Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een onrustig hart, dat implodeerde

(voor Eva May (1902 - 1924))

Jij bent geboren als Eva Maria Mandl op 29 mei 1902 in Wenen. Jouw moeder was de actrice Mia May, geboren als Hermine Pfleger op 2 juni 1884 in Wenen. Jouw grootouders waren de bakker Johann Pfleger en Albine Steinfelder. Jouw Joodse vader was de filmregisseur/filmproducent Joe May, geboren als Joseph Otto Mandl op 7 januari 1880 in Wenen. Jij groeide op in Wenen, Hamburg en Berlijn. In 1914 debuteerde jij in de detectivefilm 'Die geheimnisvolle Villa' van jouw vader, met de Joodse Ernst Reicher in de hoofdrol als Stuart Webbs. Ernst pleegde op 1 mei 1936 in een hotelkamer in Praag zelfdoding door zichzelf op te hangen. Hij werd 50 jaar. Hij speelde in 1912 in 'Vorglühen des Balkanbrandes' van jouw vader en hij speelde in de twee volgende detectivefilms over Stuart Webbs, ook van jouw vader. Hij was met de actrice Gertrud Weibrecht getrouwd en gescheiden. Zijn zussen Hedwiga en Elly Reicher waren actrices. Jouw moeder speelde ook in jouw debuutfilm.

Vanaf 1918 werkte jij voor de Ring Film GmbH, onder de leiding van Manfred Liebenau, die als regisseur de naam Erik Lund gebruikte. Manfred is geboren op 16 september 1893 in Berlijn. Op jouw 16-de ben jij met Manfred getrouwd. In 1918 verscheen jij als Sadja in 'Sadja' van Adolf Gärtner en Manfred. In 1919 speelde jij in deze films: 'Das törichte Herz' van Manfred, 'Die Fee von Saint Mónard', 'Die Braut des Entmündigten', 'Irrlicht', 'Staatsanwalt Jordan', 'Die verwunschene Prinzessin', 'Schwarze Perlen' en 'Das Gebot der Liebe'. In 1920 speelde jij in 'Im Wirbel des Lebens' van Manfred, 'Die Legende der heiligen Einfachheit' van Manfred en 'Der Henker von Sankt Marien' van Fritz Freisler. In 1920 hertrouwde jij met de regisseur Lothar Mendes. In 1921 speelde jij als Gräfin Hella Gallehn in 'Junge Mama' van Manfred, in 'Die Amazone' van de Joodse Richard Löwenbein, die op zijn 49-ste in Auschwitz is vermoord, en in 'Fridericus Rex' van Arzén von Cserény, als de prinses/componiste Anna Amalie van Pruisen.

In 'Fridericus Rex' speelde ook de Joodse Maria Orska, die de balletdanseres/gravin Barbara Campanini speelde. Haar echte naam was Rachel Blindermann. Van 1920 tot 1925 was zij met de bankier Hans von Bleichröder getrouwd. In 1926 heeft haar zus zichzelf in een Berlijns hotel opgehangen. Maria was verslaafd aan morfine, cocaïne en tabletten, waardoor zij in Wenen op 16 mei 1930 vroegtijdig overleed. Zij werd 36 jaar. Zij pleegde zelfdoding met een Veronalvergiftiging (20 tabletten) en door een longontsteking. In 1921 speelde jij ook in de thriller 'Seine Excellense von Madagaskar', met de Joodse Paul Otto Schlesinger, die in november 1943 samen met zijn vrouw Charlotte Klinder in Berlijn zelfdoding pleegde om deportatie te voorkomen. Hij werd 65 jaar. In 1922 speelde jij in 'Scheine des Totes', in de hoofdrol als Désirée in 'Der Graf von Charolais', met de Joodse Maria Forescu, die de Holocaust overleefde, en in 'Der Graf von Essex'. In 1923 speelde jij in 'Paganini', die verloren is gegaan, in 'Alt Heidelberg' van de Joodse Hans Behrendt, die in Auschwitz is vermoord en 52 of 53 jaar werd, in 'Die Fledermaus', waarin jij als Rosalinde de hoofdrol speelde, met Lya de Putti, die op 27 november 1931, op haar 34-ste, door pleuritis en een longontsteking in het Harbor Sanatorium in NYC overleed. En als de prinses de hoofdrol in 'Der geheime Agent'.

Jouw derde echtgenoot was de regisseur Manfred Noa, geboren op 22 maart 1893 in Berlijn. Zijn film 'Helena' uit begin 1924 is zijn meesterwerk, met de Duits-Nederlandse Adele Sandrock. Met Noa ben je kort na het huwelijk gescheiden. Je was nogal wispelturig. Zo was je tevens de verloofde van de filmproducent Rudolf Sieber, totdat hij Marlene Dietrich ontmoette, die op 17 mei 1923 in Berlijn zijn vrouw werd. Dat Rudolf voor Marlene koos, kon jij niet verwerken, waardoor jij in 1923 een poging tot zelfdoding deed. Op 13 december 1924 werd in Berlijn hun dochter Maria Elisabeth Sieber geboren.

In 1924 wilde jij met jouw neef Friedrich Alexander Maria (Fritz) Mandl trouwen. Fritz is geboren op 9 februari 1900 in Wenen en hij was de voorzitter van de Hirtenberger Patronenfabrik. Jouw huwelijksplan met hem mislukte en hij trouwde in 1933 met de actrice Hedwig Eva Maria Kiesler. Hij was zeer jaloers en hij verbood Hedwig haar filmcarrière. Als wapenfabrikant had hij nauwe contacten met Hitler en Mussolini. In 1937 vluchtte Hedwig weg van hem naar Londen. Hij was een austrofascist, die wapens en munitie aan de nazi's leverde. In Argentinië was hij de adviseur van premier Juan Perón. Hij had een kasteel in Córdoba, een huis in Mar del Plata en een hotel in Buenos Aires. In 1955 ging hij naar Oostenrijk terug, omdat de Amerikanen hem als nazi lastig vielen. In 1957 trouwde hij met zijn 5-de vrouw Monika Brücklmeier, de dochter van de verzetsstrijder Eduard Brücklmeier (1903 - 1944), die betrokken was bij de moordaanslag op Hitler (20 juli '44). Hij werd in de Plötzensee-gevangenis in Berlijn opgehangen en hij werd 41 jaar.

Op 10 september 1924 pleegde jij zelfdoding in Baden bei Wien. Jij werd 22 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
21 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)