Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sezen Aksu - Kardelen (Sneeuwklokjes)

(voor Sezen)

Jij bent geboren als Fatma Sezen Yildirim op 13 juli 1954 in Sarayköy, in de provincie Denizli, in wonderschoon Turkije. Jij was 3 jaar, toen jullie naar de hoofdstad Denizli verhuisden, vlakbij het beroemde Pamukkale met zijn schitterende kalkterrassen. Denizli is bekend om de langkraaihaan, waar een standbeeld voor is gemaakt. Jouw vader was een wiskundeleraar. Jouw ouders wilden liever dat jij arts of ingenieur werd inplaats van zangeres. Jij zong op het balkon en jij wachtte tot jij op jezelf kon wonen. Jij studeerde aan het landbouwinstituut, maar jij verliet deze universiteit voor een muziekcarrière. Samen met jouw goede vriendin, de zangeres Ayse Ajda Pekkan, legde jij in de jaren 70 de basis voor de Turkse popmuziek. Ayse is op 12 februari 1946 in Beyoglu, Istanbul, geboren. Jij had ook succes in de Balkan en in Griekenland.

Jij trouwde op jonge leeftijd met Hasan Yüksektepe en de scheiding was kort daarna. Daarna trouwde jij met Ali Engin Aksu, een arts/gynaecoloog, die nu in Canada woont. Na de scheiding bleef jij zijn achternaam aanhouden. In 1975 verscheen jouw debuutsingle 'Haydi Sansin/Gel Bana' en in 1976 kwam jouw single 'Olmaz Olsun/Vurdumduymaz' op nummer 1 in de Turkse hitlijsten te staan. Jij won de Promising Female Artist of the Year Award en in 1977 verscheen jouw debuutalbum 'Allahaismarladik' (Tot ziens), met naast de titelsong o.a. 'Geçen Yaz', 'Allahaskina', 'Ilk gün gibi' en 'Kusura Bakma'. Jij deed drie keer mee aan de nationale competitie voor het Eurovisiesongfestival, maar dat was niet jouw weg. Jouw leerlinge/achtergrondzangeres Sertab Erener (1964, Istanbul) won in 2003 het Eurovisiesongfestival met haar lied 'Everything That I Can'. Sertab studeerde opera en zij is een coloratuursopraan. In 1978 verscheen 'Serçe fare' (Kleine mus), met o.a. 'Içime Sinmiyor', 'Minik Serçe', 'Sen', 'Gölge Etme', 'Gün Gelir' en 'Sizi'. In 1980 verscheen 'Sevgilerimle', met o.a. 'Hani', 'Sensizim', 'Küçük Yaz Ciçegi' en 'Hata'.

In 1981 verscheen 'Aglamak Güzeldir' (Huilen is goed), met naast de titelsong o.a. 'Yalniz Kullar Tanrim' (Eenzame dienaren van God), 'Biliyorsun' (Jij weet), Hosgörü' (Tolerantie) en 'Ben Her Bahar Asik Olurum' (Iedere lente word ik verliefd). Op 10 juli 1981 trouwde jij met Sinan Özer, terwijl jij zwanger was van jullie kind. In 1982 verscheen 'Firuze' (Turkoois), met een prachtige titelsong. Jouw stemgeluid gaat voluit en doet de Turkse bergen van blijdschap heen en weer schudden. De abrikozen op de daken huppelen van plezier op en neer. In 1983 zijn Sinan en jij gescheiden. In 1984 verscheen 'Sen Aglama' (Je huilt niet) en in 1986 'Git' (Ga). In de jaren 80 had jij een liefdesrelatie met de Armeens-Turkse producer/muzikant/componist Ohannes Tunçboyaci, die op 14 januari 1996 in Armutlu is overleden en hij werd 47 jaar. Hij is met zijn privévliegtuig nabij Armutlu neergestort. Zijn vriend Hasan Kanik overleed ook. Met zijn eerste vrouw, de marathonzwemster Canan Ates, kreeg hij 2 dochters, Selin en Ayda. Jouw album 'Düs Bahçeleri' uit 1996 is een eerbetoon aan hem. Hij is in de Armeens-katholieke begraafplaats Sisli in Istanbul begraven. Jij werkte jarenlang met hem samen. Samen met hem produceerde jij ook jouw best verkochte album 'Gülümse' (Lach), met o.a. de Europese hit 'Hadi Bakalim' (Kom op nou) en 'Tutsak'.

