Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het racistische en moorddadige Hollywood

(voor Helen Lee Worthing (1895 - 1948))

Jij bent geboren als Helen Wortham op 31 januari 1895 in Louisville, Kentucky. Jouw vader was een belangrijke zakenman in Boston, geboren in Brookline, Massachusetts. Als tiener won jij een prijs voor het hebben van de meest perfecte handen en armen in Louisville. Jij was nog een kind, toen jouw moeder overleed. Daarna verhuisden jullie naar Massachusetts. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte jij bij het Rode Kruis. Jouw professionele acteercarrière begon met 'What's in a Name?'. In 1917 trouwde jij met de hotel- en zakenman Charles L. McDonald uit Chicago. In 1919 deed jij mee met een schoonheidswedstrijd, waar 10.000 vrouwen aan meededen, en werd jij 'de mooiste vrouw van Amerika'. In 1920 werd jij lid van de Ziegfeld Follies en heeft de officiële fotograaf van de Ziegfeld Follies Alfred Cheney Johnston ook van jou chique, pikante en artistieke foto's gemaakt. Zijn foto's van Dorothy Flood, Virginia Biddle, Adrienne Ames, Corinne Griffith en Lilian Bond winden er geen doekjes om. In januari 1922 strandde jouw huwelijk. Jij deed een poging tot zelfdoding met vergif. Je was moedeloos en levensmoe. Je werd opnieuw verliefd op een man, maar die wilde met een andere vrouw trouwen. Je herstelde in het ziekenhuis.

In 1923 debuteerde jij in de dramafilm 'Enemies of Women', met Clara Bow en Alma Rubens, die aan de alcohol, cocaïne en heroïne verslaafd was. Zij overleed op haar 33-ste door een longontsteking. Alma verbleef vaak maandenlang in een sanatorium en zij was drie keer getrouwd. Haar eerste man, de 20 jaar oudere acteur Franklin Farnum, mishandelde haar en ontwrichtte haar kaak. In 1924 speelde jij in 'Janice Meredith', met Marion Davies in de hoofdrol. In 1925 speelde jij in 5 films; in de romantische komedie 'The Swan', met Frances Howard in de hoofdrol en met Helen Lindroth en Clare Eames, die op haar 36-ste door complicaties na een operatie overleed. Je speelde in 'The Crowded Hour', naast Bebe Daniels, in 'Night Life in New York', naast Dorothy Gish en Texas Guinan, in 'Flower of Night' en in 'The Other Woman's Story', met Alice Calhoun in de hoofdrol. In 1926 speelde je in 4 films, het drama 'The Count of Luxemburg', 'Watch Your Wife', met Virginia Valli in de hoofdrol, 'Lew Tyler's Wives' en 'Don Juan', met Jane Winton in de hoofdrol. In 1927 speelde jij in het drama 'Vanity', met Leatrice Joy in de hoofdrol, en in jouw laatste film 'Thumbs Down'. Je hebt nooit een hoofdrol gekregen.

In april 1927 ben jij in jouw bungalow op 6823 Iris Circle in Hollywood door een onbekende vijand aangevallen. Het was donker in jouw slaapkamer en jouw huismeid May Roziner sliep in een andere kamer. De aanvaller zal via een deur naar binnen zijn gekomen. Hij heeft jou in jouw slaapkamer bewusteloos geslagen. May vond jou liggend in een plas bloed, met een gebroken neus, verkleurde ogen, een tand eruit geslagen en over het hele lichaam gekneusd. De laffe dader heeft niets gestolen. Jouw arts, de Afrikaans-Amerikaanse Eugene Curry Nelson, heeft jou geholpen en jij kreeg een liefdesrelatie met hem. In juni 1927 ben jij in Tijuana met Dr. Eugene Curry Nelson getrouwd. Daarna werd jij door velen genegeerd en buitengesloten. Toen Eugene en jij voor de opening van een toneelstuk uit een limousine stapten, reageerde het primitief-racistische publiek onbeschoft en in het theater deed men ook onvriendelijk en gemeen. Jouw zogenaamde vrienden behandelden jou ineens kil en binnen twee maanden huwelijk was jij failliet. Jij zocht troost in alcohol en drugs en jouw relatie met Eugene verzuurde. Op 26 mei 1932 ben jij van Eugene gescheiden, wat pas in januari 1933 officieel rond was, toen Eugene ermee instemde.

Enkele maanden later heeft Eugene bij de rechtbank geklaagd, dat jij zijn alimentatie van 12.000 dollar aan drugs spendeerde. Een 'vriend' van jou begon een rechtszaak inzake een krankzinnigheidsklacht, waarin hij jouw hallucinaties en bedriegingen met zelfdoding aanhaalde. Psychiaters getuigden en jij moest naar een sanatorium. na een voorwaardelijke vrijlating werd jij in augustus 1933 in jouw appartement in Los Angeles gearresteerd vanwege het bezit van verdovende middelen. In 1935 werd jij in Ocean Park in Santa Monica gearresteerd, omdat jij in het openbaar dronken was, zodat jij een nacht in de gevangenis zat en een boete van 5 dollar kreeg. Een hypocriete schijnvertoning. De strenge, bazige, autoritaire treiteragenten wisten er ook nog 10 dagen en een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf aan vast te knopen. In september 1939 had jij een narcoticavoorschrift voor morfine vervalst en moest jij 5 maanden naar de gevangenis van de Provincie van Los Angeles. Later gaf jij toe dat jij meerdere valse doktersrecepten voor verdovende middelen had gemaakt.

Jij woonde in een vervallen 3-kamer appartement op 1062 N Serrano Avenue in Los Angeles. Samen met de 39-jarige, Filippijnse vriend Jerry Oro. Op 28 augustus 1948 pleegde jij zelfdoding met een overdosis slaappillen. Er lagen plakboeken met knipsels en nieuwsberichten over jouw successen en mislukkingen naast jouw sterfbed. Jij werd 53 jaar en jij bent in de Inglewood Park Memorial Cemetery op 720 East Florence Avenue begraven. Jij schreef, dat jij veel liefdesverdriet en teleurstellingen hebt gehad, 'I can't stand another straw - it would be too much!'.

Schrijver: Joanan Rutgers
27 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)