Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De wrede afwijzing van een geslepen komiek

(voor Miroslava Stein (1925 - 1955))

Jij bent geboren als Miroslava Sternová Beková op 26 februari 1925 in Praag. Jij hebt jouw ouders niet gekend. Er werd gezegd dat zij waren overleden en jij bent door de Joodse arts/psycho-analyticus Oscar Stern en zijn vrouw Miroslava Becka geadopteerd. Jouw broer was Ivo Stern. In het begin van de Tweede Wereldoorlog vluchtten jullie door België, Finland en Zweden. Jij moest jouw oma van vaderskant achterlaten, wat jou levenslang een vreselijk schuldgevoel gaf. Jij moest ook de andere familieleden in de steek laten. Jullie werden door de nazi's drie weken in een concentratiekamp opgesloten. Daarna vluchtten jullie via Mazatlán naar Mexico. Jij was 15 jaar en jouw 'vader' stuurde jou al gauw naar NYC om Engels en Spaans te studeren. In 1942 had jij een liefdesrelatie met een Amerikaanse soldaat, met wie jij zou trouwen, maar hij werd op het slagveld vermoord. Jij deed jouw eerste poging tot zelfdoding. Jij verdroeg het niet om van Ivo gescheiden te zijn en terug in Mexico studeerde jij schilderen, ontwerpen en kleding aan het Colegio Americano.

In 1944 won jij een danswedstrijd in de 'Country Club' in Mexico-Stad. Je ontving een beurs, waarmee je aan de RKO-studio's in Californië ging studeren. In 1945 overleed jouw moeder door kanker, waardoor je depressief werd en een tweede poging tot zelfdoding deed. Na de acteeropleiding in californië ging jij in Mexico naar de toneelacademie van de Japanse acteur//choreograaf/regisseur Seki Sano. Daar ontmoette jij Jesús Jaime Gómez Obregón, met wie jij op 2 februari 1946 trouwde, maar later dat jaar scheidde, omdat Jesús homoseksueel was en dat probeerde te maskeren. In 1946 debuteerde jij heel toepasselijk in de dramafilm 'Tragic Weddings' en in 1947 speelde jij in 3 films, in 'Five Faces of Woman', 'Fly Away, Young Man!' en 'Juan Charrasqueado'. In 1948 speelde jij in 4 films, de hoofdrol in 'Nocturne of Love', naast Lilia Prado (1928 - 2006), een beroemd Mexicaans sekssymbool, Yolanda Montes (1932, Spokane) en de Chileense actrice Hilda Sour. In 'Adventures of Casanova' speelde je naast Noreen Nash (1924, Wenatchee) en Jacqueline Dalya. In 1950 speelde jij in 3 films, in 'La Posesión' en 'La Liga de Las Muchachas', met Elsa Aguirre (1930, Chihuahua), Alma Rosa Aguirre (1929, Juarez) en Irma Dorantes (1934, Merida). Deze laatste film staat helemaal op You Tube.

In 'La Casa Chica' speelde jij naast Dolores del Rio (1904 - 1983), die de hoofdrol speelde. Zij was één van de mooiste actrices aller tijden en zij speelde in de indrukwekkende western 'Flaming Star' uit 1960 naast Elvis Presley. Haar as is in het Pantéon Civil de Dolores in Mexico-stad begraven. Ik weet niet wie dat afschuwelijke, potsierlijke, toetersachtige geval, wat op haar graf staat, heeft gemaakt, maar het is werkelijk weerzinwekkend, volkomen ongepast en heiligschennis. In 1951 speelde jij in 6 films, in de komedie 'La muerte enamorada' speelde jij de verliefde Dood. Jij speelde de hoofdrol in 'Streetwalker' (Trotacalles) over een prostituee, naast Elda Peralta (1932, Hermosillo) en Isabela Corona. In 'Cárcel de mujeres' speelde jij als Evangelina de hoofdrol. In 1952 speelde jij in 5 films, als Colomba de hoofdrol in 'Puerto de los siete vicios', als Anita de hoofdrol in 'Dos Caras Tiene El Destino', met Angélica Maria (1944, New Orleans) en als Mecke de hoofdrol in 'La Bestia Magnifica', met Irma Dorantes (1934, Merida). In 1953 speelde jij in 5 films, als Elsa de hoofdrol in het drama 'Sueños de Gloria' en als Nora de hoofdrol in 'El Monstruo Resucitado'. In 1954 speelde jij als Emma de hoofdrol in 'La visita que no tocó el timbre', met Anabelle Gutiérrez (1932, Mexico-City). En in 1955 speelde jij in 4 films, in de western 'Stranger on Horsebeack' en in jouw laatste film 'Ensayo de un crimen' van Luis Buñuel.

