Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De koninklijke voorvader van Meghan Markle

(voor Robert the Bruce (1274 - 1329))

Jij bent geboren op 11 juli 1274 in het Kasteel van Turnberry in Ayrshire in Schotland. Dit kasteel was oorspronkelijk van de Lords of Galloway. In de late 13-de eeuw was het kasteel van jouw moeder Marjorie, gravin van Carrick (1253 - 1292). Marjorie's eerste man was Adam van Kilconquhar, die in 1271 als kruisridder in Acre door een ziekte overleed. Robert de Brus, 6-de heer van Annandale (1243 - 1304), jouw vader, kwam jouw moeder het slechte nieuws vertellen. Jouw moeder zette jouw vader gevangen en hij werd pas vrijgelaten, wanneer hij met haar wilde trouwen. Ze trouwden en jij was hun tweede kind. Jouw zussen waren Christina, Isabel, Mary en Matilda. Jouw broers waren Niall, Edward, Thomas en Alexander.

Tijdens de Eerste Schotse Onafhankelijkheidsoorlog van 1296 tot 1328 werd jouw zus Mary door de Engelsen ruim vier jaar in een kooi in Roxburgh Castle gevangen gezet. Daarna werd zij omgeruild voor Engelse edellieden, die tijdens de Slag bij Bannockburn door de Schotten waren buit gemaakt, onder jouw bevel, op 24 juni 1314. Jij was een zeer beroemde krijger en jij leidde de Schotten naar de overwinning. Jij wordt nog steeds als een nationale held vereerd. Van 25 maart 1306 tot jouw overlijden was jij de koning van Schotland. Jouw belangrijkste rivaal was de troon van John III Comyn, heer van Badenoch, die jij op 10 februari 1306 voor het altaar in de kerk van het Franciscaanse klooster in Dumfries hebt doodgestoken. John werd 37 jaar. Paus Clemens V heeft jou voor deze moord geëxcommuniceerd, al gaf bisschop Robert Wishart van Glasgow jou de absolutie.

Jij vocht tegen het Engelse leger onder koning Edward II van Engeland, ook op Ierse bodem. Door jouw moeder erfde jij het Graafschap van Carrick en door jouw vader, die van koninklijke afkomst was, kon jij de Schotse troon bemachtigen. Jij sprak Anglo-Normandisch, Gaelic en vroeg-Schots. Verder leerde jij Latijn, recht, politiek, schrift, heiligenlevens, filosofie, geschiedenis en ridderlijke instructies en romantiek. Zo heb jij o.a. het verhaal van de fictieve, Saraceense ridder Ferumbras gelezen, waarvan de oudste tekst uit circa 1170 stamt. Ferumbas bekeerde zich uiteindelijk tot het christendom en hij vocht voor koning Karel de Grote. Jij was veelbelezen en jij bleef veel lezen over o.a. de biografieën van oude koningen en prinsen en hoe zij netelige kwesties oplosten. De geestelijke kennis werd vooral door de monniken verschaft en vandaar dat de adel nog steeds een hechte band met de geestelijkheid heeft. Kennis in ruil voor veel geld.

Verder kreeg jij al vroeg les in de zwaardvechtkunst, het steekspel, de jacht, nette manieren, muziek en dans. Bovendien werd jij door jouw opa Robert V getraind in het ridderschap en tactisch vechten, wat jou enorm beïnvloed heeft. Jij verbleef ook op Lochmaben Castle en Loch Doon Castle. Rond 1290 werd jij tot ridder geslagen. Sommige historici beweren zelfs dat jij als jongeling binnen de Engelse, koninklijke huishouding bent opgeleid. Jij was rooms-katholiek. In 1290 trouwde jij met Isabella van Mar en rond 1296 werd jullie dochter Marjorie geboren, die in 1316 overleed na een val van haar paard en nadat zij van haar kind Robert beviel. Zij werd zo'n 20 jaar en zij is in de abdij van Paisley begraven. In 1302 was jij al met Elizabeth de Burgh hertrouwd, de dochter van één van de machtigste, Ierse edelen Richard og de Burgh, die nauw bevriend met Edward I van Engeland was. De zanger Chris de Burgh is een afstammeling van hem. Denk vooral aan zijn album 'Crusader'.

In wezen volgt de adel andere wegen dan het zogenaamde gewone volk. In 1306 werd Elizabeth nabij Scone koningin. Jullie kregen samen drie kinderen; Matilda, Margaret en David, die later koning van Schotland werd. Op 27 oktober 1327 overleed Elizabeth in Cullen Castle. Zij werd 43 jaar en zij is in de benedictijnse abdij van Dunfermline begraven. Op 7 juni 1329 overleed jij op het riddergoed van Cardross, nabij Dumbarton. Jij werd 54 jaar en jouw lichaam is in Dunfermline Abbey begraven. Maar jouw hart is onder de kapittelzaal van de cisterciënzers in Melrose Abbey begraven. Rachel Meghan Markle, hertogin van Sussex, is een nazaat van jou. Meghan (4 augustus 1981, Los Angeles) heeft ook Nederlandse roots. Na haar huwelijk met prins Harry werden zij de gravin en graaf van Dumbarton. Het is dus niet alleen omdat Meghan een beeldschone actrice was/is, dat Harry voor haar is gevallen.

Schrijver: Joanan Rutgers
8 juli 2021


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 259Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)