Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw innerlijke schoonheid verwelkt nooit

(voor Marta Lynch (1925 - 1985))

Jij bent geboren als Marta Lia Frigerio op 8 maart 1925 in Buenos Aires. Jij studeerde filologie aan de Universiteit van Buenos Aires, waar jij de latere advocaat Juan Manuel Lynch ontmoette, met wie jij trouwde en met wie jij drie kinderen kreeg; Marta Juana, Enrique, die filosoof werd, en Manuel Ramiro, die antropoloog werd. Jij was geobsedeerd door jouw lichaam en met name het verval van jouw lichaam. Jij was extreem bang voor fysieke en intellectuele achteruitgang, waar een doodsangst aan ten grondslag ligt en doodsangst is niets anders dan levensangst. Zo hield jij jouw illusies in stand. Jij streed tegen de veroudering en de steeds terugkerende rimpels. Op een foto is te zien hoe jij jouw huid rondom de ogen recht trekt. Jij onderging voortdurend cosmetische operaties en jij volgde diverse diëten. Thuis verbood jij spiegels en jij beloofde jouw kinderen dat zij jou nooit met grijs haar zouden zien. Jij gebruikte pillen, therapieën en behandelingen. Jij was chronisch depressief vanwege de onvermijdelijke, lichamelijke en geestelijke aftakeling.

Jij behoorde tot een schrijversgroep uit de jaren '50 en '60 met Haraldo Pedro Conti, die op 5 mei 1976 door de aanhangers van de dictator Jorge Rafael Videla is ontvoerd en vermoord. Hij werd 50 jaar. Ook met de schrijver Rodolfo Jorge Walsh, die op 25 maart 1977 door een taskforce van de militaire junta werd vermoord. Hij werd 50 jaar. En met o.a. Jorge Luis Borges, Antonio Di Benedetto, Héctor Tizón, Juan José Saer, Silvina Bullrich, Beatriz Guido, die filosofie en letteren aan de Universiteit van Buenos Aires studeerde, en met Sara Gallardo Drago Mitre, een scherpzinnig critica van de Argentijnse aristocratie, die op haar 56-ste door een astma-aanval overleed. Verder met de dichters Alberto Girri, Enrique Molina en Aldo Pellegrini. Alberto Girri was getrouwd met de kunstschilderes/tekenares Leonor Vassena, die op 16 augustus 1964 door een hartaanval overleed, mogelijk door zelfdoding veroorzaakt. Zij werd 40 jaar. Jij schreef zeven romans en negen verzamelbundels met korte verhalen.

Jij was medewerkster van de krant La Nación, opgericht in 1870 door Bartolomé Mitre, die twee keer president was. Jij debuteerde in 1962 met de roman 'De rode loper'. In 1965 verscheen 'Aan de overwinnaar', in 1968 'Mevrouw Ordoñez', in 1972 'Rivierovergang', in 1974 'Een boom vol appels', in 1978 'De voorlaatste versie van de Colorada Villanueva' en in 1983 'Rapport onder slot en sleutel'. Volgens de schrijver Jorge Asis nam jij het leven en de literatuur veel te serieus. Van jouw man Juan mocht jij zoveel minnaars nemen als jij maar wilde. Zo had jij o.a. seksuele liefdesaffaires met Héctor Izquierdo, die als illustrator/boekontwerper voor jouw uitgeverij werkte met de Peruaanse dichter/universiteitsprofessor/literair criticus Abelardo Oquendo Cueto, getrouwd met Pupi Heraud, met wie hij 4 kinderen kreeg. Hij overleed op 31 juli 2018. Met de schrijver Roger Pla, die op 28 juni 1981 overleed, met Mario Vargas Llosa, met de econoom/politicus/journalist Rogelio Julio Frigerio, getrouwd met Noemi Blanco, met wie hij 5 kinderen kreeg. Met de advocaat/politicus Arturo Frondizi, van 1933 tot 1991 getrouwd met Elena Luisa Maria Faggionato, met wie hij de dochter Elena (1937 - 1976) kreeg. Arturo overleed op 18 april 1995. En met de legerofficier Emilio Massera, die één van de leiders van de staatsgreep door de junta in 1976 was. Zijn vrouw Delia Veyra was jaloers op jou. Emilio overleed op 8 november 2010.

Jij was pro-Frondizi, pro-Peron, maar niet heus, en pro-Montoneros. Jij verdedigde de militaire junta en jij was voor Masserista en Alfonsiniste. Jij kickte op macht en machthebbers. Jij trad graag als beroemdheid op de voorgrond. Aan jouw zoon Enrique vertelde jij, dat jij graag een vedette del Maipo had willen zijn, een sexy cabaret/revue ster. In een interview met El País in 1976 zei je: 'In feite gaat de cultuur door, op alle niveaus, hoewel we de verdwijning, dood of arrestatie van sommige schrijvers moeten betreuren, zoals Díez Benedetto, Miguel Angel Bustos, Haroldo Conti, Paco Urondo. Cultuur in Argentinië is een soort exit ladder.'. Je zei ook: 'Ik ben geen literatuurster, geen bestseller, en helaas ben ik Virginia Woolf niet.'. Je had neuskanker, een gehandicapte arm door een slechte bloedsomloop en je was zwaar vermoeid door de critici, redacteuren en aanvallende en negerende lezers. Je voelde jezelf oud en nutteloos geworden. Uitgerangeerd. In jouw laatste brief aan jouw man Juan schreef je: 'Ik hou van jou en ik kan deze gevangenis niet uitstaan, ik kan dit leven niet aan.'.

De chauffeur van jouw man, die elders woonde, kwam jou in Buenos Aires ophalen voor de wekelijkse afspraak met een psycholoog. Hij moest de deur openbreken. Jij had jezelf met een pistool, wat je enkele dagen eerder had gekocht, doodgeschoten. De helft van jouw gezicht was erdoor misvormd geraakt. Al dat blindstaren op jouw uiterlijk was een symptoom van jouw chronische depressie, die uiteindelijk ondraaglijk werd en overging in suïcidedrang. Al die boosheid naar jezelf had natuurlijk op een andere manier gekanaliseerd moeten worden, maar daarvoor was die psycholoog blijkbaar niet bekwaam genoeg of wat ik denk, te eenzijdig gericht, te weinig holistisch. Die zelfhaat en zelfdestructie had via emotionele lichaamswerkmethoden een uitweg moeten krijgen. Psychologen blijven vaak teveel op het rationiveau steken, omdat ze zelf bang zijn voor heftige emoties en daar niet mee kunnen omgaan. Voor iemand van jouw kaliber was een meer bekwame psychiater veel beter geweest. Bovendien is de oppervlakkige, hypocriete, dwangneurotische, controledwangmatige, prestatiegerichte maatschappij, die veel emoties tot taboe verklaart, medeverantwoordelijk voor jouw zelfdoding.

Jij werd 60 jaar en jij bent in de Cementerio Jardín Paz in Buenos Aires begraven. De dichter/schrijver Alberto Girri overleed op 16 november 1991. Hij werd 71 jaar en hij is bij jou begraven. Jouw relatie met hem was blijkbaar heel wat dieper, dan met al die anderen. Jouw man Juan overleed op 7 juli 2004 en hij is ook bij jou begraven. Jouw kleinkinderen zijn o.a. Deborah Francisca, Maria Josefina, Maria en Juan Manuel Lynch, Maria Carelli en Juan en Catalina Poitevin.

Schrijver: Joanan Rutgers
8 juni 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)