Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gruwelijk gemarteld door barbaarse lafaards

(voor Grete Walter (1913 - 1935))

Jij bent geboren als Margarete Walter op 22 februari 1913 in Berlijn-Neukölln. Jouw vader was koetsier en jouw moeder was huishoudster. Jij was de middelste van drie dochters. De anderen waren Lisa en Johanna. Later werkte jouw vader in een eigen, kleine zuivelfabriek. Jij ging naar een Handelsschule, waar jij voor kantoorwerk werd opgeleid. Daarna werkte jij als verkoopster en klerk. Op jouw 15-de werkte jij voor de Berlijnse groothandel in voedingsmiddelen Kathreiner AG, vooral beroemd vanwege de moutkoffie. Twee van jouw ooms van moederskant waren metaalbewerkers en leden van de Communistische Partij van Duitsland (KPD), gesticht op 1 januari 1919 door Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht. In 1928 werd jij lid van de Communistische Jeugdbond van Duitsland (KJVD) en in 1930 van de KPD. Jij verborg jouw lidmaatschap voor jouw vader, die heel anders dacht.

Als jonge communiste was jij zeer fanatiek: je verkocht partijkranten, je schilderde slogans, je lijmde posters, je verzamelde contribities en je deed mee met demonstraties en optochten. De communistische politicus Heinz Neumann was voor meer fysiek geweld tegen o.a. de nazi's. Hij was hoofdredacteur van de partijkrant 'Die Rote Fahne' en de bedenker van de slogan 'Schlagt die Faschisten, wo ihr sie trefft!'. Heins werd slachtoffer van de Grote Zuivering onder Joseph Stalin en hij werd door het Militair Collegium van het Hooggerechtshof van de Sovjet-Unie, met als voorzitter Vasiliy Ulrikh, ter dood veroordeeld. Heinz is op 26 november 1937 doodgeschoten. Hij werd 35 jaar. Zijn vrouw Margaretha Buber-Neumann overleefde de Goelag-dwangarbeidskampen en het concentratiekamp Ravensbrück, waar ze met de schrijfster Milena Jesenská bevriend was, die op 17 mei 1944 in Ravensbrück door nierfalen overleed. Zij werd 47 jaar.

Jij schreef in het kritische nieuwsblad 'Die Kathreiner Mühle'. In 1930 werd jij bij Kathreiner AG ontslagen en kon jij geen andere baan vinden. In jouw woonwijk Neukölln deed jij communistisch jeugdwerk en als vurige zangeres/pianiste zong en speelde jij dolgraag met de arbeiderskinderen van de Spartakusbund. Van het Centraal Comité van jonge communisten mocht jij een jaar in Moskou verblijven, wat jij in 1930-1931 deed. Je studeerde aan de Internationale Lenin School en in de zomer van 1931 ging je naar Neukölln terug. Je werd lid van het leiderschapsteam van de Jonge Communisten. Er waren miljoenen werklozen en er was grote armoede. De nationaalsocialistische populisten bepaalden steeds meer het straatbeeld en door jouw communistische overtuigingen kon jij nergens betaald werk vinden. Je stapte over naar het regionale leiderschapsteam van de Jonge Communisten in Berlijn en je bleef bij de kinderen werken, die jou heel schattig 'Pferdchen' noemden. Jij zorgde ervoor, dat de arbeidersjongeren zo min mogelijk door de fascisten werden beïnvloed. In Neukölln leefden veel communisten en socialisten, waar in 1932 steeds vaker nationaalsocialistische paramilitairen kwamen om te vechten.

Begin 1933 werd jij lid van het Nationaal Comité Jonge Communisten. Duitsland werd een éénpartijdictatuur en communistische activiteiten werden gevaarlijk en verboden. Jij bleef o.a. 'Die Kathreiner Mühle' en 'Rotes Kabel' verspreiden. Op 27/28 februari 1933 werden er veel arrestaties verricht en jij was één van de eerste, vrouwelijke gearresteerden in Berlijn. Jij werd enkele dagen verhoord en steeds gewelddadiger mishandeld en gemarteld. Jij liet geen namen los en na jouw vrijlating verzorgde jouw moeder jouw snijwonden en blauwe plekken. Je ging als Wicklerin bij Kabelwerk Oberspree (AEG) in de wijk Oberschöneweide werken. Samen met jouw collega's organiseerde jij verzetsactiviteiten, zoals het verspreiden van de krant 'Rotes Kabel', waarin de leugens en hypocrisie van de overheid werden benadrukt. Jij nam het op voor de Joodse collega's, die ontslagen werden. In juni 1934 werd jij weer door de veiligheidsdiensten gearresteerd. Weer weigerde jij namen en andere informatie te geven en werd jij vrijgelaten. Jij werd meerdere keren gearresteerd en vreselijk gemarteld. Jouw zus Lisa zag de gevolgen van de intens wrede martelingen, maar jij bleef zwijgen en jouw verzetsdaden hervatten.

Begin 1935 moest jij landbouwarbeid in het dorp Wahlendow bij Anklam verrichten. Dit dorp behoorde ooit tot het Kloster Krummin van de cicterciënzer nonnen, gebouwd in 1302-1303, met als eerste abdis gravin Barbara von Gützkow. In Wahlendow was je Vertrauensmädchen voor de andere dienstplichtigen. Er was een spion tussen jouw collega's, die jouw antifascistische meningen/uitlatingen naar de veiligheidsdiensten doorspeelde. Op 9 oktober 1935 werd jij weer gearresteerd en naar Berlijn gebracht, naar het Gestapo/SD/Sicherheitsdienst hoofdgebouw aan de Prinz-Albrecht-Strasse 8, met de SS-Brigadeführer Reinhard Heydrich als directeur. Op 21 oktober 1935, zo schreef jouw zus Johanna, kwam er een politie-ambtenaar met een telegram voor jouw moeder: 'Dochter Margaret Walter gearresteerd en zelfmoord gepleegd'. Op 22 oktober 1935 gingen Lisa en Johanna naar het Strafhof Moabit op de Turmstrasse 91 om meer te weten te komen. Jij was 12 dagen intensief en continu gemarteld door de veiligheidsdiensten. Door die verschrikkelijke martelingen heb je een gedeeltelijke bekentenis gemaakt. Jij wilde zeker niet meer loslaten en nog langer gefolterd worden of namen van kameraden noemen, waardoor jij tijdens een pauze in het verhoor van de derde verdieping naar beneden bent gesprongen. Jij werd 22 jaar. Die sadistische smeerlappen hebben jou de dood in gedreven.

Heydrich werd op 27 mei 1942 door de soldaten Jan Kubis en Jozef Babcík dodelijk verwond. Op 4 juni 1942 overleed hij door sepsis. Hij werd 38 jaar. Jan en Jozef en de andere SOE-agenten kwamen op 18 juni 1942 in gevecht met de nazi's, onder aanvoering van Karl Fischer von Treuenfeld. Dit gebeurde in de Sint- Cyrillus- en Methodiuskathedraal in Praag. Jan overleed door een granaat en kon geen gif meer innemen. Na een gevecht van zes uur pleegden Jozef en de anderen zelfdoding in de crypte.

Schrijver: Joanan Rutgers
14 juni 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)