Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lisa Lambe - Dust and Sand

Jij bent geboren op 8 januari 1984 in Dublin. Toen jij 3 jaar was, heb jij voor het eerst opgetreden. Jij bent cum laude afgestudeerd in acteren aan het Trinity College Dublin, gesticht op 3 maart 1592, met in de Long Room van de oude bibliotheek zo'n 200.000 van de oudste boeken. De Irish Times noemde jou 'de beste zangeres en actrice van haar generatie'. Jij speelde Anne Karenina en Johanna in 'Sweeney Todd' in het Gate Theatre, Oonagh in 'Jimmy's Hall', Lil in 'The Country Girls' van Edna O'Brien, Patsy in 'The Unmanageable Sisters' in het Abbey Theatre, Sorcha in 'The Last Days of the Celtic Tiger' van Ross O'Carroll-Kelly en in 'Breaking Bad' en 'Between Foxrock and a Hard Place' in het Gaiety Theatre. En jij speelde Nora in 'A Doll's House' in het Helix Theatre. In de Amerikaanse film 'The Bloody Irish' speelde jij Elizabeth O'Farrell. Elizabeth was een Ierse verpleegster/verloskundige, republikein en lid van Cumann na mBan, een republikeinse, paramilitaire vrouwenorganisatie. Zij woonde 30 jaar samen haar geliefde Julia Grenan. Zij zijn naast elkaar begraven in de Glasnevin Cemetery aan Finglas Road.

Van 2010 tot 2014 was jij lid van het muziekensemble Celtic Woman, in 2004 gestart met de zangeressen Chloë Agnew, Órla Fallon, Lisa Kelly en Méav Ní Mhaolchatha en de violiste Máiréad Nesbitt. Begin 2011 verving jij Lynn Hilary. In februari 2011 ging jij mee met de tournee 'Songs from the Heart', genoemd naar het gelijknamige, 5-de album van Celtic Woman, met o.a. zo'n 80 concerten in Noord-Amerika. In 2011 verscheen ook het 6-de album 'Lullaby', zonder jou erop. In december 2011 volgde de Christmas Symphony Tour met songs van het album 'A Christmas Celebration'. Er verschenen nog 3 kerstalbums; 'Home for Christmas', 'Silent Night' en 'A Celtic Christmas'. Jij zong ook op het album 'An Irish Journey' uit 2011. In 2012 was de Believe-tournee n.a.v. het 7-de album 'Believe'. In 2014 verscheen het 9-de album 'Emerald - Musical Gems', terwijl Chloë de groep verliet, vervangen door Mairéad Carlin. Eind 2014 verliet jij Celtic Woman voor een solocarrière en kwam Lynn Hilary terug.

In 2015 verscheen jouw solo-debuutalbum 'Hiding Away', opgenomen in Nashville en de producer was Gavin Murphy. Met naast de titelsong o.a. 'Heaven', 'The Longer I Run', 'Ain't Love Something', 'It's Gotta Be Love', 'Days Go By', 'Turn to Me' en 'Locked up in Heaven'. In 2018 speelde jij in de Ierse dramafilm 'Float Like a Butterfly' van Carmel Winters, met Hazel Doupe (2002, Dublin) in de hoofdrol. Op 3 april 2020 verscheen jouw tweede solo-album 'Juniper', geschreven in Connemara en opgenomen in de Attica Studios in County Donegal met de producer Karl Odlum. Het is een hartverwarmende liefdesbrief voor de natuur. Met naast de titelsong 'North Star Rise', 'Hunter's Moon', 'Vision in Grey', 'Dust and Sand', 'Burning Love', 'Someone Like You', 'All The Stars', 'Holding Back The Tide', 'Lighthouse' en 'Tiny Devotions'. Met jouw innemende sopraanstem geef jij regelmatig concerten met het RTE Concert Orchestra van Ierland. Op bijvoorbeeld 'Dust and Sand' en 'Vision in Grey' klinkt jouw stem als van een doorgewinterde countryzangeres, waar Ilse de Lange nog een puntje aan kan zuigen.

Op 11 november 2021 verscheen jouw derde solo-album 'Wild Red', opgenomen in de Ocean Studios in West Cork, met het uitzicht op de Atlantische Oceaan. De producer was de muzikant Wayne Sheehy. Het album is geïnspireerd door de lokale folklore, de zeemeerminmythe in de Ierse overlevering, oude verhalen, de stilte, huidige landschappen en nieuwe gemoedstoestanden. Met naast de titelsong 'Blue Star', 'First to See the Sun', 'Last Fading Light', 'Wild Road', 'Sea Queen', 'One Drop of Rain', 'Rosaleen', 'Smiling Moon', 'The Lonely Bones' en 'From East to West'. Op 14 mei 2022 ben jij de slotgast bij George Murphy and The Rising Sons in het Liberty Hall Theatre aan de Eden Quay in Dublin. Jij bent verbonden aan de liefdadigheidsinstelling ALONE, die in 1977 is opgericht om de problemen van alleenwonende ouderen onder de aandacht te brengen, om op zichzelf wonende ouderen die zich geïsoleerd en eenzaam voelen te helpen. Jouw lied 'Heaven' gaat hierover. Het begint terecht met de zinnen: '29% of older people in Ireland live on their own. Loneliness is a serious health risk.'.

Op 6 juli 2022 zing jij op het Festival Les Roches Celtiques in Saint-Etienne, Mantes-la-ville. Op 22 juli 2022 zing jij op het Boyle Kunstfestival en op 23 juli 2022 op het Forest Fest Music Festival in Emo Village, Laois, Killimy.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
1 mei 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)