Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Blinde haat, die in wezen zelfhaat was

(voor Adele Ritchie (1874 - 1930))

Jij bent geboren op 21 december 1874 in Philadelphia. Jouw ouders waren Quakers van Franse afkomst. Op jouw derde werd jij de stiefdochter van Jacob Benclift Pultz, de oprichter van de J.B. Pultz Company. Jij ging naar de voorbereidende, katholieke meisjesschool Villa Maria Academie op 370 Central Avenue in Malvern van de Zusters, Dienaren van het Onbevlekt Hart van Maria (JHM), in 1872 opgericht. Op 5 juni 1893 debuteerde jij als zangeres in de komedie 'The Isle of Champagne' in het Miner's Fifth Avenue Theatre op 31 West 28th Street en 1185 Broadway, NYC. Dankzij de componist Reginald De Koven verscheen jij in de herfst van 1893 in zijn komische opera 'The Algerian' in het Park Theatre in Philadelphia. Met 'The Algerian' stond jij ook in het Garden Theatre op Madison Square (in 1925 gesloten) en in het Daly's Theatre op 1221 Broadway (in 1920 gesloopt) van John Augustin Daly, een echte ijzervreter en strenge autoriteit.

Eind 1893 verliet de prima donna Marie Tempest de operette 'The Algerian' en mocht jij haar vervangen. Jouw versie van 'Song of the Rose' was geliefd bij het publiek. Op 14 juli 1894 zong jij samen met de beroemde, Duitse tenor Conrad Behrens en de band van de componist/dirigent John Philip Sousa in een zomerconcert in de badplaats Manhattan Beach. In Abbey's Theatre van de theatermanager Henry Eugene Abbey, die Sarah Bernhardt in Amerika introduceerde, speelde jij in september 1894 als Prinses Mirane in de operette 'The Devil's Deputy'. Na één dag nam de meer geroutineerde Amanda Fabris deze rol over, met instemming van de hoofdrolspeler Francis Wilson. In januari 1895 speelde jij Madge Brainerd in het politieke drama 'The District Attorney' in het American Theatre op 46 Bowery. In de zomer van 1895 speelde je Little Willie in de burlesque 'Trilby', gebaseerd op de roman van George du Maurier, de opa van Daphne, Angela en Jeanne, die op 91 Great Russell Street in Londen woonde.

Op 21 oktober 1895 trouwde jij met de regisseur/filmacteur/zanger/komiek/toneelschrijver Joseph William Herbert, geboren op 27 november 1863 in Liverpool. Hij toerde in die tijd met de actrice/zangeres Lillian Russell, die toen met de tenor John Haley Augustin Chatterton getrouwd was. Jij woonde in een landhuis met een paardenstal in Westchester County en op 67 West 57th Street. Jij genoot van paardrijden, fietsen, autorijden en hondenshows. Jouw hond Little Dot won in 1908 de prijs in de Terrier-klasse van de Wissahickon Kennel Dog Show. In 1896-1897 speelde jij Ting-ling in de komische opera 'The Mandarin' en in 1897 speelde jij Cleopatra in de komische opera 'The Wizard of the Nile; or: The Egyptian Beauty'. In januari 1898 studeerde je in Parijs bij de tenor Giovanni Sbriglia. Sibyl Sanderson studeerde ook bij hem. Sibyl overleed op 16 mei 1903 in Parijs door een longontsteking. Zij was een depressieve alcoholiste. In 1897 trouwde zij met de miljonair Antonio Terry, die in 1899 overleed. Daarna mislukte haar opera-comeback. Zij werd 38 jaar.

In 1898 speelde jij samen met John Chatterton in de operette 'Au Bain' in de Koster and Bial's Music Hall op Broadway/34th Street, NYC, die in 1901 gesloopt is voor het warenhuis Macy's, gesticht in 1843-1855 door Rowland Hussey Macy Senior. In december 1908 zorgde jij voor de vrijlating van Alice Crowninshield Rogers, die onvrijwillig in een psychiatrische inrichting in Connecticut zat. Zij was de ex-vrouw van de miljonair Thomas Pierce en zij was een alcoholiste, alleengelaten door haar familie en vrienden. Alice verbleef bij jou in jouw boerderij nabij Pelham. In juni 1910 werd Alice in het Bellevue Hospital in NYC opgenomen, omdat ze alcoholisch hysterisch was. Op 12 juni 2013 trouwde jij in Stamford met de wijnimporteur en bankierszoon Charles Nelson Bell. Zij vorige vrouw beschuldigde hem van bigamie en zijn vader keurde jou af. In 1910 raakte jij failliet. Op 2 februari 1916 trouwde jij in Toronto met de acteur Guy Bates Post, geboren op 22 september 1875 in Seattle. Zijn exen waren de actrices Sarah Truax en Jane Peyton. In 1926 gingen Guy en jij uit elkaar en in 1929 was de officiële scheiding.

Eind jaren twintig werd jij de directrice van de amateurtheatergroep Community Players in de badplaats Laguna Beach in Californië. Jij woonde met jouw moeder in een luxe huis in Sunset Hill. Jij was bevriend met de decorontwerpster van het Laguna Beach Playhouse Doris Miller. Dit speelhuis was opgericht in 1920. Doris was zo'n 23 jaar jonger dan jou. Zij kwam uit een belangrijke familie in Waukegan en zij was de ex van dokter Clinton Foster Palmer uit Chicago. Doris en jij waren vaak samen bij sociale evenementen, wat veranderde toen jij als regisseuse werd vervangen na conflicten met enkele acteurs. Op 24 augustus 1930 maakten Doris en jij ruzie op straat. In het bungalow appartement van Doris heb jij Doris in de rug en door het hoofd geschoten. De rugkogel ging door haar hart en jij hebt nog zo'n twee uur vergeefse pogingen gedaan om het bloed te stelpen. Bij de wastafel in de badkamer heb jij nog wat opgeruimd en daarna heb jij zelfdoding gepleegd door jezelf door jouw mond te schieten. Vener Rush en Mrs Kenneth Browne vonden jullie, omdat zij de hond van Doris terug brachten, die enkele dagen vermist was. Doris werd 32 jaar en jij werd 55 jaar. Jij bent gecremeerd en bijgezet in het Forest Lawn Memorial Park in Glendale.

Schrijver: Joanan Rutgers
17 juni 2021


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)