Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

ERA - Divano

ERA (Tijdperk) is een muzikaal project met New Age muziek van de Franse componist Eric Lévi, oftewel Eric Jacques Levisalles (1955, Parijs), een rockmuzikant en filmcomponist. In 1975 richtte hij samen met de Joodse Fabienne Essaï (1944, Tunesië) de hardrockband Shakin' Street op. Ze voltooiden vier albums, met als laatste 'Psychic'. Fabienne had een liefdesrelatie met Jimmy Page van Led Zeppelin. Op haar 17-de had zij een affaire met de 47-jarige Charles Aznavour en met de 67-jarige Alberto Moravia. Verder rommelde zij o.a. met Salvador Dali, Klaus Kinski, Bob Marley, Ike Turner en leden van The Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd en Téléphone. Shakin' Street toerde met AC/DC en de Blue Öyster Cult en in 1981 stopte de band. In 1992 ging Eric terug naar Parijs. Hij componeerde o.a. de muziek voor de filmkomedies 'Les Visiteurs', met Valérie Lemercier, en 'La Vengeance d'une blonde', met Marie-Anne Chazel en Clémentine Célarié.

Samen met de muzikanten Lee Sklar, Chester Thompson, Philippe Manca, Neal Wilkinson en Patrice Tison stichtte Eric ERA. De hoofdzangers zijn: Guy Protheroe, Florence Dedam, Harriet Jay, Eric Geisen en Murielle Lefebvre. Er is over de drie zangeressen van het eerste uur weinig bekend. Net als hun muziek zijn zij in een mysterie gehuld. In 1996 verscheen ERA's debuutalbum 'ERA', met naast de titelsong 'Ameno', 'Cathar Rhythm', 'Mother', 'Avemano', 'Enae Volare mezzo', 'Mirror', 'Sempire d'Amor', 'After Time' en 'Impera'. De teksten zijn o.a. van Guy Protheroe en ze zijn in een verzonnen taal zonder exacte betekenissen. Het doet denken aan Latijn en Grieks. Ze zingen ook in het echte Latijn. Het is een combinatie van Gregoriaanse zang en moderne rock- en popmuziek. Andere leden zijn Irene Bustamante, Lena Jinnegren, Pierre Boisserie en Daryl Stuermer. De danseres, choreografe en het model Irene Bustamante is in 1978 in Chili geboren. Zij speelt in de wonderschone muziekvideo's en zij is het imago van de band. Lena Jinnegren is in 1973 in Zweden geboren en zij zingt in ieder geval op 'Looking for Something' en 'Misere Mani'. Florence Dedam zingt in ieder geval op 'Infanati', 'Divano', 'Mother' en 'After Time'. Harriet Jay zingt in ieder geval op 'Ameno', 'Avemano' en 'Cathar Rhythm' en Murielle Lefebvre op 'Enae Volare mezzo'.

In 2000 verscheen 'ERA II', met o.a. 'Omen Sore', 'Divano', met een indrukwekkende zwart-wit video, 'Devore Amante', 'Infanati', 'Madona', 'Hymne', 'Misere Mani' en 'In Fine'. Hun muziek doet sterk aan de muziek van het Duitse muziekproject Enigma denken, in 1990 door Michael Cretu begonnen. Door de Gregoriaanse koorzang associeer je ERA's muziek al gauw met de middeleeuwen en hun videoclips zie je dan ook monniken, nonnen, edelen en ridders. Door het opzwepende en weergalmende van de muziek en zang krijgt het allemaal een sfeer van heroïek, mystiek, magie en tragiek. Het heeft duidelijk een religieuze en spirituele lading. Het is typisch een weergave van het Keltisch christendom, met elementen van de Katharen, de Tempeliers, de Rozenkruisers, de mystici, de magiërs en de gnostici. Ik herken mijzelf meteen in dit muziekgenre met een overduidelijke Christusgeest- en WICCA-intentie. Mooi hoe de christelijke symboliek met de Arthur-legende wordt verweven. In 2003 verscheen 'The Mass', met naast de titelsong o.a. 'Prayers', 'Dark Voices', 'Sinfoni Deo', 'Come into My World', 'Thousand Words' en 'After Thousand Words'. In 2009 verscheen 'Classics', met 'Ave Maria Cassini', en in 2010 verscheen 'Classics II'.

In 2013 verscheen 'Arielle Dombasle by ERA', met o.a. 'Ave Maria', 'Cold Song', 'Adagio For Strings', 'Don't Take Pleasure Of My Pain', 'Aftertime', 'Tiesto Demoni', 'Lost Jericho' en 'Thousand Words'. Dit album is een fantastische samenwerking met Arielle Dombasle, geboren als Arielle Laure Maxime Sonnery op 27 april 1953 in Hartford, Connecticut. Haar ouders waren de zijdefabrikant Jean-Louis Melchior Sonnery de Fromental en Françoise Garreau-Dombasle, die op haar 36-ste overleed. Zij groeide op in het Château de Chaintré in Crêches-sur-Saône. In 1993 trouwde Arielle in Saint-Paul-de-Vence met de beroemde filosoof Bernard-Henry Lévy. Ze hebben een villa in Saint-Paul-de-Vence. Arielle is ook actrice, regisseuse en model. Haar en ERA's versie van 'Ave Maria' is werkelijk heel bijzonder en vernieuwend. En in 2017 verscheen 'The Seventh Sword', met o.a. '7 Seconds', 'Ameno', 'I Fall For You', 'Something Exciting', 'Agnus Deorum', 'Nomen Adore' en 'I Believe'.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
3 april 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)