Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Laat de jaloerse valsaards maar kletsen

(voor Erin Fleming (1941 - 2003))

Jij bent geboren als Marilyn Suzette Fleming op 13 augustus 1941 in New Liskeard, Ontario. Jij was nog erg jong, toen jij met een succesvolle, New Yorkse advocaat trouwde. Jullie zijn als vrienden gescheiden. Één van de redenen dat het huwelijk mislukte, was omdat jij een carrière als actrice wilde najagen. In Los Angeles verscheen jij naakt in podiumproducties, wat Groucho Marz niet leuk vond. Jij was zijn secretaresse/metgezellin in zijn laatste jaren. Tussen 1965 en 1976 had jij kleine rollen in 5 films en in die tijd ontmoette jij Groucho Marx en ging jij bij hem wonen. Jij deed veel om zijn populariteit nieuw leven in te blazen, met one-man-shows en een optreden in Carnegie Hall, wat op een elpee verscheen en waarvoor hij in 1974 een ere-Academy Award ontving. Door jou werd zijn ego opgekrikt en werd hij weer vitaal. Jij verzorgde hem met veel liefde.

De Joodse Julius Henry (Groucho) Marx is geboren op 2 oktober 1890 in Manhattan, boven een slagerij op East 78th Street. Zijn moeder Miene Schönberg kwam uit Dornum en zijn vader Simon Marx uit de Elzas. Met zijn broers vormde hij The Marx Brothers, met Chico, Harpo, Zeppo en Gummo. Ze maakten samen 13 films, zoals 'Animal Crackers' uit 1930, met het lied 'Hello, I Must Be Going', wat Julius samen met Margaret Dumont zong. In 1972 zong jij het met hem als openingsnummer in zijn Carnegie Hall-concert. In 1931 speelden ze in 'Monkey Business', met Thelma Alice Todd, die op 16 december 1935 door koolmonoxidevergiftiging overleed en 29 jaar werd, 'toevallig met mogelijke suïcideneigingen'. In 1935 speelden ze in de komische film 'A Night at the Opera', met de Duits-Joodse Catherine Conn. Julius was komiek, acteur, schrijver en filmster. Jij ontmoette hem in 1971, toen hij 80 jaar was. Jij zat lange tijd in diverse psychiatrische ziekenhuizen. Jij bent een keer gearresteerd, omdat jij een geladen wapen bij jou had. De Marx Brothers waren de grootste, komische sterren van het Palace Theatre in NYC. Vanaf 1947 presenteerde Julius de comedy-quizserie 'You Bet Your Life' op de radio en vanaf 1950 tot 1961 op de televisie. Julius trouwde eerst met het koormeisje Ruth Johnson, met wie hij Arthur en Miriam kreeg. Met zijn tweede vrouw Catherine Dittig kreeg hij de dochter Melinda Marie, een actrice. Zijn derde vrouw was de actrice Edna Marie Higgins, die op haar 53-ste door endometriumkanker overleed.

Julius was zeer belezen en bevriend met T.S. Eliot, Newton Booth Tarkington en Carl August Sandburg. Samen met Elsworth Vines speelde hij in 1937 tennis tegen Charlie Chaplin en Frederick Perry. Hij had 12 rackets en een koffer bij zich. Na enkele games ging hij op het veld zitten en nam hij uit zijn koffer een uitgebreide picknicklunch. Hij was bevriend met Alice Cooper, Dick Cavett en Sir Elton John. In 1971 had hij kleine beroertes gehad en was hij fragiel. In 1972 deed hij een one-man-show in Carnegie Hall en in 1973 stond hij in een show met Bill Cosby. Volgens negatieve critici misbruikte jij de seniele Julius voor jouw eigen sterrendomverhoging, als een soort Svengali-personage uit de roman 'Trilby' van George du Maurier. Arthur Marx en de schrijver Mark Evanier vonden dat jij de zwakke Julius over zijn grenzen duwde.

In 1965 debuteerde jij in 'The Legend of Blood Mountain', met Marianne Gordon (1946, Athene), die met Kenny Rogers getrouwd was. Hun zoon is Christopher Cody Rogers. In 1970 speelde jij in 'Hercules in New York', met Arnold Schwarzenegger en Taima Elg (1930, Helsinki). In 1972 speelde jij in 'Conquest of the Planet of the Apes', met Asa Maynor (1936, Birmingham) en Natalie Trundy. En je speelde in de komedie 'Everything You Always Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Ask' van Woody Allen, met Louise Lasser (1939, NYC), die met Woody getrouwd was, Lynn Redgrave, Elaine Giftos (1945, Pittsfield), Heather Machae (1946, NYC) en Pamela Mason. In 1973 speelde jij in de aflevering 'Venice Division' van de tv-serie 'Adam-12' en in 1975 in 'Sheila Levine Is Dead and Living in New York' en de aflevering 'The Strange Behaviour of Paul Kelland' van de tv-serie 'Marcus Welby, M.D.'. In 1979 speelde jij jezelf (archiefbeelden) in de documentaire 'Groucho Marx' van Sue Mallin en in 2000 ook jezelf in de documentaire 'Groucho Marx' van van Michael Seligman.

Julius overleed op 19 augustus 1977 door een longontsteking in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. Hij werd 86 jaar en hij is in de Joodse Eden Memorial Park Cemetery op 11500 Sepulveda Boulevard in Mission Hills, Los Angeles, begraven. Jij kreeg de diagnose paranoïde schizofrenie en jij had stemmingswisselingen. Ter verlichting gebruikte jij drugs. De laatste 10 jaar van jouw leven was jij verarmd en dakloos en had jij waanbeelden. Jij verbleef in diverse psychiatrische ziekenhuizen. Arthur en Melinda Marx beschuldigden jou van het verduisteren van het geld van Julius. Jij werd ook van geestelijke en fysieke mishandeling beschuldigd. Sidney Sheldon, een vriend van Julius, publiceerde in zijn sleutelroman 'A Stranger in the Mirror' over Julius en jou. Dit boek werd in 1993 verfilmd, waarbij jij door Lori Loughin werd gespeeld. Jij moest 472.000 dollar aan de Marx-nalatenschap terugbetalen. Jij wilde ooit zijn Cadillac verkopen, zijn lievelingsauto, en toen hij protesteerde, dreigde jij hem te slaan. Mocht dit waar zijn, dan heb jij dus alleen maar gedreigd. Jij vervreemde Julius zoveel mogelijk van zijn kinderen en jij verspilde zijn geld. Tenminste volgens enkele Marx-familieleden. Vermoedelijk hebben ze de boel behoorlijk verzonnen en aangedikt uit angst voor de vermindering van hun erfenis.

De nachtverpleegster Appline Cooper zei, dat jij nooit dreigde of sloeg. Appline en de acteur Warren Berlinger vonden jou juist een liefhebbende metgezellin en een model van toewijding. Zo weigerde jij met Julius te trouwen om niet van geldzucht beschuldigd te worden. Jij was heel liefdevol en uiterst zorgzaam. Al die kwaadsprekerij is voor de karma's van de kwaadsprekers zelf. Jij leefde vereenzaamd en verlaten op de straten in Hollywood en Beverly Hills. Op 15 april 2003 pleegde jij zelfdoding in een bejaardentehuis in Hollywood. Jij hebt jezelf doodgeschoten. Jij werd 61 jaar en jij bent in de Hornings Mills Cemetery in Melancton, Ontario, gecremeerd.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
9 januari 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 57Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)