hebben. Jij werd lid van de Charles Lummis Arrayo Seco, een groep schrijvers en dichters uit Los Angeles. Charles Fletcher Lummis was een journalist en activist voor de Rechten van India en hij stichtte het Southern Museum of the American Indian. Jouw werk werd vooral door de schrijfster/dichteres Mary Hunter Austin geprezen. Mary ging in 1907 naar de kunstkolonie in Carmel-by-the-Sea. Naast jou waren daar de schrijvers Jack London, Ambrose Bierce, Harry Leon Wilson, George Sterling, James Hopper, Alice MacGowan, Gelett Burgess, getrouwd met de schrijfster Estelle Loomis en Sinclair Lewis. Verder waren daar de fotograaf Arnold Genthe, die in 1914 een iconische foto van de dichteres Edna St. Vincent Millay maakte, en de kunstenaar Xavier Martínez, die er op zijn zelfportret uit 1902 niet al te snugger uitziet. Hij was getrouwd met de 20 jaar jongere Elsie Whitaker, een esthetisch lust voor het oog.

Jij kreeg een relatie met Henry Anderson Lafler, assistent-redacteur van de krant 'The Argonaut' van John G. McCullough. Na de aardbeving van 1906 verhuisde jij naar Los Angeles. Je had diverse, ongelukkige affaires en in 1907 ging je bij de schrijver George Sterling en zijn vrouw Caroline (Carrie) Rand wonen, in hun huis in Carmel Pines, wat George van zijn tante Mrs. Havens kreeg. Andere medebewoners, al of niet in de tijd dat jij daar was, waren de alcoholistische Ambrose Bierce, Mary Austin, Arnold Genthe, die George in 1904 fotografeerde, de schrijver Clark Ashton Smith en de dichter Robinson Jeffers, de favoriete dichter van Charles Bukowski. Jij kaartte met Jack en Charmian London en jij reed paard met de schrijver Jimmy Hopper. Jij werd alsmaar depressiever. Op 11 november 1907 deed jij een poging tot zelfdoding door in jouw hoofd te willen schieten, maar door jouw onvaste, bevende hand miste je. Er vlogen gelukkig alleen wat haarpunten door de lucht. Op 13 november 1907 pleegde jij zwaar depressief zelfdoding in het huis van George en Caroline. Caroline lag naast jou te slapen, toen jij cyanide nam. Jij werd 26 jaar en jouw as is in de zee verstrooid.

Voor jouw overlijden waren er twee getrouwde kunstenaars op bezoek geweest, Charles John Dickman, getrouwd met Carlotta Upton, en Xavier Martínez, de man van Elsie Whitaker. Verder was de kunstenaar Charles Rollo Peters ook langs geweest. Charles was weduwnaar van Kathleen Mary Murphy, die in 1902 na de geboorte van de tweeling Dewitt en Kathleen overleed. Zijn dochter Kathleen overleed in 1904. Hij stortte in een zware depressie en tegen zijn verdriet gebruikte hij veel alcohol en hield hij uitbundige feesten met zijn medekunstenaars. Jack London overleed op 22 november 1916 in Glen Ellen door een overdosis morfine, dysenterie (een laat stadium van alcoholisme) en uremie. Hij werd 40 jaar. Op 17 november 1918 pleegde Caroline zelfdoding met cyanide in Oakland. Zij was op 1 januari 1872 in Oakland geboren. Zij werd 46 jaar en haar as is op 'The Hight' (nu het Joaquin Miller Park) verstrooid. Haar vader was de politiechef David Rand (1820 - 1877) en haar moeder was Eliza Abboth Rand (1843 - 1919). Haar zussen waren Nellie, Lila en Mary Emma (1864 - 1880), die 15 jaar werd. Haar broer was David Harriman. Caroline was een supermooie vrouw. Zie de foto, die op 256 Fifth Avenue in New York van haar is gemaakt.

George stond model voor Russ Brissenden in 'Martin Eden' uit 1908 van zijn beste vriend Jack London. George, die o.a. alcohol en opium gebruikte, pleegde op 17 november 1926 zelfdoding in zijn kamer in de Bohemian Club in San Francisco. Met een flesje cyanide, wat hij jarenlang bij zich had. 'A prison becomes a home if you have the key', zei hij daarover. Hij werd 56 jaar.


The Garden of Dolores

The garden of Dolores! Here she walked
When fretted in the twilight's pallid space
The trees were black and delicate as lace,
And palms were etchings, sharp and slender-stalked.

Now riots summer in these magic closes,
And life is rounded in the frailest spray...
Dolores, Cold and Buried Yesterday,
Is it thy spirit here among the roses?

For restless murmurs through the garden seek;
To shadowy caress the flowers unclose;
A blossom in the dark magnolia glows
Or leaning pallor or an oval cheek?

Upon the dusk is borne a strange long cry,
And one quick sob of wind the air has moved.
Ah, perfect garden that Dolores loved,
Her soul has called to tea... a far goodbye.

Nora May French


De kleindochter van Charles Fletcher Summis is de dichteres/lerares Suzanne Lummis (13 september 1951, San Francisco). Het volgende citaat komt uit haar gedicht 'Invitation to Nora May French':

'Tsk, Nora French, you might've waited three years. You'd see the death of the hard, bone corset. A Frenchman named Poiret, design guy, pushed them off the edge of the earth. (Yea.) Let's get our nails done. You can have lovers, you know, just like before, but these days no woman kills herself over love.'

Schrijver: Joanan Rutgers
25 mei 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)