Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Oekraïense adel verloochent zich niet

(voor Olha Kobyljanska (1863 - 1942))

Jij bent geboren als Olha Joelianivna Kobyljanska op 27 november 1863 in Gura Humorului, Oostenrijk-Hongarije. Jouw vader was de administratief medewerker Yulian Yakovych Kobyliansky. Via jouw vader stamde jij af van de Oekraïense adel uit Centraal-Oekraïne. Jouw moeder Maria Werner was Grieks-katholiek gedoopt en Duits georiënteerd. Ze had zichzelf de Poolse taal en cultuur eigen gemaakt en ze sprak Oekraïens. Jij was de vierde van zeven kinderen. Jouw broers waren: Alexander, Stepan, Julian, Vladimir en Maximilian. Jouw zus was Eugenia. Jouw broer Stepan werd een portretschilder en jouw broer Julian een filoloog, die diverse studieboeken in het Latijn publiceerde. Jij was verwant aan de dichter/toneelschrijver/priester Zacharias Werner (1768 - 1623), die Goethe en Madame de Staël kende. Mogelijk is Lucille Werner ook verre familie van jou. Jij kreeg vier jaar Duitse taalles en verder was jij vooral autodidactisch. In 1868 verhuisden jullie naar Suceava, waar jouw vader een baan kreeg.

In Suceava staat het schitterende, 14-de eeuwse Suceava Zetelfort, wat Mehmet de Veroveraar niet wist te veroveren. De schrijver Eugeniu Botez is in Suceava geboren. Jij ontmoette Olha Ustyianovych, de dochter van de Oekraïense dichter/schrijver/priester Mykola Ustyianovych (1811 - 1885). Haar broer was de kunstschilder/schrijver/folklorist Kornylo. In 1880 schreef jij jouw eerste werken in het Duits. In 1889 ging jij naar het landgoed van jouw grootouders van moederskant in Dymka, provincie Tsjernivtsi, Oekraïne. In 1891 ging jij naar de stad Tsjernivtsi, met de zeer fraaie Chernivtsi University, ontworpen door Josef Hlávka. Paul Celan is in Tsjernivtsi geboren, net als de Joodse operazangeres/filmactrice Maria Füllenbaum. De extreem knappe, invloedrijke zangeres Karolina Myroslavivna Kuiek is in het nabijgelegen Kitsman geboren, maar zij woonde later in Tsjernivtsi en Kiev. Haar dochter heet Sophia en zij is weer vrijgezellig. Jij ontmoette de schrijfster/socialistisch feministe/activiste Nataliya Kobrynska, geboren op 8 juni 1951 in Beleluia en de dochter van de priester Ivan Ozarkevych en Teofilia Okunevska. Zij is in 1971 met Theofil Kobrynsky getrouwd, die haar stimuleerde om voor de positie van de Oekraïense vrouwen op te komen. Samen met de schrijfster Olha Petrivna Kosach, geboren in Hadiach, provincie Poltava, redigeerde zij 'Pershyi Vinok' (De eerste slinger), een verhalencollectie van Oekraïense schrijfsters, in Lviv verschenen.

Olha Kosach's dochter was de al even literair talentvolle, edele dichteres Lesya Ukrainka. En jij ontmoette de eerste, Oekraïense, vrouwelijke arts Sofia Okunevska. Jij werd verliefd op Nataliya's broer Yevhen Ozarkevych. In 1895 verscheen jouw roman 'Tsarivna' (Prinses) in de krant Boekovina. In die tijd schreef jij ook het korte verhaal 'Arystokratka' (Edelvrouw), wat baanbrekend was, want het gaat over de liefde tussen twee vrouwen en het was deels gebaseerd op jouw eigen lesbische ervaringen. Jij had seksuele relaties met mannen en vrouwen. Daarna verscheen 'Impromptu phantasie', in 1897 'Pryroda' (Natuur) en in 1898 'Valse melancolique', met sterk lesbische motieven, wat is beaamd door de Oekraïense literair critica/filosofe Soloniia Pavlychko (Lviv, 1958 - Kiev, 1999), de dochter van de dichter Dmytro Pavlychko (1929, Stopchatove), Held van Oekraïne en professor aan de Kiev-Mohyla Academie in de oude wijk Podil, die in 1615 als de school van de Kiev bratstvo (broederschap) ontstond. Aan deze academie studeerde de schrijfster Maryna Sokoljan (1979, Poltava), de kunstenares Maria Bashkirtseva, geboren in Gavrontsi bij Plotava, en de actrice Vera Vasilyevna Levchenko (1893 - 1919), die in Odessa door de Spaanse griep overleed, al kan zij ook door de Franse ambassadeur zijn vergiftigd, met wie zij een affaire had en die dacht dat zij een spionne voor de bolsjewieken was. In Odessa staat een levensgroot, bronzen standbeeld van Vera, gemaakt door Alexander Tokarev.

In 1898 zit jij vooraan in het midden op een groepsfoto van Oekraïense schrijvers in Lviv ter ere van de 100-ste verjaardag van 'Enejida' van Ivan Kotljarevskyj. Jij had een romantische relatie met de dichter/literair criticus Osyp Makovei, die jouw werk verdedigde. Na jullie scheiding ontmoette jij in 1901 de beeldschone schrijfster Lesya Ukrainka, met wie jij een liefdesrelatie kreeg, zij het vooral via opwindende liefdesbrieven. Ziekte en omstandigheden verhinderden de daadwerkelijke samenleving. In 1902 verscheen jouw roman 'Zembla' en in 1909 'V nedilyu rano zillia kopala' (Op zondagochtend verzamelde ze kruiden). Het is gebaseerd op het Oekraïense volkslied 'Oi ne khody, Hrytsiu...' (O, ga niet uit, Hryts...). De jongeman Hryts versiert twee jonge vrouwen tegelijkertijd. Één van de vrouwen is wanhopig en zij vergiftigt hem met een kruidendrankje. Jij was beïnvloed door Friedrich Nietzsche en George Sand. Jij schreef over de Oekraïense boerenbevolking, de mystieke kracht van de natuur, predestinatie, magie en het irrationele. In 1917 verscheen 'Joeda' (Judas) en in 1936 de roman 'The Mob Apostle', die een diep inzicht biedt in de Oekraïense intelligentsia richting het nationale bewustzijn. Dit boek werd in de Sovjettijd als nationalistisch beschouwd en dus verboden. Osyp Makovei overleed op 21 augustus 1925 in Zalishchyky en hij werd 57 jaar.

Jij overleed op 21 maart 1942 in Tsjernivtsi. Jij werd 78 jaar en jij bent in The Cemeteries on Zelena Street in Tsjernivtsi begraven. In 1944 werd er op de Okunevska Street 5 in Tsjernivtsi het Olga Kobylyanska Literair Herdenkingsmuseum geopend, in het gebouw, waar jij van 1938 tot 1942 hebt gewoond. In 1973 is er ook in Dymka een herdenkingsmuseum voor jou geopend. Er staat een standbeeld van jou voor het naar jou genoemde Chernivtsi Stadstheater.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)