Van 1993 tot 1997 was jij met de journalist Ahmet Utlu getrouwd. In 1995 verscheen jouw 12-de, zeer succesvolle album 'Isik Dogudan Yükselir' (Licht stijgt uit het oosten), waar jij wereldberoemd mee werd. Met naast de titelsong o.a. 'Davet', 'Alâturka', 'Yaktilar', 'Rakkas', 'Onu Alma Beni Al', 'Ne Aglarsin' en 'Ben Annemi Isterim'. In 1997 verscheen 'Dügün ve Cenaze', in samenwerking met de beroemde, Servische componist/muzikant Goran Bregovic (1950, Sarajevo). Samen met de danseres Jasenka kreeg Goran de dochter Zeljka, die de dochter Bianca kreeg. Samen met het model Dzenana Sudzuka kreeg hij 3 dochters; Ema, Una en Lulu. In 1998 verscheen 'Adi Bende Sakli', met naast de titelsong o.a. 'Tutuklu', 'Ruhuma Asla' en 'Hazan'. Dit album is gecomponeerd door de Griekse componist Yannis Karalis, met teksten van jou en van jouw beste vriendin, de actrice/songwriter Meral Kati, die op 9 april 2012 in Istanbul door longkanker overleed en 52 jaar werd. Haar man, de acteur Yaman Okay, overleed op zijn 42-ste door alvleesklierkanker. Ze zijn in de Zincirlikuyu Begraafplaats begraven. In 2000 verscheen 'Deliveren', met o.a. 'Keskin Biçak', 'Gidiyorum Bu Sehirden' en 'San Odalar'. In 2005 verscheen 'Kardelen', met naast de hartverwarmende titelsong o.a. 'Kapaliyiz', 'Unzile' en 'Gidemem'.

Jij had ook een liefdesrelatie met de 16 jaar jongere componist/muziekproducent Rony Uzay Hepari, die op 31 mei 1994 door een motorongeluk overleed en 24 jaar werd. Zijn vrouw Zeynep Tunuslu was toen zwanger van hun zoon Uzay Kanat Hepari. In 2011 verscheen 'Öptüm', met 'Sayim', een door jou op muziek gezet gedicht van Cemal Süreja (1931 - 1990), die o.a. met de schrijfster Tomris Uyar (1941 - 2003) getrouwd was, met wie hij 2 kinderen kreeg. Op 22 september 2010 werd de travestiet Mesut Saban Okan (Irem) in Bursa door 12 steekwonden vermoord. Hij/zij werd 28 jaar. Zijn/haar moeder Melek zei 'Ze konden nergens ter wereld een plek voor mijn kind vinden!'. Jij zegt: 'Zolang mijn adem voldoende is, zal ik stelling nemen tegen deze discriminatie, die speciesisme, deze wreedheid die degenen die niet zijn zoals zij negeert en vernietigt; ik zal de kant kiezen van degenen wier recht om te leven werd/wordt geblokkeerd. Met heel mijn hart en hoop.'. In 2012 schreef jij 'Tanrinin Gözyaslari' (Tranen van God), ter nagedachtenis aan de soldaten, die tijdens het Koerdisch-Turkse conflict vermoord zijn. In 2018 verscheen jouw 25-ste album 'Gösteri' (Demonstratie). Tot nu toe jouw laatste album.

In 2017 verscheen jouw lied 'Sahane Bir Sey Yasamak', waarin jij Adam en Eva onwetenden noemt. Je hebt gewoon gelijk aangaande die fictieve personages, maar de boze, conservatieve, stupide, achterlijke, narrow-minded islamieten vielen over jou heen. Die dwaze, middeleeuwse, zichzelf op de smurfenslurfjes trappende muggezifters/betweters zijn te zot om serieus te nemen. Adam en Eva, het zou wat zeg!, terwijl we van de apen en de vissen afstammen. Zo kun je Ichtus ook verklaren. Die ruziezoekers voelden zich aangesproken, want ze zijn zelf inderdaad onwetende kleuters, die nog steeds in een sprookje willen geloven, omdat de rest hen boven de pet gaat. 'In den beginne schiep God de hemel en de aarde...' lijkt absoluut op 'Er was eens...'. Jij werd zelfs bedreigd, ook door de Grote Sprookjessmurf Erdogan zelf, maar zo'n 200 wijsgeworden intellectuelen hebben het voor jou opgenomen. Spiritueel gezien zijn de verzonnen oermensen Adam en Eva inderdaad onwetenden, want zij bleven in het dualisme hangen en zij hebben niets van de Goddelijke Eenheid begrepen en ervaren. Zij oordeelden vanuit hun eigen domme vooroordelen. Onverlichte mensen met beperkte, doodse zichtvermogens en een brutale, holle dominantie-toeëigening kun je niet serieus nemen. Zij zijn namelijk net zo ongeloofwaardig en lachwekkend als die malle sprookjesfiguren, die zij aanbidden.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
19 april 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 52Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)