Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Alle geportretteerden zijn nu elders

(voor Stella Bowen (1893 - 1947))

Jij bent geboren als Esther Gwendolyn (Stella) Bowen in mei 1893 in North Adelaide, Zuid-Australië. Jouw vader was de landmeter Thomas Hopkins Bowen en jouw moeder was Esther Eliza Perry. Jouw broer was Tom. Jouw vader overleed in 1896. Jij studeerde aan de Tormore House School, opgericht in 1876 door de drie gezusters Elizabeth, Sarah en Martha McMinn, aan Molesworth Street in North Adelaide. In 1884 verhuisde de meisjesschool naar Buxton Street en noemden ze het 'Tormore', vanwege hun Ierse geboorteplaats. In 1899 verhuisde de school naar Childers Street 211 met een kostgangershuis ernaast. In 1907 voegde Caroline Jacob de Unley Park Grammar School erbij. Een andere oud-leerlinge was de arts Lady Phyllis Dorothy Cilento, die o.a. de dochters Margaret en Diane kreeg. Margaret was een kunstschilderes/grafica en Diane was een actrice, die met Sean Connery getrouwd was en samen met hem de zoon Jason Joseph kreeg. Sean heeft Diane emotioneel en fysiek mishandeld. Andere oud-leerlingen van de Tormore-school waren de kleuterleidster en voorstander van de Dalcroze eurhythmics Heather Doris Gell en de modernistische keramiste/schilderes Gladys Reynell.

Gladys Reynell was dik bevriend met de schilderes/grafica Margaret Rose Preston, met wie zij samenwerkte. Gladys en jij waren in 1908 leerlingen van de zeer inspirerende Margaret Preston, die o.a. les kreeg van Frederick McCubbin, die in 1904 zijn meesterstuk 'The Pioneer' schilderde. Jij studeerde eerst geneeskunde aan de Universiteit van Adelaide, maar jij ging al gauw kunst studeren. Door de slechte gezondheid van jouw moeder en door haar reserves kon jij niet naar een kunstopleiding in Melbourne. In 1914 overleed jouw moeder en ging jij met een retourticket naar Engeland. Jij studeerde aan de Westminster School of Art in het Westminster Technical Institute aan Vincent Square, in 1893 opgericht door Angela Georgina Burdett-Coutts, die op haar 67-ste met de 29-jarige politicus William Ashmead-Bartlett trouwde. Angela was bevriend met Charles Dickens. Jij kreeg o.a. les van Walter Sickert. Begin 1918 werd jij verliefd op de schrijver Ford Madox Ford Hueffer, geboren op 17 december 1873 in Londen, met wie jij ging samenwonen. Met zijn eerste vrouw Elsie Martindale kreeg Ford 2 dochters, Christina en Katharine. Hij kreeg een liefdesrelatie met de schrijfster Isobel Violet Hunt, met wie hij in 1908 het literaire tijdschrift 'The English Review' oprichtte.

Ford en jij verhuisden naar Coopers Cottage op het platteland. Op 29 november 1920 kregen Ford en jij in Londen de dochter Esther Julia. In 1922 waren jullie de ontberingen op het platteland zat en verhuisden jullie naar een boerenhuisje in Villefranche. In 1923 heb jij Villefranche prachtig geschilderd. In 1923 ging jij voor 3 weken naar Italië, uitgenodigd door Ezra en Dorothy Pound, en bewonderde jij Giotto en de Italiaanse Primitieven. Daarna verhuisden jullie naar Parijs, waar jij een eerste atelier verkreeg. Ford begon een tijdschrift en hij was een leider voor buitenlandse schrijvers. Jij zorgde voor Ford en Julia en jij schilderde weinig. In 1927 ben jij van Ford gescheiden. Jouw 'Liggend naakt' uit 1927 is hoogst fantastisch en bevindt zich helaas in een privécollectie. Jij deed enkele portretopdrachten, al verdiende jij er weinig mee. In 1931 woonde jij op 18, rue Boissonnade in Parijs. Op uitnodiging van de dichter/schilder/romancier Ramon Guthrie ging jij naar Amerika. Ramon hielp jou met het krijgen van schilderopdrachten. Jij portretteerde o.a. Sinclair Lewis en zijn vrouw, de journaliste/radiomaakster Dorothy Thompson. Terug in Parijs ontdekte jij, dat het leven daar te duur voor jou was en ging jij met Julia naar Engeland terug, naar Londen. Met het schilderen en de schilderopdrachten verdiende jij niet genoeg en dus had jij ook een kunstrecensiecolumn in de 'News Chronicle' en gaf jij schilderles.

Jij portretteerde o.a. Aldous Huxley, T.S. Eliot, Edith Sitwell, Gertrude Stein, Theaden Hancock, de Schotse schrijfster/dichteres/barones Naomi Mitchison, Lady Isobel Cripps, de schrijfster/dichteres Lady Margaret Cole, de Ierse schrijver Robert Wilson Lynd en de schrijver/dichter Clifford Lea Bax. Jouw levenslange vriendinnen waren Phyllis Reid, Mary Francis Butts en Margaret Postgate-Cole, wiens broer Raymond Postgate jij ook schilderde. De schrijfster Mary Butts overleed op 5 maart 1937 in Penzance na een operatie aan een geperforeerde maagzweer. Zij werd 46 jaar en haar begrafenisdienst was in de St. Sennen's Church in Sennen, Cornwall. In 1941 pleegde haar jongere broer Anthony zelfdoding door uit een raam te springen. Phyllis Reid is mogelijk de schrijfster/bibliothecaresse Phyllis Reid Fenner, de boezemvriendin/huisgenote van de (portret)fotografe Clara Sipprell, maar dat weet ik niet zeker. Jij kreeg een voorschot voor jouw autobiografische boek 'Drawn from Life: A Memoir', wat in 1940 verscheen en enthousiast werd ontvangen. Julia is in de Tweede Wereldoorlog met Roland Ludwig Loewe getrouwd. Roland is op 13 mei 1920 in New York geboren.

In 1944 werd jij door het Australian War Memorial tot een officiële oorlogskunstenares benoemd. Via de vrouw van Sir Keith Hancock, Theaden Brocklebank, BBC-producer van de Pacific-dienst, nam jij geregeld gesprekken op over jouw oorlogservaringen, wat extra geld opleverde. Jij schilderde de activiteiten van de Royal Australian Air Force in Engeland en jij schilderde militaire commandanten, zoals admiraal Sir Ragnar Colvin, en Australische krijgsgevangenen uit Europa. In 1944 schilderde jij 'Bomber Crew', de bemanning van een Lancaster bommenwerper, die na een bombardement boven Duitsland is neergehaald. Slechts één van de zeven bemanningsleden overleefde het. Jij hebt het schilderij met eigen schetsen en foto's van de overledenen voltooid, wat een erg zware onderneming was. Op 7 oktober 1947 kregen Julia en Roland in Londen hun zoon Julian David Loewe, jouw kleinzoon. Jij overleed op 30 oktober 1947 in Green End, Essex, door borst- en leverkanker en jij werd 54 jaar.

Esther Julia was een theater designer en zij overleed op 26 december 1985 in Altadena, Californië. Zij werd 65 jaar. Julian David was een documentaire-filmmaker en hij overleed op 25 mei 1992 in Altadena. Hij werd 44 jaar. Hij had 1 kind met ene Margaret Johnston. Roland Ludwig overleed op 14 mei 1997 in Arcadia en hij werd 77 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
2 mei 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)