Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

't Wonderkind

Subtitel: Primaballerina Olga Smirnova


Zij was bijna 6 jaar toen ik in 1997 haar stad Sint-Petersburg bezocht. Het was in de nazomer in september en het weer was werkelijk waar subliem. Olga Smirnova, een Russische balletdanseres, die sinds dit jaar primaballerina, ofwel de voornaamste solist, de aanvoerende danseres is in opvoeringen of dansgezelschappen. Andere rangen in een klassiek dansgezelschap zijn naast de prima en de primo, solist, half-solist en corps de ballet ofwel de groep bestaande uit balletdansers die geen solo's dansen.

Zowel de Russische hoofdstad Moskou als het niet minder cultuurrijke Sint-Petersburg ken(d)((n))en beide een of misschien wel hét BOLSJOJTHEATER.

Citaat afkomstig van Wikipedia: Olga Vjatsjes Lavovna, Sint-Petersburg, 6 november 1991, is een Russische balletdanseres die sinds 2022 primaballerina is bij Het Nationale Ballet in Amsterdam. Zij danste op podia in heel Europa en trad op in zowel Peking als Japan. Op 16 maart 2022 verliet zij het Bolsjoj Ballet. Olga Smirnova legde uit dat zij had besloten Rusland te verlaten vanwege de Russische invasie van Oekraïne even geleden in 2022. Haar grootvader was een Oekraïens staatsburger. Zij werd meteen verwelkomd en aangenomen door Het Nationale Ballet.

Olga trad op als gastartiest en bereisde een belangrijk deel van de wereld. Daarnaast ontving zij tal van belangrijke professionele onderscheidingen.

Aldus Olga Smirnova 'moeten dansers eten als atleten'. Inmiddels verder in de tijd heeft Olga het prestigieuze Bolshoi Ballet-gezelschap verlaten vanwege de invasie van Oekraïne door de Russische Federatie. Haar, Olga's volgend(e) citaat of eigenlijk verklaring, zowel op Telegram als door Het Nationale Ballet luidt als volgt: "Ik had nooit gedacht dat ik me zou schamen voor Rusland. Ik ben altijd trots geweest op getalenteerde Russische mensen, op onze culturele en atletische prestaties, maar nu heb ik het gevoel dat er een lijn is getrokken die het vóór en het ná scheidt". Deze oorlog is catastrofaal, zoveel is inmiddels duidelijk.

<<>>

Olga Smirnova studeerde in zowel Sint-Petersburg als Londen, waarna zij in 2011 afstudeerde om onmiddellijk als solist in het Bolshoi gerekruteerd te worden. In 2013 werd zij tot leading solist uitgeroepen om vervolgens in 2016 haar carrière als prima ballerina te vervolgen...!

... Ook in deze wereld scheidt kaf zich van het koren...! ...

Schrijver: Annejan Kuperus
25 maart 2022


Geplaatst in de categorie: vrouwen

5.0 met 2 stemmen 186Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)