Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De gouden keel gekeeld

(voor Bernardine Hamaekers (1836 - 1912))

Jij bent geboren als Caroline Frédérique Bernardine Hamaekers op 12 juni 1836 in Leuven. Jouw ouders waren Guillaume Hamaekers en Anne-Catherine Vanderwalen. Jij was één van hun tien kinderen. Jouw vader was een veteraan van de Slag bij Austerlitz en een herbergier. Jij studeerde eerst zang bij Madame Mathieu-Marin in Leuven en daarna aan het Conservatorium van Brussel, waar jij in 1855 jouw eerste concertoptredens deed. Aangemoedigd door de toneelschrijver/librettist Augustin Eugène Scribe, geboren op 24 december 1791 in Parijs, ging jij samen met een zus naar Parijs, waar jij bij de tenor/componist/zangleraar Gilbert-Louis Duprez (1806 - 1896) en later bij François Delsarte studeerde. Gilbert was een leerling van Alexandre-Étienne Choron, die ook de leraar van de Joodse actrice Rachel Felix was, die op 3 januari 1858 door tuberculose overleed en 36 jaar werd. Rachel was o.a. de minnares van Napoleon III, graaf Alexandre Colonna-Walewski en de operamanager/uitgever Louis-Désiré Véron. Gilbert was de vader van de sopraan Caroline Duprez, die op 17 april 1875 in Pau door tuberculose overleed en 43 jaar werd. Gilbert overleed op 23 september 1896 nabij Parijs.

De zanger/redenaar/koetsier François Delsarte (1811 - 20 juli 1871) was de oom van Georges Bizet en de opa van de portretschilderes Thérèse-Marie-Rosine Geraldy. Hij was ook de leraar van Sarah Bernhardt. Hij bedacht het Delsarte-expressiesysteem, waarbij de innerlijke, emotionele ervaring wordt verbonden met het gebruik van gebaren, hoe emoties fysiek in het lichaam worden uitgedrukt, inclusief zijn ideeën en regels. De schrijfster/lerares Genevieve Stebbins werkte dat uit, o.a. in haar eerste boek 'The Delsarte System of Expression' uit 1885. Tijdens jouw studie werd jij door hertog Charles de Morny ontdekt. Charles was in 1857 met prinses Sofia Sergejevna Trubetskaja getrouwd, die net zo oud als jou was. Charles en Sofia kregen samen vier kinderen; Charlotte, Auguste, Serge en Mathilde. Mathilde was een lesbische kunstenares, die o.a. de minnares van Colette en de courtisane/danseres/vedette Liane de Pougy was. Op haar 81-ste pleegde zij zelfdoding. Charles was de buitenechtelijke zoon van Hortense Eugénie Cécile de Beauharnais, koningin van Holland, en generaal/graaf Charles Joseph de Flahaut. Hij was dus de halfbroer van Napoleon III en hij schonk jou een prachtige koets en een sabelmantel. Hij gebruikte zijn invloed bij de Parijse Opéra, waar jij op 12 september 1856 als Mathilde in Rossini's opera 'Guillaume Tell' debuteerde. Eugène Scribe overleed op 20 februari 1861.

Door Charles werd jij zangeres voor de kapel van het Tuilerieënpaleis en was jij op 14 juni 1856 in de Notre-Dame de Paris soliste bij de doopmis van Louis-Napoléon. Louis-Napoléon werd op zijn 23-ste door de Zoeloes vermoord. De Belgische salonnière Françoise Zoé Mathilde Mosselman was 25 jaar de maîtresse van Charles. Zij was getrouwd met graaf Charles Le Hon, met wie zij twee kinderen kreeg, Eugène en Louise. Zij had meerdere minnaars en met graaf Charles-Joseph Bresson kreeg zij de zoon Léopold. Op 2 november 1847 pleegde Bresson zelfdoding door met een scheermes zijn keel door te snijden. Hij werd 49 jaar. Ferdinand Philippe, hertog van Orléans, was ook een minnaar van Madame Mosselman. Hij was getrouwd met hertogin Helene van Mecklenburg-Schwerin, met wie hij twee zoons kreeg, Philippe en Robert. Ferdinand overleed op zijn 31-ste door een koetsongeluk en een gebroken schedel. Helene overleed op haar 44-ste door een griep in Richmond upon Thames. Ferdinand en Helene zijn in de Chapelle royale de Dreux aan de Rue de Penthièvre begraven. Er zijn eervolle sarcofagen voor hen gemaakt.

Jij had een geweldige, behendige coloratuurstem met heldere en briljante hoge tonen. Jouw gemakkelijke trillers evenaarden die van Adelina Patti. Jij was zeer aantrekkelijk op het podium en gespecialiseerd in travesti-rollen, zoals als de student Bénoni in de opera 'La reine de Saba' van Charles Gounod, waardoor jij jouw sierlijke, begerenswaardige benen kon showen. Jij was de vertrouwelinge van Gioachino Rossini, Giacomo Meyerbeer en bovenal Daniël Auber, die jou liefkozend 'Didine' noemde en naast componist ook directeur van het Conservatorium van Parijs was. Jij had veel minnaars, die jou grote rijkdommen schonken. Jouw minnaar Napoleon III schonk jou een smaragd en een diamanten ketting. Jij had een huis in Parijs en een kasteel in Fontainebleau. Zomers huurde jij het buitenverblijf van Louis Armand de Gontaut-Biron, markies de Saint Blancard, de president van de Jockey Club de Paris op 2, rue Rabelais. Hij is in 1813 geboren en op 29 augustus 1897 overleden. Jij huurde zijn Château de Saint-Blancard of Château de Biron. Zijn vrouw was Elisabeth Antoinette Félicie de Beauffrement-Courtenay (1820 - 1912) en hun dochters waren Marie Catherine en Marie Caroline Elisabeth. Of jij huurde het kasteel van markies du Hallez. Één van jouw laatste minnaars was gokverslaafd en hij jaagde een groot deel van jouw fortuin er doorheen. In 1870 verliet jij Frankrijk. Jij ging op tournee en jij werd een goedbetaalde prima donna van het Théâtre Royal de la Monnaie in Brussel.

In 1884 verliet jij het podium en correspondeerde jij met de historicus/schrijver Frédéric Loliée, die o.a. in 1907 'La Fête Impériale. Les Femmes de Second Empire' publiceerde. Jij was een tijd zanglerares en jij werd steeds armer. In oktober 1912 sprong jij uit jouw appartement in Brussel en werd jij naar het St. Jean-ziekenhuis op 32, boulevard du Jardin Botanique gebracht. Daar werd jij door een psychiater behandeld. Op 24 oktober 1912 sloeg jij in jouw ziekenhuiskamer een drinkglas stuk en heb jij zelfdoding gepleegd door jouw keel door te snijden. Jij overleed om 15.00 uur en jij werd 76 jaar. Mogelijk ben jij in de begraafplaats van Brussel (Evere) aan het einde van de Kerkhof van Brussellaan begraven of in de begraafplaats van Sint-Martinus aan de Oude Wakkerzeelsebaan in Leuven. Mogelijk ook elders.

Schrijver: Joanan Rutgers
21 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 20Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)