Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ruslana - This Is Euphoria

Jij bent geboren als Ruslana Stepanivna Lyzhychko op 24 mei 1973 in Lviv. Jouw Oekraïense vader is Stepan Lyzhychko en jouw Russische moeder is Nina Sapegina. Jij bent in de provincie Lviv opgegroeid. Vanaf jouw 4-de ging jij naar een experimentele muziekschool en zong jij in diverse bands, zoals Horizon, Orion en het kinderensemble Usmishka (Glimlach), waarmee jij in 1989 in het Ukraina Stadion optrad, met de zanger/acteur Vasyl Zinkevych, die jouw talent opmerkte en tegen de 15.000 toeschouwers zei: 'Zij wordt zeker een echte ster!'. Hij heeft gelijk gekregen. Na de middelbare school ging jij naar het Conservatorium van Lviv, net als eerder de sopranen Solomiya Krushelnytska, Marcelina Sembrich en Irena Turkevycz-Martynec.

In 1995 ben jij als klassiek pianiste en symfonisch orkestdirigente afgestudeerd. Jij kreeg les van de Oekraïense componist/dirigent Mykola Kolessa, die op 8 juni 2006 in Lviv overleed en 102 jaar werd. Op 28 december 1995 trouwde jij met jouw producer/tekstschrijver Oleksandr Ksenofontov, die de meeste van jouw songs schreef. Hij is op 14 april 1968 in Lviv geboren en hij is de leadzanger van de rockgroep Tea Fan Club. In 1996 won jij de Slavianski Bazaar songwedstrijd in Vitelsk met het lied 'Oj, letili dyki husi?'. In 1997 werkte jij aan het tv-project 'Kerstmis met Ruslana'. Op 14 februari 1998 verscheen jouw debuutalbum, het dubbelalbum 'Myt Vesny - Dzvinkui Viter' (Een Lentemoment - Wind Klokken), met o.a. 'Balada pro pryntsesu' (Ballade voor prinsessen) en 'Svitanok' (Zonsopgang), Song van het Jaar. In 1993 was jij de Persoon van het Jaar en de videoclip bij 'Svitanok' was Music Video of the Year.

Met een liefdadigheidstournee verzamelde jij geld voor de restauratie van de oude kastelen in West-Oekraïne. Daardoor werd het Kasteel Zolochiv uit 1636 gerestaureerd. Dit kasteel was eerst van de adellijke familie Sobieski, waarvan Jan III Sobieski, koning van Polen van 1674 tot 1696, er één was. Jan was geboren in het Olesko Kasteel, waar door zijn verzameldrift nog steeds veel Poolse kunst aanwezig is, bijvoorbeeld 'The Christ Child sleeping among angels' van Szymon Czechowicz. In 1999 verscheen jouw album 'Ostannie Rizdvo 90-kh', met kerstliederen. In 2001 verscheen 'Naikrashche' (Het Beste) en in 2002 'Dobryi vechir, tobi...' (Goede avond voor jou), met kersthits van Oekraïense sterren, door jou gezongen. In het voorjaar van 2003 bezocht jij de Karpaten en daarna verscheen 'Dyki Tantsi' (Wilde Dansen), met sommige nummers, die ook op jouw Engelstalige album 'Wild Dances' uit 2004 verschenen. Naast de titelsong o.a. 'Dances with the Wolves', met in de videoclip beelden van de Oranje Revolutie, waar jij aan mee hebt gedaan. Ook met 'The Same Star', opgedragen aan jouw manlief, 'Wild Passion', 'Play, Musician!', 'Kolomyika', een snelle volksdans in combinatie met komische, berijmde verzen, die Taras Shevchenko vaak schreef, en 'Hutsul Girl'.

In 2004 won jij het Eurovisiesongfestival met 'Wild Dances'. Jij werd de adviseuse van de Oekraïense premier en de Oekraïense president gaf jou de titel People's Artist of Ukraine. Jij werd de populairste persoon in België, de meest sexy jongevrouw in Griekenland en de meest invloedrijke, publieke persoon in Oekraïne. In Turkije kreeg jij de prijs van de Federatie van Journalisten. In 2006 verscheen jouw remixalbum 'Wild. Club'in'. Ter promotie van de sciencefictionroman 'Wild Energy, Lana' van Maryna en Serhiy Dyachenko maakte jij het lied 'Dyka Enerhija'. In 2008 verscheen 'Amazonka', de Oekraïenstalige editie van 'Wild Energy', die later in 2008 verscheen. Met naast de titelsong o.a. 'Moon of Dreams', met T-Pain, 'I Follow the Night', 'Silent Angel', 'Heaven will never let us fall', 'The Girl That Rules', met Missy Elliott, 'Heart on Fire' en 'Energy of Love'. Jij was de beste artiest van het Asia Song Festival 2009.

In 2013 verscheen 'My Boo!' (Samen!), met naast de titelsong o.a. 'This Is Euphoria', bewerkt en opgenomen in Stockholm. De videoclip gaat over de bewustzijnsvergroting van de sociale problemen van Oekraïne, vooral aangaande de wetteloosheid. Het is een nabij toekomstbeeld van Oekraïne, waarin het leven van elke burger wordt beïnvloed door het corrupte rechtssysteem. Jij wordt om politieke redenen in de gevangenis gegooid, maar jij geeft niet op en dankzij jouw staat van euforie weet jij samen met de andere gevangenen los te breken en de sadistische cipiers te verjagen. Het slotbeeld is een verwoest Oekraïne, wat om heropbouw smeekt. De briljante videoclip is in een voormalige, Russische, politieke gevangenis in het Kiev Fort op 24a Hospital Street opgenomen. In 2012 is de Oekraïenstalige editie van dit album al verschenen. Ook met o.a. 'Kray, miy ridniy kray' (Mijn thuisland, mijn geboorteland), een cover van Sofiia Rotaru, 'Rachmaninov', 'WOW' en 'ShaLaLa'.

Jij was parlementslid voor de partij 'Ons Oekraïne' en jij bent de meest succesvolle, Oekraïense, vrouwelijke solo-artiest. In mei 2014 schonk First Lady Michelle Obama jou de International Woman of Courage Award. Op 24 mei 2014 organiseerde jij een wereldwijd, gezamenlijk gebed met een miljoen mensen in diverse landen, waarin de eenheid van de Oekraïners over de hele wereld en de wereldwijde steun voor Oekraïne werden benadrukt. Jouw activisme voor Oekraïne en tegen o.a. de regering-Janoekovitsj was levensgevaarlijk. Jij kreeg telefonische doodsberichten, jouw auto werd achtervolgd en jouw huis werd continu geobserveerd, waardoor jij er een tijd niet terecht kon. Toen jij op het Maidan-podium stond, richtten sluipschutters hun dodelijke wapens op jou. Jij riep tegen de oproerpolitie: 'Rustig! Geen geweld!' en tenslotte trokken zij zich terug. Jij bent terecht met Jeanne d'Arc vergeleken, al ben jij veel christelijker dan haar, want jij hanteert niet het zwaard, maar de kracht van de Liefde. Het is dan ook helemaal verkeerd van die roomsen geweest om Jeanne heilig te verklaren, want zij heeft bloed aan haar zwaard. Daarom ontheilig ik hier deze heilige moordenares. Ik neem het aureooltje en Sint van haar af. Maar jou daarentegen, wonderschoon zingende pacifiste, schenk ik van ganser harte het ereteken van aangeboren en bewezen heiligheid.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
16 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)