Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door Ingolstadt uitgekotst en smakelijk verorberd

(voor Marieluise Fleisser (1901 - 1974))

Jij bent geboren op 23 november 1901 in Ingolstadt. Jouw ouders waren de smid/juwelier/bouwmarkteigenaar Heinrich Fleisser en Anna Fleisser. Jouw broer was Hermann (1914 - 1967) en jouw zussen waren Maria (1901 - 1997) en Hilde (1923 - 2004). Jij ging naar een rooms-katholieke kloosterschool in Regensburg, waar jij in jouw debuutroman 'Ein Zierde für den Verein: Roman vom Rauchen, Sportein, Lieben und Verkaufen' uit 1931 over schreef. In 1918 overleed jouw moeder. Vanaf 1919 studeerde jij aan de Ludwig-Maximilian-Universität in München, in 1472 in Ingolstadt opgericht door hertog Ludwig IX van Beieren-Landshut. Jij studeerde Duitse literatuur, filosofie en theatergeschiedenis bij de literatuurhistoricus/drama-expert Arthur Kutscher. Bertolt Brecht was ook een leerling van hem. Jij begon korte verhalen te schrijven, zoals 'Meine Zwillingsschwester Olga', waarmee jij in 1923 debuteerde.

Jij raakte bevriend met de Joods-Beierse (toneel)schrijver Lion Feuchtwanger, geboren op 7 juli 1884 in München. Hij was getrouwd met de Joodse Marta Loeffler. Hun kind overleed kort na de geboorte. Lion hielp Bertolt Brecht in 1923-1924 met het voltooien van 'Edward II'. In 1925 verscheen Lion's historische roman 'Jud Süss', gebaseerd op het leven van de Joods-Duitse bankier Joseph Süss Oppenheimer, die tijdens zijn carrière veel machtige vijanden maakte. Hij was de belangrijkste, financiële adviseur van hertog Karl Alexander von Württemberg, getrouwd met prinses Marie Auguste Anna von Thurn und Taxis, met wie hij 6 kinderen kreeg. Joseph Süss werd op 4 februari 1738 in Stuttgart opgehangen, vanwege ambtsmisbruik; fraude, verduistering, verraad, steekpenningen en relaties met diverse, beroemde vrouwen. Hij werd 39 jaar. Via Lion ontmoette jij Bertolt Brecht, met wie jij bij het toneelschrijven en de theaterproducties in de jaren 20 samenwerkte. Bertolt hielp jou met de publicatiemogelijkheden en hij ondersteunde jouw toneelstukken, maar hij ging ook op eigen houtje jouw werk herzien. Best wel een irritant en eigenzinnig kereltje. Door zijn ongevraagde inmenging stond jullie relatie onder druk. In 1925 verschenen 'Die Stunde der Magd' en 'Der Apfel'.

In 1926 ging jij naar Berlijn, waar jij jouw eerste, grote toneelstuk 'Fegefeuer in Ingolstadt' schreef, een succesvolle doorbraak. In Berlijn werkte jij als freelance journaliste en schrijfster. Op 25 maart 1928 ging jouw toneelstuk 'Pioniere in Ingolstadt' in Dresden in première. Het is een komedie over de immoraliteit en het egoïsme in kleine steden en dan met name in Ingolstadt, over de kleinburgerlijkheid en de roomse hypocrisie. Vanwege jouw weergave van een seksistische, gewelddadige samenleving hebben de Ingolstadt-inwoners jou verguisd. Bertolt had het toneelstuk aangevuld met antimilitairisme en sensationele seks, wat een schandaal veroorzaakte. De burgemeester van Ingolstadt publiceerde een felle reactie, waarin hij en de stad afstand namen van hun beroemdste stadsgenote. Jouw vader heeft jou tijdelijk verloochend. In 1929 verscheen de bundel korte verhalen 'Ein Pfund Orangen'. In 1929 was jij in Ingolstadt korte tijd verloofd met de wedstrijdzwemmer Bepp (Josef) Haindl. De bevolking negeerde jou. Met jouw nieuwe verloofde Hellmut Draus-Tychsen reisde jij naar Andorra. Hellmut was een dichter en een vreselijk conservatieve journalist. Jij publiceerde een verslag van jouw reis naar Andorra, 'Andorrese Abenteuer'.

