Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het medium en de moeite om het onzichtbare te bewijzen

(voor Florence Eliza Cook (1856 - 1904))

Jij bent geboren op 3 juni 1856 in Cobham, Kent. Jouw ouders waren Emma Till en Henry Cook. Jij was de oudste van vijf kinderen. Op jouw derde verhuisden jullie naar 6 Bruce Villas, Eleanor Road, Dalston, Londen. Jij werd Florrie genoemd en als jong meisje praatte jij met de onzichtbare mensen en geesten. Op jouw 14-de deed jij mee met een seance en zei een geest, dat jij een medium was en dat jij de hulp van het lokale spiritueel hulpbureau de Dalton Association of the Dalton Society moest vragen, die bij een boekhandelaar te vinden was. Jij gaf diverse keren seances voor hun hulp om jouw vaardigheden te begrijpen. Op jouw 15-de deed jij tijdens een theekrans mee met een seance en liet jij een tafel zweven en draaien en zweefde jij zelf. Jij leerde jouw geestenboodschappen kanaliseren door het automatisch schrijven. Daar heeft de surrealist André Breton zijn automatisch schrijven vandaan. Jij was aanwezig bij enkele materialisatiezittingen van de mediums Frank Herne en Charles Williams. Herne heeft de geest John King opgeroepen, maar hij werd in 1875 als bedrieger ontmaskerd.

Jij raakte vaak in extase en jij veranderde van persoonlijkheid. Jij werd Katie King, de dochter van de boekanier John King, oftewel Sir Henry Owen Morgan (1635 - 1688), een Welshe kaper, plantage-eigenaar, slaveneigenaar en luitenant-gouverneur van Jamaica. Sir Henry was getrouwd met zijn nicht Mary Morgan, de dochter van de vice-gouverneur van Jamaica Edward Morgan, die tijdens het veroveren van de Nederlandse eilanden Sint Eustatius en Saba overleed. Het is wel erg toevallig, dat jij juist de geest van de dochter van John King wist op te roepen. De link met Herne is gauw gemaakt. Jouw spiritualistische kring bestond uit jouw ouders, jouw twee zussen Kate Selina en Edith Harriet, die ook mediums waren, en het dienstmeisje Mary. Jouw broer was Henry Ridsdale Macdonald. Jij gaf enkele privézittingen aan de rijke Charles Blackburn uit Manchester, die jou financieel ondersteunde. Katie was anders in gestalte, manieren en persoonlijkheid dan jij.

Sir William Crookes bewees dat Katie een gescheiden bestaan leidde. Op 9 december 1873 waren de graaf en gravin van Caithness en graaf de Medina Pomar te gast bij jou thuis. Ene W. Volckman werd tijdens een seance achterdochtig tegenover Katie en hij greep haar hand en middel vast. Katie gleed uit de greep van Volckman en zij liet geen enkel spoor van fysiek bestaan achter. Jij werd in de kast gevonden, een een zwarte jurk met laarzen en de tape strak om jouw middel. De bezegeling met de zegelring van de graaf van Caithness was niet verbroken. Crookes maakte een foto van Katie en jou samen, al zit Katie wel voor jouw hoofd. Katie droeg witte kleding en zij had geen blaar in haar nek of gaatjes in haar oorlellen zoals jij. Op 29 april 1874 trouwde jij in het geheim met de maritieme kapitein Edward Elgie Corner, die in 1928 overleed. Jullie kregen samen twee dochters, Kate en Edith. Het was een ongelukkig huwelijk. Voor zover hij thuis was, neem ik aan.

Op 21 mei 1874 waren julie weer in het huis van jouw ouders in Hackney. Jij riep de geest Katie weer op en Crookes en de schrijfster Florence Marryat zagen een naakte Katie bij jou. Op die dag was Crookes getuige van van jouw afscheid van Katie achter het gordijn. Katie wekte jou uit een diepe trance en het afscheid was erg ontroerend. Jullie praatten liefkozend met elkaar en jij huilde veel. Daarna heb jij Katie nooit meer gezien. In 1874 en 1875 verscheen Katie ook bij Jennie en Nelson Holmes. En na jouw overlijden verscheen katie bij Dr. Glen Hamilton in Canada. In 1974 is Katie nog in Rome gezien. De paus uit zijn ritmische acteerroes doen ontwaken en te zeggen, dat het na pausin Johanna de hoogste tijd voor een nieuwe pausin is. De volgende geest, die jij opriep, was Leila, maar die bleef maar kort. Daarna verscheen de geest Marie, die professioneel danste en zong. Op 9 januari 1880 greep Sir George Sitwell Marie en ze loste niet op. Weer zo'n ongelovige man, die handtastelijk wordt. Jij was Marie en jij droeg enkel jouw ondergoed, korsetten en een flanellen petticoat. De rest van jouw kledingstukken lagen in de (omkleed)kast. Door de vele beproevingen stopte jij een tijd met jouw publieke mediumschap.

Dankzij jouw mediumschap geloofde Crookes zeker in een hiernamaals. Of was Katie één van jouw zussen of iemand anders? Jij had een seksuele liefdesaffaire met Crookes, wat zijn oordeel verzwakte. Hij wilde zijn seksuele verhouding met jou verdoezelen. Hij wilde jou als zijn 24 jaar jongere minnares niet afvallen. Na zijn experimenten met Katie stopte Crookes met zijn parapsychologische experimenten. William Crookes is geboren op 17 juni 1832 in Londen. In 1856 trouwde hij met Ellen Humphrey. Ellen's moeder woonde 40 jaar bij hen op 15 Stanley Street in Brompton, Londen. Ellen en William kregen samen 6 zonen en 3 dochters. In 1857 werd hun eerste kind geboren, Alice May, die 40 jaar ongehuwd bleef en bij haar ouders woonde en de assistente van William was. Na 1880 woonden de Crookes op 7 Kensington Park Gardens in Notting Hill, waar William het beste privélaboratorium van Engeland had. Hij was de president van de Society for Psychical Research en lid van de Theosophical Society, The Ghost Club en de Hermetic Order of the Golden Dawn.

Iemand beweerde dat jij fraude had toegegeven, mogelijk met als medeplichtige het medium Mary Showers. In maart 1874 verschenen Mary's 'Florence Maple' en jouw 'Katie King' arm in arm door de kamer van Crookes lopend, terwijl zij lachten en praatten. Sergeant E.W. Cox was er ook en hij zag dat jullie speelden dat jullie geesten waren, dat jullie jezelf verkleed hadden in witte gewaden van nek tot voet en witte hoofdjurken. Jullie ademden, transpireerden en aten. Jullie aaiden Cox en jullie duwden tegen hem aan. Doordat iemand het gordijn een keer wegtrok, zag men Mary in haar zwarte jurk en met de spookhoofdjurk van 'Florence' op. In de strijd met de inspectiedame viel de geesthoofdjurk af en riep Mary even later: 'Je hebt mijn medium vermoord!'. Jij overleed op 24 april 1904 in Londen door een longontsteking en jij werd 47 jaar. Na jouw overlijden trouwde jouw man met jouw zus Kate Selina. Er werd ook gedacht dat jij aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis leed, maar zo'n diagnose torpedeert meteen heel kil en kortzichtig al jouw spirituele ervaringen, die (in jouw beleving en niet alleen jouw beleving) heel echt kunnen zijn geweest en naast en voorbij de frauduleuze Spielerei kunnen hebben bestaan en nu nog steeds bestaan. Het wachten is op een medium, die jou gaat oproepen en/of aan wie jij verschijnt...

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
18 november 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)