Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Indiaanse actrice met het verdorde hart

(voor Constance Elaine Mackey (1930 - 1978))

Jij bent geboren op 10 oktober 1930 in South Sioux City in Nebraska. Jouw ouders waren Elmer Marion Mackey en Elaine Grace Garvie Mackey Melior. Jij woonde in het Rosebud Indian Reservation in South Dakota, opgericht in 1889 en eigendom van de Lakota (Brulé) Sioux Indianen. Het opperhoofd Spotted Tail is ermee verbonden. Hij vocht op 19 augustus 1854 in de Grattan Fight, de eerste Sioux-oorlog tegen het Amerikaanse leger. De Sioux-krijgers werden door de Oglala Lakota Red Cloud geleid. Spotted Tail was familie van de Lakota-oorlogsleider Grazy Horse en de Sioux-leider Touch the Clouds. Spotted Tail werd in het Rosebud Indian Reservation op 5 augustus 1881 door subchief Crow Dog doodgeschoten. Vanwege machtsmotieven. Crow Dog werd van moord beschuldigd, maar vrijgelaten, omdat het recht niet gold voor wat Indianen elkaar in hun reservaten aandoen. Spotted Tail werd ongeveer 58 jaar en hij is in Rosebud begraven.

Op jouw 17-de verhuisden jullie naar Spokane, waar jij als secretaresse voor een commerciële kunstenaar werkte en later als model. Jij viel op door jouw exclusieve, weergaloze schoonheid en jij ontmoette de drukker Harvey L. Buck, met wie jij in 1950 trouwde. Op jouw 22-ste ben jij aan de North Central High School op 5835 W Slauson Street in Spokane afgestudeerd. Kort daarna verhuisden Harvey en jij naar Los Angeles, waar jij drama aan het Otis Institute op 9045 Lincoln Boulevard studeerde. De leiding was in handen van Jean Hallward, de moeder van de actrice Gloria Grahame. Harvey verkocht ook pharmaceutische middelen. In 1954 maakte jij reclame voor de film 'Apache', met Burt Lancaster, maar niet met jou. In 1956 deed jij een screentest voor de western 'The Last Hunt', maar de rol ging naar de meer bekende actrice Debralee Griffin (1933, Denver). Jouw actricenamen waren Kim Winona en Connie Buck. In 1956 speelde jij in de aflevering 'Speech' van 'A Man Called X', met Bernie Gozier en Lowell Gilmore. In 1956 speelde jij ook Morning Star in de 26-delige tv-serie/western 'Brave Eagle'. Brave Eagle werd gespeeld door Keith Larsen, getrouwd met de actrice Gerda Susanne Tafel. In 1957 speelde jij in de aflevering 'Bolt of Lightning' van 'Science Fiction Theatre', naast Jacqueline Olivia Eskeson. In 1958 speelde jij in de aflevering 'Renegades' van de western 'Cheyenne', met Clint Walker, Olive Dora Sturgess (1933, Ocean Falls) en Michal Forest (1929, Harvey).

In 1958 speelde jij ook in de aflevering 'Killers at Chocktaw Valley' in de western 'The Rough Riders', met Peter Whitney, die op 30 maart 1972 in Santa Barbara door een hartaanval overleed en 55 jaar werd. In 1957-1958 speelde jij in 3 afleveringen van 'de western '26 Men', naast Virginia Carr, die op 13 juli 1972 in L.A. overleed en 50 jaar werd, en Richard Crane, die op 9 maart 1969 in San Fernando Valley door een hartaanval overleed en 50 jaar werd. Hij was met de actrice Leona Elaine Winona DeVinna getrouwd, die op 17 november 2020 in Palm Springs overleed en 100 jaar werd. Richard en Leona kregen samen twee kinderen. In 1959 speelde jij in 3 tv-series; in de aflevering 'Trial by Fire' van 'Northwest Passage', naast Donald Burnett (1930, L.A.), getrouwd met de actrice Barbara Anderson (1945, Brooklyn) en hij was eerder getrouwd met de actrice Josefina Grazia Scoglio (Gia Scala), die op 30 april 1972 in Hollywood zelfdoding pleegde met een overdosis alcohol en slaappillen. Zij werd 38 jaar. Na het overlijden van haar moeder Eileen Sullivan in 1958 deed zij haar eerste poging tot zelfdoding. Een jaar na de scheiding met Donald, in 1971, deed zij opnieuw een poging tot zelfdoding. Zij sprong ook een keer vanaf de Londense Waterloo Bridge in de Thames, maar toen werd zij door een taxichauffeur gered. Zij was zwaardepressief en verslaafd aan de alcohol. Zij is in de Holy Cross Cemetery in Culver City begraven.

Jij speelde in 2 afleveringen van de western 'Gunsmoke', naast Beverly Louise Neill, die op haar 60-ste door aids-gerelateerde hepatitus overleed. Zij was gezegend met rood haar en blauwe ogen. Jij speelde in de aflevering 'Apache Trail' van de western 'Black Saddle' en in 1960 in de aflevering 'Come Out Fighting' van de western 'Bat Masterson', naast Joan Granville, die op 3 januari 1974 in Hollywood door kanker overleed en 45 jaar werd. Zij was met de acteur Morgan Jones getrouwd, met wie zij 1 kind kreeg. In 1959-1960 speelde jij in 2 afleveringen van de western 'Rawhide', met Clint Eastwood, Viveca Lindfors, Mirth Helen Hickman, Claire Carleton, Nancy Jo Hadley (1930, L.A.) en Beulah Archuletta, die op 28 oktober 1969 in L.A. overleed en 60 jaar werd. In 1961 speelde jij jouw laatste rol in de western 'Gun Fight', met Joan Lynette McConchie en Kate Ellen Murtagh, die op de hoescover 'Breakfast In America' van Supertramp staat als de bediende, die een groot glas sinaasappelsap serveert. Jouw tweede echtgenoot was Jim Richmond en in 1962 kreeg jij samen met hem de dochter Migan (Mimi) Richmond. Je was ook een kunstschilderes en een beeldhouwster. Jouw schilderij 'The Shephard' hangt in de Gonzaga University in Spokane. De vrouw van de pianist Roger Williams was één van jouw leerlingen.

In 1972 trouwde jij in L.A. met John Gilbert Stewart, met wie jij in 1973 de dochter Michelle Stewart kreeg. In 1976 zijn John Gilbert en jij gescheiden. In 1977 trouwde jij voor de vierde keer met Charles Marcus (Chic) Sorenson. Op 23 juni 1978 pleegde jij zelfdoding in Los Angeles. Jij hebt jezelf met een geweer doodgeschoten. Jij werd 47 jaar en jij bent in de Holy Cross Cemetery op 5835 W Slauson Avenue in Culver City, Los Angeles, begraven. Net als Josefina Scoglio. Migan was toen 16 en Michelle was 5 jaar. Jouw moeder bleef tot haar overlijden geloven, dat jij vermoord bent. Misschien bedoelde zij, dat jij niet echt jezelf was, toen jij de trekker overhaalde. Of dat iets of iemand jou zover heeft gekregen. Of dat een moordenaar het op zelfdoding heeft doen lijken. Of dat de mensen uit jouw verleden, die jou slecht behandeld hebben, jou in wezen hebben vermoord. Of dat jouw Indiaanse, zuivere ziel door de Amerikaanse, prestatiegerichte, materialistische fakemaatschappij om zeep is geholpen. Zoals zoveel Indianen in de trieste, afgeknepen reservaten notoire alcoholisten werden en hun kapotgemaakte levens door zelfdoding eindigden.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
9 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)