Door jouw relatie met Hellmut kwam jij steeds meer in een intellectueel en sociaal isolement vast te zitten en kreeg jij steeds meer geldgebrek. Jouw werken uit de vroege jaren 30 kregen lauwe recensies en verkochten matig. Dat waren o.a. 'Ein Zierde für den Verein', 'Ein Porträt Buster Keatons' en 'Der Tiefseefisch'. Jij werd door jouw familie en de inwoners van Ingolstadt verstoten en jij kreeg een inzinking. Jij zat in een kuuroord in Neufrieden bij München. Bertolt gaf jouw geen steun en in 1932 deed jij een zelfdodingspoging. Jij ging naar Ingolstadt terug, waar jij met jouw eerste verloofde Bepp Haindl trouwde, op zijn aandringen. De zelfzuchtige dwingeland Bepp verbood jou om nog langer te schrijven en hij eiste dat jij in zijn tabakswinkel ging werken. Vanaf 1928 had hij een tabakswinkel op de Theresienstrasse 1 in Ingolstadt. Het was pure zelfkwelling om met die naarling in zee te gaan. In 1935 hebben de nazi's jou grotendeels verboden om nog te schrijven, vanwege jouw links-politieke standpunten en jouw modernistische, vernieuwende schrijfstijl. Jij leed aan diverse geestesziekten en jij was ongelukkig door de stress en ontberingen van de Tweede Wereldoorlog en de gedwongen werkeisen van jouw persoonlijke Führer Bepp.

In 1944 verscheen 'Karl Stuart' en in 1946 overleed jouw vader. Pas in 1952 verscheen het volgende boek 'Das Pferd und die Jungfer'. Op 14 augustus 1956 overleed Bertolt Brecht door een haraanval in Oost-Berlijn. Hij werd 58 jaar en hij is in het Friedhof Dorotheenstadt begraven. In mei 1971 is zijn tweede vrouw, de actrice/artistiek directrice Helene Weigel naast hem begraven. In 1958 overleed Bepp en verkocht jij de tabakswinkel. In 1958 kreeg jij een hartaanval en lag jij drie maanden in een ziekenhuis. Op 21 december 1958 overleed Lion Feuchtwanger door maagkanker en inwendige bloedingen in Los Angeles. Hij is in de Woodlawn Cemetery in Santa Monica begraven. Jij begon weer volop te schrijven, mede gestimuleerd door de geest van Lion, en in 1963 verscheen 'Avantgarde'. In 1966 verschenen er 3 boeken; 'Der Venusberg', 'Der Starke Stamm' en 'Frühe Begegnung: Erinnerungen an Brecht'. De toneelschrijvers Rainer Werner Fassbinder, Martin Sperr en Franz Xaver Kroetz (1946, München) hebben jou herontdekt en zij brachten jouw werken terug in de theaters. Fassbinder maakte in 1971 een tv-film van 'Pioniere in Ingolstadt'. In 1972 verscheen jouw 'Gesammelte Werke' bij Suhrkamp Verlag en in 1973 ontving jij de Bayerischer Verdienstorden.

Op 2 februari 1974 ben jij overleden. Jij werd 72 jaar en jij bent in het Ingolstadt Westfriedhof begraven, in het familiegraf. Onder jouw naam staat 'Dichterin', maar jij was bovenal een toneelschrijfster en romanschrijfster. Volgens mij is er geen enkele dichtbundel van jou verschenen. Wellicht schreef jij nooit een gedicht. Is het een laatste sneer van de gemeente naar jou? Hebben ze jouw kritische boeken over Ingolstadt hiermee willen verdonkeremanen? However, het laatste woord blijft toch aan jou. De kunstenares/professor Schone Kunsten aan de Muthesius Kunsthochschule in Kiel/hooglerares Beeldhouwkunst Elisabeth Wagner maakte een bronzen beeld van en voor jou. Dit staat triomfantelijk voor de Theresienstrasse 1 in Ingolstadt, waar jij ooit met die maffe paffer Bepp een tabakswinkel runde. Elisabeth Wagner woont en werkt in Hamburg en Kiel en zij is in 1954 in Neustadt/Württemberg geboren.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
24 maart 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)