Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De heilige mysticus van Hereford

(voor Thomas Traherne (1636 - 1674))

Jij bent geboren in 1636 of 1637 in Hereford. Jouw vader was de schoenmaker John Traherne, geboren in 1566, of Philipp Traherne/Trehearne (1568 - 1645), een lokale herbergier, die twee keer de burgemeester van Hereford was. Zijn derde vrouw Mary Lane was dan jouw moeder. Jij ging naar de kathedraalschool in Hereford. In de 17-de eeuw kreeg de Hereford Cathedral School veel geld voor beurzen en gebouwen van koning Charles I, Dean Langford, Roger Philpotts, een ex-burgemeester van Hereford, en Sarah Alsen, de vrouw van John Seymour, 4de hertog van Somerset. Jouw schoolhoofd was Clement Barksdale. Enkele oud-studenten waren de componist/virginalist/organist John Bull, de politicus Fitzwilliam Coningsby, de dichter John Davies van Hereford (1565 - 1618), de theoloog Richard Gardiner en de kaligraaf Richard Gething. Op 2 april 1652 ben jij aan het Brasenose College aan Radcliffe Square in Oxford afgestudeerd. Op 13 oktober 1656 behaalde jij daar jouw baccalaureaatsdiploma.

Op 30 december 1657 werd jij de rector van Credenhill en van de 12-de eeuwse St Mary's Church, wat jij 10 jaar bleef doen. Jij rekende op de bescherming van Ambella, gravin-douairière van Kent. Op 20 oktober 1660 werd jij in Lauston door Robert Skinner, de bisschop van Oxford, tot priester gewijd. Op 6 november 1661 behaalde jij aan het Brasenose College jouw Master of Arts.

Van 1667 tot 1672 was jij in Teddington de kapelaan/privé-aalmoezenier van Sir Orlando Bridgeman, 1ste Baronet van Great Lever en Lord Keeper of the Great Seal voor Charles II koning van Engeland, Schotland en Ierland, die op 21 mei 1662 met de Portugese Catharina Henriëtta van Bragança trouwde. Charles had vele minnaressen, o.a. Barbara Palmer, 1ste hertogin van Cleveland, met wie hij 5 kinderen kreeg, o.a. Anne Palmer, gravin van Sussex, en Charles Palmer, hertog van Southampton en Cleveland. Peter Lely portretteerde Barbara in een goudkleurige, zijden jurk en in een heerlijk relaxte pose. Geen wonder dat Charles veelvuldig in haar uitdagende, appetijtelijke decolleté dook. Barbara werd één van Catharina's hofdames, wat Catharina eerst hysterisch maakte, maar eenmaal gewend liet ze zelfs haar eigen hofdame Winifred Wells de minnares van Charles worden. Winnifred en Charles kregen in 1662 samen een kind. Andere minnaressen van Charles waren o.a. de actrice Nell Gwyn en Louise de Kérouaille, de hofdame van Henriëtta Anne van Engeland, de zus van Charles. Louise was later de hofdame van Catharina. Louise en Charles kregen in juli 1672 de zoon Charles Lennox. Verder beminde Charles Moll Davis, de zangeres Mary Knight en Hortense Mancini, een nicht van kardinaal Jules Mazarin. En hij deed het met veel actrices en kunstenaressen, die hij na de voorstellingen via een achterpoort naar zijn slaapkamer liet komen, wat Catharine tolereerde.

Op 11 december 1669 behaalde jij nog een Bachelor of Divinity. Sir Orlando was een jurist, advocaat en politicus. Hij was getrouwd met Judith Kynaston, met wie hij 2 kinderen kreeg, en met Dorothy Saunders, met wie hij 3 kinderen kreeg. Jij was ook een metafysische dichter. Jij was beïnvloed door Aristoteles, de vroege kerkvaders en de Cambridge Platonisten, vooral Henry More. In de kritische biografie 'Thomas Traherne' uit 1944 van Gladys Irene Wade, uitgegeven door de Princeton University Press, vindt Wade dat de Cambridge Platonisten 'hun energie verspilden aan hermetische en kabbalistische en rozenkruisersoverleveringen, en aan ongelooflijke experimenten in magie en necromantie' en dat jouw mystiek 'perfect vrij was van elke smet hiervan', wat scherp opgemerkt is. Jouw grote thema is de visionaire onschuld van de kindertijd. Jouw geschriften suggereren 'dat volwassenen de vreugde van de kindertijd hebben verloren, en daarmee een begrip van de goddelijke aard van de schepping'. Het paradijs kan alleen worden herontdekt en herwonnen door deze kinderlijke onschuld opnieuw te verwerven - een staat die 'voorafgaat aan de kennis van goed en kwaad' en lijkt te bestaan uit een grenzeloze liefde en verwondering. Hierin word jij vaak vergeleken met William Blake, Walt Whitman en Gerard Manley Hopkins.

