Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De aantrekkingskracht van de overleden geliefde

(voor Echo Chen Ping (1943 - 1991))

Jij bent geboren als Chen Mao-ping op 26 maart 1943 in Chongqing. Jouw ouders waren de advocaat Chen Siqing en Miao Jinian. Jouw oudere zus was Chen Tianxin. Jouw ouders waren vrome christenen. Jouw familie kwam uit de kustprovincie Zhejiang. Na het einde van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog op 2 september 1945 verhuisden jullie naar Nanjing en toen jij zes jaar was, verhuisden jullie naar Taiwan, omdat de communisten het vasteland van China overnamen. Jij walgde van het onvrije onderwijssysteem in Taiwan, met strenge beperkingen voor de studenten. Als kind had jij een grote interesse voor de literatuur en jij las beroemde, Chinese schrijvers, zoals Lu Xun, Ba Jin, Bing Xin (Xie Wanying), die samen met haar man, de antropoloog Wu Wenzao, met Virginia Woolf communiceerde, Shu Qingchun (Lao Che), getrouwd met de schilderes Hu Jieqing, met wie hij een zoon en drie dochters kreeg, en Yu Dafu, die op 17 september 1945 door de Japanse Kenpeitai in Payakumbuh op Sumatra is vermoord en 48 jaar werd.

Jij las ook 'De graaf van Monte Cristo' van Alexandre Dumas, 'Don Quichot' van Miguel de Cervantes en 'Gone with the Wind' van Margaret Mitchell. 'Droom van de Rode Kamer' van Cao Xueqin las jij tijdens de schoollessen. Je zei, dat je wilde trouwen met een grote kunstenaar, het liefste met Pablo Picasso. Een leraar tekende zwarte cirkels rond jouw ogen en hij vernederde jou ten aanzien van jouw klasgenoten. Daarna ging je niet meer naar school en kreeg je thuis les van jouw vader, Engelse en klassieke literatuur. Via ingehuurde leraren leerde je piano spelen en schilderen. Op jouw 19-de publiceerde jij jouw eerste essay. Jouw pseudoniem was Sanmao. Jij studeerde filosofie aan de Chinese Cultuur Universiteit in Taipai, waar de schrijfster Shih Shu-tuan en de beeldschone sopraan/zangeres Winnie Hsin ook studeerden.

Jij ging op jouw 20-ste naar Madrid om aan de Universiteit van Madrid te studeren In Madrid ontmoette jij de maritieme ingenieur José Maria Quero y Ruiz, een knappe man met een zwarte snor en baard, geboren op 9 oktober 1951, met wie jij later trouwde. Vervolgens ging jij naar Duitsland, waar jij zeer gedreven de Duitse taal studeerde en binnen negen maanden mocht jij al Duits onderwijzen. Daarna bestudeerde je het maken van keramiek en op jouw 26-ste ging je naar Taiwan terug. Je was verloofd met een Duitse leraar, die door een hartaanval overleed. Je ging naar Madrid terug, waar jij Engelse les op een basisschool gaf. Je vervolgde jouw relatie met José en in 1973 ben jij in Laayoune met hem getrouwd. Jullie woonden in de Westelijke Sahara. In 1976 verscheen jouw autobiografische, succesvolle boek 'Stories of the Sahara'. Eerdere verhalen verschenen al in 1974 in het United Daily News in Taiwan. Jij schreef over de contacten met de Sahrawi's, de woestijnavonturen en jouw relatie met José. Het is een reisverslag en herinneringenboek. Jij was erg populair in Taiwan, Hong Kong en China.

Een verzameling van jouw vroege geschriften verscheen in 1991 onder de titel 'Gone With the Rainy Season', geschreven tijdens jouw adolescentie in het buitenland. Jouw ervaringen in de Sahara en op de Canarische Eilanden heb je ook in andere boeken gebundeld. In maart 1979 zijn jullie naar La Palma gegaan en woonden jullie in de Rocamar Appartementen. Jij reisde vaak naar het familiehuis in Playa del Hombre en naar Telde op Gran Canaria. José werkte als duiker in maritieme werken. De haven in de hoofdstad Santa Cruz de La Palma werd uitgebreid. Op 30 september 1979 is José tijdens het duiken aan de kust van Barlovento verdronken. Hij werd 27 jaar en hij is in Santa Cruz de La Palma begraven. Zijn overlijden heeft jouw ziel verduisterd. In 1980 ging jij naar Taiwan terug en in november 1981 reisde jij naar Midden- en Zuid-Amerika, in opdracht van Taiwanese uitgevers. Van 1981 tot 1984 doceerde jij aan jouw alma mater, de Chinese Cultuur Universiteit. Daarna werd je full-time schrijfster.

Voor de film 'Red Dust' uit 1990 van Yim Ho schreef jij het script. Op het Taipei Golden Horse Film Festival and Awards won het tot jouw grote teleurstelling geen prijs. Je publiceerde ruim 20 boeken en je vertaalde de Argentijnse strip 'Mafalda' van Joaquin Salvador Lavado Tejón (Quino) van het Spaans naar het Chinees. De 6-jarige Mafalda is een soort komische Greta Thunberg. Je had endometriumhyperplasie, wat baarmoederkanker kan worden, waardoor je in het Taipei Veterans General Hospital werd opgenomen. Je gebruikte steeds meer slaappillen. Op 4 januari 1991 pleegde jij zelfdoding in dit ziekenhuis. Je hebt jezelf met een zijden kous opgehangen. Net als jouw zo geliefde José, die jij zo intens miste, ben jij gestikt. Je werd 47 jaar en je bent in de Chin Pao San Begraafplaats begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
4 juni 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)