Op 8 maart 1955 stuurde jij jouw bejaarde huishoudster Maria del Rosario naar huis en mocht ze pas om 18.00 uur de volgende dag terugkomen, wat ze rond het middaguur deed. Jij hebt op 9 maart 1955 in Mexico-City zelfdoding gepleegd met een overdosis barbituraten/slaappillen. Het barbituraat Ayerlucine en een fles Dodecalivez. Jij werd het eerst door jouw 'vader' Oscar en de actrice Ninón Sevilla gevonden, die de deur van jouw slaapkamer forceerden. Jij lag uitgestrekt op bed en jij had een portretfoto van de komiek Cantinflas in jouw ene hand. Jouw artistieke manager heeft deze portretfoto omgeruild met een portretfoto van de stierenvechter Luis Muguel Dominguin, met wie jij een liefdesaffaire hebt gehad. Toen de actrice katy Jurado bij jouw ontzielde lichaam arriveerde, zag zij dus de portretfoto van Dominguin in jouw hand. Dit zorgde voor het misverstand bij veel van jouw vrienden, die dachten, dat jij omwille van jouw onbeantwoorde liefde voor Dominguin een einde aan jouw incarnatie hebt gemaakt. Dominguin was namelijk op 1 maart 1955 met de actrice Lucia Bosè getrouwd, wat hun visie leek te staven.

De waarheid is, dat jij vanwege Cantinflas zelfdoding hebt gepleegd. Cantinflas was Mario Fortino Alfonso Moreno Reyes, geboren op 12 augustus 1911 en dus 15 jaar ouder. Jij hield van hem, maar voor hem was jij slechts een bruikbare minnares. Hij beloofde talloze keren met jou te zullen trouwen, maar dat was een dikke leugen en hij heeft jou zeven jaar aan het lijntje gehouden. Zijn vrouw was de danseres Valentina Ivanova Zubareff, met wie hij in 1936 trouwde. Hun geadopteerde zoon was Mario Arturo Moreno Ivanova (1960 - 2017), de zoon van Cantinflas en Marian Roberts, die in december 1961 zelfdoding pleegde met een overdosis barbituraten. Cantinflas werd 'de Charlie Chaplin van Mexico' genoemd en Chaplin zelf vond hem 'de beste komiek ter wereld', maar jij hebt achter zijn komische masker gekeken. Toen jij jezelf bewust werd van zijn langdurige, lafhartige bedrog jegens jou, werd jij zwaar depressief en suïcidaal. Toch was er meer aan de hand en kende jouw voorgeschiedenis meerdere, fatale kwetsuren en trauma's. Zo had jij een oorlogstrauma en moest jij jezelf o.a. 36 uur verschuilen, omdat Praag door totale idioten gebombardeerd werd. Als kind had jij een psychose gehad en jij leed aan een ernstige depressie en zenuwproblematiek. Het grootste, uiterst pijnlijke hiaat in jouw ziel, geest en hart moet het niet-kennen van jouw ouders zijn geweest.

Jij liet afscheidsbrieven achter voor jouw 'vader' en jouw broer Ivo. Jij schreef, dat jij niet meer verder leven kon. Jij werd 29 jaar en jouw as in het Pantéon Francés aan de Cuauhtémoc Avenue in Mexico-City begraven. In 1993 verscheen de dramafilm 'Miroslava' over jouw leven, waarin jij door Arielle Dombasle werd gespeeld, die met de filosoof/schrijver/multimiljonair Bernard-Henri Lévy is getrouwd. In de biografische film 'Cantinflas' uit 2014 werd jij door Anna Layjevska gespeeld. Valentina Zubareff overleed op 5 januari 1966 door botkanker en zij werd 48 jaar. Cantinflas overleed op 20 april 1993 door longkanker en hij is net als Valentina in het Panteón Español in Mexico-City begraven. Mario Arturo Moreno Ivanova is een dramatisch verhaal apart. Hij was een groot alcoholist en drugsverslaafde (cocaïne). Zijn zoon Mario Patricio Moreno Bernat werd psychisch en fysiek door hem misbruikt. Op zijn 12-de raakte hij aan de alcohol verslaafd en op zijn 14-de aan de drugs, dankzij zijn vader. Hij zei: 'Ik ben bang voor hem, hij is een monster onder invloed van alcohol en drugs!'. Patricio heeft zichzelf in 2013 in zijn badkamer opgehangen en hij werd 22 jaar. Arturo's jongste zoon Gabriel heeft drugsproblemen en hij was dakloos. Arturo's dochter Marisa gebruikte alcohol, marihuana en cocaïne. Zij werd door haar man ernstig mishandeld.

Schrijver: Joanan Rutgers
26 september 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)