Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sjamanistische mystica met een helende mondharp

Olena Podluzhnaya is in 1986 in Jakoetsk geboren, in de Republiek Jakoetië. Jakoets is in 1632 als een kozakkenfort gesticht. Het is een havenstad aan de rivier de Lena en het is er meestal berekoud, tegen de min 40 graden. Olena heeft Oekraïense ouders. Zij zegt: 'Mijn geboorterepubliek is de wereld van eindeloze sneeuw en sjamanistische magie. Ik speelde al jaw harp vanaf de leeftijd van 7 en kan me mijn leven niet voorstellen zonder dit oude muziekinstrument. Het veranderde mijn leven, opende een nieuwe wereld van geheime kennis, energie.'. Olena studeerde piano aan de Higher School of Music, waar ze ook afstudeerde. Zij is een begenadigde en bekroonde pianiste en een wereldberoemde virtuoos voor de kaakharp. Ze is een sublieme, etnische zangeres en ze bespeelt diverse fluiten en percussie-instrumenten. Binnen haar hoogst bijzondere muziek weet zij op een magische wijze paarden, uilen, kraaien, andere vogels, wolven en natuurgeluiden na te bootsen. Zij verspreidt een liefdesboodschap aangaande de elementen en uit dankbaarheid voor het bestaan van alle wezens. Zij gebruikt ook een handdrum en zij kleedt zich als een Siberische sjamane, wat zij dan ook in hart en nieren is.

Als virtuoos van de khomus (mondharp/Yakut harp) weet zij menigeen te beroeren en ontroeren. Zij was eerst lid van de muziekgroepen Sakhan en Ayarkhaan. In 2013 is zij een solo-carrière begonnen en in dat jaar verscheen haar debuutalbum 'Uutai'. Haar artiestennaam is Olena Uutai. Zij gelooft in de harmonie en eenheid van de natuur. Zij is geïnspireerd door de stemmen van vogels, andere dieren en natuurgeluiden. Zij laat haar krachtdieren tot ons spreken. Haar songs zijn lofzangen op de schoonheid en de kwetsbaarheid van de aarde en iedereen die haar bewoont en leven geeft. Juist in deze klimaatcrisistijd is het noodzakelijk dat haar stem volop weergalmt, opdat de aardeverkrachters en -uitbuiters verstommen. Als kind bespeelde zij dus al een mondharp en dat is zij godzijdank blijven doen. Het is meer dan hoogst indrukwekkend wat zij met dat instrument allemaal kan. Haar bruine ogen, sierlijke sieraden, gezichtsbeschildering en dierlijke kledij doen de rest. Die kledij is trouwens van een weergaloze schoonheid en maakt van haar een ware koningin van het Siberische sjamanisme. Tussen haar muziek en zang door hoor je haar krachtige ademhalingen, wat ook als muziek in de oren klinkt. Zij maakt kreten van wilde dieren, die door merg en been gaan en zij geeft geregeld uitleg over haar magische liederen.

Zij heeft ook over de neo-sjamanistische praktijken uit Yakutia geschreven. Zij kreeg de titel 'Legend of Ethno-Music' en de prijs 'Excellence in Culture of the Republic of Sakha' (Yakutia) voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van de nationale cultuur. Zij maakt ook elektronische, experimentele muziek. Zij bespeelt niet alleen de Yakut-harp en zij zingt met diverse soorten keelzang. Haar muzikale, rituele en genezingsopvoeringen beslaan ook oude liederen, zoals 'Toyuk' (Dankbaarheid), 'Algys' (Zuivering) en 'Aal Uot Ichchite Algyha' (Rite van het voeden van het vuur). Naast de Khomus bespeelt zij o.a.: de Dyn, de yr (sjamanistische tamboerijn), de espenfluit, de tuyak (percussie van hoeven van herten) en de rituele kleiklok. De khomus zuivert en wekt het innerlijke licht op. De khomus vult je met kracht en energie, geeft je harmonie, beschermt je tegen boze geesten en herstelt jouw evenwicht van de drie principes, de Ys Kut: 1. Iye (Moeder), de herinnering aan de voorouders, wijsheid en moraliteit. 2. Buor (Aarde), het fysieke lichaam en de gezondheid. 3. Salgyn (Lucht), de verbetering van gedachten, geest en ziel, de decoratie, het vullen van de ziel tijdens het huidige leven.

Olena is een geweldig fenomeen, zij is alom begaafd en zij heeft een kosmische zeggingskracht en een betoverende helingskracht. Wat een feest voor de mensheid, dat zij in ons midden is! De positieve, vitale kosmos stroomt door haar heen. Zij straalt het Eeuwige Licht uit. Zoals de door Christus Jezus in hun hart/geest/ziel aangeraakte mensen graag Hem even wilden aanraken, zo wil menigeen haar even aanraken. Toch wijst zij op de Lichtgevende Oerbron, die voor iedereen persoonlijk binnen handbereik is. Door zelf die verbinding te maken, komen wij in direct en alomvattend contact met de Bron, waaruit Olena ook put. Een Liefdesbron die niet leeg te scheppen is, die Zichzelf continu aanvult. Ware Liefde is een onweerstaanbare aantrekkingskracht en daarom is het logisch dat je naar een stevige huck met mensen zoals Olena verlangt. In de geestelijke wereld kun je zoveel knuffelen als je maar wilt. Dat is het mooie van geesteskracht. Ideaal voor de fysiek gezien nogal verlegen en angstige mensen. In 1914 verscheen bij Mars Records in Moskou haar album 'Peregrination', in 2017 'Hear Your Heart', in 2018 'Legend' en in 2021 'Dope'. Olena is een trance-lichtwerkster en een majesteitelijke, wonderschone klankentovenares, de verbindingsschakel terug naar de natuur, de Eeuwige Oerbron.

In 2018 behaalde Olena de halve finale van Britain's Got Talent, maar ze werd uitgeschakeld. Toen Simon Cowell haar vroeg waarom zij de lange reis voor de show in Engeland maakte, zei zij: 'Ik wil mijn cultuur delen met de rest van de wereld!'. Zij deed ook mee aan Italy's Got Talent en Das Supertalent in Duitsland, waar ze ook halve finaliste werd. Zij is op een heilige missie, het genezen van zoveel mogelijk mensen, het Liefdeslicht verspreiden. Haar huidige tournee heet 'Magie van het Noorden', waarmee zij op 27 aril 2022 in Pushechnaya speelt en op 28/29 april 2022 in Sint Petersburg, in de Lendok, White Hall en Livebody. Club. Dat is natuurlijk niet naast de deur, dus hopen we dat ze ook eens naar Nederland komt. Tijdens 'Magie van het Noorden' zingt ze o.a.: 'The Mother Earth Crying', 'Tundra is blooming', 'Singing Sky', 'Breathing of the Silence', 'The Blessing Song', 'The Fog Dance', 'New Hope', 'The Sunrise', 'The Horse Deity dedication' en 'Legend of White She-Wolf'. Haar mondharpmuziek doet geregeld aan een didgeridoo denken, die meer aardse klanken produceert. De mondharp is zowel hemels als aards. Olena is wis en waarachtig een oude ziel, die eerdere levens als een in trance zingende sjamaan heeft doorstaan. Haar mondharp is een snelle gedachtenverpulveraar en een unieke energiehersteller/-opwinder, die pure levensvreugde schenkt.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
4 april 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)