Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vleugellam geslagen ziel

(voor Beatrice Offor (1864 - 1920))

Jij bent geboren op 21 maart 1864 in de Peak Hill Villa in Sydenham, Kent, met het Crystal Palace op Sydenham Hill, het warenhuis Walter Cobb op Lawrie Place en Halifax Street met huizen uit de jaren 1840. David Bowie woonde vijf jaar in Sydenham, waar hij in 1965 'Can't Help Thinking About Me' over schreef. Dietrich Bonhoeffer was dominee van de Duitse Lutherse kerk in Dacres Road, Sydenham. Jenny Julia Eleanor Marx overleed op 31 maart 1898 op 7 Jews Walk in Sydenham. Zij pleegde zelfdoding door zichzelf met chloroform, padiorium en waterstofcyanide te vergiftigen. Zij werd 43 jaar. Jij kwam uit een gezin met tien kinderen. Jij ging naar de Tudor Hall Boarding School in Forest Hill. In 1882 ging jij naar de Slade School of Fine Art in Gower Street, Bloomsbury, opgericht in 1871 door de filantroop Felix Slade.

Op de Slade School was jij bevriend met Mina Bergson en Annie Elizabeth Fredericka Horniman. Mina was geboren op 28 februari 1865 in Genève. Haar ouders waren de Joodse componist/pianist Michal Bergson en Kate Levison. Zij was de zus van de filosoof Henri Louis Bergson. Zij was een getalenteerde kunstenares, die op haar 15-de naar de Slade School ging, waar zij een beurs en vier tekencertificaten kreeg. Mina en jij deelden samen een atelier in Fitzrovia. In 1887 ontmoette zij de occultist Samuel Liddell MacGregor Mathers, toen ze in het British Museum studeerde. In 1888 richtte Samuel de Hermetic Order of the Golden Dawn op. In maart 1888 werd Mina als eerste ingewijd. In 1890 trouwde zij met Samuel en heette zij Moina Mathers. Moina was een helderziende zieneres/occultiste, die vaak illustreerde, wat Samuel aan geesten opriep. Annie Horniman (1860 - 1937) zat 13 jaar bij de Golden Dawn en zij was bevriend met William Butler Yeats. Zij was een theatermecenas en zij richtte het Abbey Theatre in Dublin op.

In 1892 trouwde jij met de kunstschilder/beeldhouwer William Farran Littler, geboren in 1865. Zijn ouders waren William Henry Littler en Marianna Clara Thompson. In 1894 werd jullie zoon Ralph geboren, die na tien maanden overleed. In 1896 werd jullie zoon Eric geboren, die na drie maanden overleed. Jij schilderde veelal portretten van vrouwen, zoals 'The Rosary' uit 1890, met Sint-Franciscus en Sint-Clara op de achtergrond, 'The Crystal Gazer' uit 1900, waar Moina voor poseerde, 'Destiny' uit 1894, die ons indringend aankijkt, en 'Miss B.S.' uit 1905. Jouw hoofden van vrouwen zijn wereldberoemd en uiterst gewild. Jij gebruikte jouw zussen meestal als modellen en jij schilderde vaak bruiden en naakte vrouwen. Jij schilderde ook portretten van Sir Ralph Littler en de advocaat/politicus Joseph Howard, getrouwd met Ellen Waterhouse, met wie hij zeven kinderen kreeg. Voor de 12-de eeuwse All Hallows' Church in Tottenham schilderde jij een kopie van 'Madonna col Bambino' van Pietro Perugino.

Vanaf 1899 woonde jij in de King's Road in Chelsea. De actrice Lady Alice Ellen Ferry woonde van 1904 tot 1920 in 213 King's Road. William was net als jij betrokken bij de Golden Dawn Orde, hypnose en spiritualisme. Hij overleed in 1899 in het Banstead Asylum door een chronische hersenziekte. Hij werd 33 jaar. In 1907 hertrouwde jij met de koloniale fruitimporteur James Philip Beavan en verhuisde jij naar 8 Bruce Grove in Tottenham. Door dit huwelijk werd jij stiefmoeder van drie kinderen. Jij woonde tegenover Bruce Castle, aan Lordship Lane, waar ook het Cinematograph Theatre stond en waar elektrische dubbeldekkertrams reden. Jij exposeerde geregeld in de Royal Academy of Arts. Beïnvloed door Moina verwerkte jij veel esoterische kenmerken in jouw portretten. In Bruce Castle woonden Henry Hare, 2-de Baron Coleraine en zijn vrouw Constantia Lucy of Broxbourne en hun kinderen. Constantia pleegde in 1680 zelfdoding. Henry hertrouwde met Sarah Alston, hertogin van Somerset en weduwe van John Seymour, 4-de hertog van Somerset, die in 1675 overleed. Henry en Sarah waren in 1661 verloofd met elkaar en tijdens hun huwelijken met Contantia en Henry hadden zij een hechte liefdesrelatie. John Collins maakte een herdenkingsgravure voor Constantia. De geest van Constantia spookt nog steeds door het kasteel.

In 1919 kreeg jij een zenuwinzinking en jij deed meerdere pogingen tot zelfdoding. Jij was ernstig depressief en op 8 augustus 1920 pleegde jij zelfdoding door uit jouw slaapkamerraam te springen. Jij overleed in het Prince of Wales Hospital door jouw verwondingen. Jij werd 56 jaar en jij bent in de Ladywell Cemetery in Lewisham begraven. Jouw kinderen Ralph en Eric waren in een aangrenzende begraafplaats begraven. Jouw stiefzoon Robert W. Beavan schonk 39 schilderijen van jou aan Bruce Castle, wat nu een museum is. Onder anderen 'Aglaie', 'Blind Girl', 'Esme Dancing', 'A Melody', 'Nude with Roses', 'Auntie's Best Bonnet', 'Woman Entering through a Door', 'The Rosary', 'Woman Carrying a Pitcher', 'Destiny', 'Saint Genevieve', 'The Love Potion', 'Bogies', 'Nude Study', 'Contemplative Woman' en 'Angel and Saint'.

Schrijver: Joanan Rutgers
1 juni 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)