Jij beschrijft de essentie van God als een bron van 'geneugten van onschatbare waarde', voortkomend uit de hoogste staat van gelukzaligheid en alleen te ervaren door de wil van God en goddelijke liefde te begrijpen. Jij beschrijft de schoonheid van dit alles in kinderlijke termen. Jij schrijft: 'De hemel is een plaats waar ons geluk van iedereen zal worden gezien. We zullen daar genieten van het geluk om gezien te worden in geluk, zonder het gevaar van uiterlijk vertoon'. In 1673 verscheen jouw boek 'Roman Forgeries'. Sir Orlando overleed op 25 juni 1674 in Teddington, waar hij werd begraven. Hij werd 68 jaar. Jij overleed op 27 september 1674 in Teddington, nadat jij een mondeling testament aan jouw vriend en buurman John Berdoe had gedicteerd. Jij gaf jouw weinige bezittingen aan jouw broer Philip en jouw schoonzus Susan. Jouw dienaren, die voor jou zorgden, kregen legaten. Jij werd 38 of 37 jaar en jij bent op 10 oktober 1674 in de St Mary's Church aan Ferry Road in Teddington begraven. Deze kerk staat tegenover de St Alban's Church, wat nu een kunstcentrum is. Jij bent onder de leestafel begraven. In 1675 verscheen jouw boek 'Christian Ethicks' en in 1699 'A Serious and Patheticall Contemplation of the Mercies of God'.

Op 4 januari 1761 overleed Stephen Hales, D.D., die 51 jaar predikant van de gemeente/parochie in Teddington was en ook in de St Mary's Church begraven is. Hij was ook Clerk of the Closet to the Princess of Wales. De oprichter van 'The Times' John Walter en de Ierse actrice/socialite Peg Woffington zijn er ook begraven. Peg werd 39 jaar en zij had vele liefdesaffaires, o.a. met de acteur David Garrick, Edward Bligh, 2de graaf van Darnley, en de politicus/schrijver Sir Charles Hanbury Williams, die met Lady Frances Coningsby was getrouwd, met wie hij de dochters Frances en Charlotte kreeg. Hij is in krankzinnigheid overleden.

In 1903 verscheen 'The Poetical Works of Thomas Traherne' en in 1908 'Centuries of Meditations', met religieuze, natuurminnende, romantische, devotionele, pantheïstische, wonderschone prozagedichten. T.S. Eliot schoof jou terzijde en noemde jou 'meer een mysticus dan een dichter'. Jaren later werd jij serieuzer beschouwd. In 1996 ontdekten Julia Smith en Laetitia Yeandle in de Folger Library in Washington, D.C. jouw onvoltooide, epische gedicht 'The Ceremonial Law'. In 1997 ontdekte de wetenschapper Jeremy Frank Maul in de Lambeth Palace Library in Londen nog meer werken van jou, vooral prozawerk; 'Inducements to Retiredness', 'A Sober View of Dr Twisse', 'Seeds of Eternity', 'The Kingdom of God' en een fragment van 'Love'. Jeremy was zeven jaar griffier van het Hogerhuis en hij was docent Engels aan het Trinity College in Cambridge. Hij overleed op 25 november 1998 door HIV/Aids. Hij werd 46 jaar en hij is in de Parish of the Ascension Burial Ground in Cambridge begraven, tussen vele hoogleraren van de Universiteit van Cambridge, incluis drie Nobelprijswinnaars. De kunstschilder/glas-in-loodkunstenaar Thomas Denny maakte in 2007 vier Traherne-ramen in de Audley Chapel in de kathedraal van Hereford. Verbijsterend etherisch, mystiek, meesterlijk, sferisch kleurrijk en Chagall-achtig, evenals de rest van zijn kunstwerken, waarvan ik zijn raamkunstwerk in de Kapel van St Thomas in de kathedraal van Gloucester graag nog even noem.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
7 januari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)