Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Joanne Hogg - I Was Not There - Good Friday Song

Jij bent geboren in Ballymena, Noord-Ierland, net als de schrijfster/dichteres Anna Bella Johnston en de schrijver Ian Cochrane. Jouw vader is de presbyteriaanse predikant Sam Moles en jouw moeder was een verpleegster. Jouw zussen zijn Helen, Doreen en Muriel. En je hebt twee broers. Vlak voor jouw geboorte werkten jouw ouders 13 jaar als zendelingen in India. Jouw zussen en broers zijn allemaal in de gezondheidszorg werkzaam en zij hebben muzikale neigingen, maar jij hebt veel meer dan muzikale neigingen. Jij woonde in Randalstown, County Antrim, waar nabij het kasteel Edenduffcarrick uit 1345 stond. Randelstown is vernoemd naar Randal MacDonnell, 2de graaf en 1ste markies van Antrim. Op jouw 10-de begon jij met pianospelen, wat jij vier jaar hebt gedaan. Jij ging in Randalstown naar school en naar de universiteit. Op 4 Portglenone Road staat de Old Congregation Presbyterian Church uit 1790, waar jij mogelijk kerkte of jouw vader misschien wel dominee was. Er is ook een Second Presbyterian Church op 10 Ahoghill Road.

In 1981 ging jij geneeskunde aan de Queen's University in Belfast studeren. Na jouw derde jaar kreeg jij via de post informatie over een zomers muziek- en kunstevenement in De Bron in Nederland, genaamd 'Christian Artists', waar jij naartoe ging en aan een talentenjacht meedeed. Jij ontmoette de bekende, christelijke zanger Adrian Snell (1954, Northwood), die jou aanmoedigde en vroeg om hem een demotape te sturen, wat jij deed. Een stafmedewerker van Youth For Christ in Denemarken nodigde jou uit om een jaar samen te werken en schoolbedieningswerk te doen. Van september tot juni reisde jij door Denemarken en gaf jij soloconcerten. Jij sprak met de studenten over muziek, geloof en cultuur. Door het vele praten en zingen kreeg jij knobbeltjes op jouw stembanden. Terug in Ierland trouwde jij in 1985 met Stephen en ging jij in Magherafelt, County Derry, wonen. Je hebt er de First Presbyterian Church uit 1738 aan de Meeting House Street en de Calvary Free Presbyterian Church uit 1978 op 9 Mullaghboy Hill Road. Jij ging weer studeren en met Adrian Snell nam jij begin 1986 een solo vocale track op voor zijn project 'Alpha and Omega'. Jij ging met Adrian mee op tournee naar Zwitserland en in 1987 studeerde jij af en werkte jij als arts in opleiding in het Belfast City Hospital aan Lisburn Road.

Na een half jaar in het Belfast City Hospital werd jij ziek en nam jij zeven maanden rust om te herstellen. Daarna kreeg jij het advies om niet full-time medisch werk te gaan doen. Samen met de gitarist/toetsenist Dave Bainbridge en de saxofonist Dave Fitzgerald vormde jij de progressieve, Keltische rockband Iona. In 1989 stopte jij met de geneeskunde en in 1990 verscheen het titelloze debuutalbum van Iona, met de drummer Terl Bryant, de basgitarist Tim Harries, de fluitist Troy Donockley en de strijker Peter Whitfield. Met o.a. 'Flight of the Wild Goose', 'The Island', 'A'mmachair', 'Vision of Naran' en 'Trilogy'. In 1992 verscheen 'The Book of Kells', met de basgitarist Nicholas Beggs erbij. Met o.a. 'Mathew - The Man', 'Mark - The Lion', 'Luke - The Calf' en 'John - The Eagle'. In 1993 verscheen 'Beyond These Shores', gebaseerd op de reis van abt St Brendan van Clonfert. Met naast de titelsong o.a. 'Bird of Heaven', 'Burning Like Fire' en 'Brendan's Return'. In 1996 verscheen 'Journey Into The Morn', met o.a. 'Inside My Heart', 'Encircling' en 'When I Survey'. In 1999 verscheen 'Woven Cord', met naast de titelsong o.a. 'Murlough Bay', 'Dancing on the Wall', 'Encircling' en 'Landisfarne'. In 2000 verscheen 'Open Sky', in 2006 'The Circling Hour' en in 2011 'Another Realm'. Op 11 december 2016 kwam er een open einde aan Iona.

Jouw moeder overleed in februari 1997. Hierna volgde jij het idee van jouw vader om een album met hymnen te maken. In 1999 verscheen jouw eerste solo-album 'Looking into Light', opgedragen aan jouw vader. Met o.a. 'My Song is Love Unknown', 'Be Thou My Vision', 'Rock of Ages', 'Brightest and Best', wat jij samen met jouw drie zussen zong, 'Almighty Father Who Dost Give' en 'Be Still My Soul'. Op dit album staan zeegeluiden, die jij in een grot in Maghera, Donnegal, hebt opgenomen, een grote inspiratieplek voor jou. In 2001 werkte jij samen met jouw vriendin Máire Brennan (Clannad) en Margaret Becker op het album 'New Irish Hymns'. Op 'New Irish Hymns' 2, 3, en 4 werd er ook door Kristyn Elizabeth Rebekah Getty (1980, Belfast) meegezongen. In 2006 verscheen jouw solo-album 'Celtic Hymns', een heruitgave van 'Looking into Light'. In 2008 verschenen 'Raphael's Journey', waarop je samen met Máire Brennan zingt, en 'Personal'. In mei 2009 zong jij 'When I Survey' op de openingsavond van de conferentie 'Heaven On Earth' in Nederland. In 2014 verscheen 'Uncountable Stars'. In 2018 verschenen 'MAP-project', met o.a. 'The General' en 'Hunger', en 'Away from Destruction'. Op 19 februari 2021 verscheen 'Trust', met naast de titelsong o.a. 'Little Brother', 'Peace', 'Edge of the World', 'Murlough Bay', 'Thirst' en 'The Softer Side of Trust'.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
19 december 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 114Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)