Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de zoete, erotische dromenwereld van opium

(voor Mary Francis Butts (1890 - 1937))

Jij bent geboren op 13 december 1890 in de kustplaats/zeehaven Poole te Dorset. Jouw ouders waren kapitein Frederick John Butts en Mary Jane Briggs. Jouw jongere broer was Anthony, met wie jij later vervreemd raakte. Jouw overgrootvader was de topambtenaar Thomas Butts, de vriend en mecenas van de dichter/schilder William Blake. Thomas was getrouwd met de schoolmeesteres Elizabeth Mary Cooper en zij woonden op 9 Great Marlborough Street in Londen. Hun zoon kreeg graveerles van Blake. Jij groeide op in een 18-de eeuws huis op het familielandgoed in Salterns, met het uitzicht op Poole Harbours. Daar bewonderde jij de aquarellen van Blake, die jouw vader had geërfd. Tot jouw 15-de ging jij naar de dorpsschool. Jouw vader overleed in 1905 en van 1905 tot 1908 zat jij op een kostschool, de St Leonard's School for Girls in St Andrews, opgericht in 1877, met als eerste directrice Lady Louisa Innes Lumsden. Louisa's vriendin Constance Louisa Maynard was de eerste directrice van het Westfield College in Hampstead. De lesbische Constance had o.a. een liefdesrelatie met de studente Margaret Graham Brooke. Voor haar lesbische relaties en avonturen met de studentes gebruikte Constance haar machtspositie. Jouw directrice was Julia Mary Grant.

Salterns ligt in Poole, aan de zee in het graafschap Dorset. In 1937 verscheen jouw autobiografie 'The Crystal Cabinet: My Childhood at Salterns'. In 1906 verkocht jouw moeder de schilderijen van Blake en in 1907 hertrouwde zij. Van 1909 tot 1912 studeerde jij aan het Westfield College. Dit college werd door Ann Dudin Brown gefinancierd. Ann woonde in Londense hotels, o.a. in het Norfolk Hotel, waar zij op 30 juni 1917 overleed. Zij werd 95 jaar en zij is in de Hampstead Cemetery aan de Fortune Green Road begraven. De schrijfster/lerares Jane Wilde Hawking, die met Stephen Hawking getrouwd was, was ook een leerlinge van het Westfield College. Stephen en Jane kregen samen 3 kinderen; Robert in 1967, Catherine Lucy in 1970 en Timothy in 1979. In 1990 gingen Stephen en Jane uit elkaar en in 1995 zijn ze officieel gescheiden. Jane hertrouwde met de muzikant Janathan Jones en Stephen met de verpleegster Elaine Mason, met wie hij later scheidde. Catherine Lucy is een romanschrijfster/journaliste/kinderboekenschrijfster en haar zoon William is autistisch. Op het Westfield College ontdekte jij jouw biseksualiteit. Jij behaalde er geen diploma en jij ging aan de London School of Economics studeren.

Jij werd een leerlinge van de occultist Aleister Crowley en samen met de andere leerlingen Mary Desti en Leila Waddell werkte jij aan Aleister's boek 'Magick, Liber ABA, book 4' uit 1912. Jullie worden als mede-auteurs genoemd. in 1914 ben jij aan de London School of Economics afgestudeerd. In 1916 begon jij een dagboek bij te houden. In de Eerste wereldoorlog woonde jij in Londen en deed jij sociaal werk voor de London County Council in Hackney Wick. Jij had een lesbische relatie en jij ontmoette de modernistische dichter John Rodker. John was een pacifist, die samen met de dichter/pacifist Robert Calverley Trevelyan in Dorking was ondergedoken. Robert's vrouw was de Nederlandse musicus Elizabeth van der Hoeven en hun zoon was de dichter/kunstenaar Julian Otto Trevelyan, die eerst met de pottenbakker Ursula Darwin trouwde, met wie hij de filmregisseur/biologische bergboer Philip Erasmus kreeg, en later met de kunstenares Mary Fedden trouwde. In mei 1918 trouwde jij met John Rodker en in november 1920 werd jullie dochter Camilla Elizabeth geboren. Jij werd ook pacifistisch. Jij hielp John met het vinden van een uitgever en via John ontmoette jij o.a. Ezra Pound, Wyndham Lewis, Ford Madox Ford, Roger Fry en Mary Amelia St. Clair. Kort na de geboorte van Camilla begon jij een relatie met de hedonistische kunstenaar/oorlogsveteraan Cecil Maitland.

Drie maanden na de geboorte van Camilla verliet jij John en liet jij Camilla bij een vriendin in Londen achter. Jij ging samen met Cecil naar Parijs en andere reisdoelen. In Parijs was jij o.a. bevriend met de homoseksuele kunstenaar Sir Cédric Lockwood Morris, 9th Baronet. Cédric had een duurzame relatie met de schilder/beeldhouwer Arthur Lett Haines en beiden hadden daarbij ook affaires; Cédric met de schilder John Aldridge en de kunstenaar Paul Odo Cross en Arthur met Stella Hamilton en de kunstenares Kathleen Hale. In 1924 heeft Cédric jou geportretteerd. Jij poseerde ook voor Gladys Hynes, Nina Hamnett en Roger Fry. Jij had ook contact met Isadore Duncan. Jij was ook bevriend met Jean Cocteau, die jouw boek 'Imaginary Letters' uit 1928 illustreerde. In de zomer van 1921 verbleven Cecil en jij zo'n 12 weken in Aleister Crowley's Abbey of Thelema in Cefalù op Sicilië. Jij was geschokt door alles wat Aleister daar uitspookte en jij kreeg een drugsverslaving. Jij gebruikte heroïne, cocaïne en opium. Aleister was verslaafd aan heroïne en cocaïne. Jij bleef de rest van jouw leven aan de opium verslaafd. In 1922 en 1923 waren Cecil en jij nabij Tyneham in Dorset. In 1925 verscheen jouw debuutroman 'Ashe of Rings', een anti-oorlogsroman met bovennatuurlijke gebeurtenissen. In 1925 eindigde jouw relatie met Cecil, die in 1926 overleed.

In 1927 zijn John en jij officieel gescheiden. In 1930 hertrouwde jij met de homoseksuele kunstenaar William Park Aitken (1897 - 1937). Na Londen en Newcastle woonden jullie in Sennen op het schiereiland Penwith. In 1933 ontmoette jij de schrijver Francis Baker, die jouw vriend werd. Francis en jij werden lid van de parochie van de St Hilary's Church in St Hilary, waar Bernard Walke tot 1936 priester was. Zijn vrouw, Annie Walke, was een kunstschilderes/dichteres, die voor de kerk een schilderij van Jeanne d'Arc maakte. In 1934 strandde het huwelijk met William. In de laatste tijd van jouw leven was de schrijver/uitgever Angus Davidson (1898 - 1980) jouw beste vriend. Cédric heeft Angus nog geportretteerd. Jij overleed op 5 maart 1937 in het West Cornwall Hospital in Penzance, na een operatie aan een geperforeerde maagzweer. Jij werd 46 jaar en jouw begrafenisdienst was in de St Sennen's Church aan Land's End Road in Sennen. Ik neem aan dat jij in de St Sennen Parish Cemetery bent begraven. Jouw broer Anthony pleegde in 1941 zelfdoding door uit een raam te springen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
20 mei 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)