Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tot een ongelukkig wonderkind gekneed

(voor Nika Turbina (1974 - 2002))

Jij bent geboren als Nika Georgievna Turbina op 17 december 1974 in de badplaats Jalta op de Krim. Leo Tolstoj verbleef er zomers en Anton Tsjechov woonde er van 1898 tot 1902 in zijn huis 'Witte Datsja', waar hij o.a. het toneelstuk 'Drie Zusters' schreef. Jouw vader Georgy Torbin was een acteur en jouw moeder Maya Nikanorkiva was een kunstenares/dichteres. Toen jij klein was, zijn jouw ouders gescheiden. Jij bent door jouw vader verlaten en jij bent bij jouw moeder en grootouders opgegroeid. Jouw oma was Lyudmila Karpova en jouw opa was de schrijver Anatoly Nikanorkin. Op jouw 4-de schreef jij jouw eerste gedicht. Op jouw 6-de werd jij door de schrijver/dichter Yulian Semyonovich Semyonov, geboren op 8 oktober 1931 in Moskou als Joelian Semjonovitsj Lyandres, ontdekt. Via Joelian werden jouw gedichten op jouw 7-de in de Komsomolskaya Pravda gepubliceerd. Jij luisterde naar de poëzievoordrachten en jij hield van het werk van Andrei Voznesensky, een vriend van jouw moeder. Jij hebt niet al jouw gedichten geschreven, want het leeuwendeel of volgens sommigen zelfs alles is door jouw moeder geschreven. Het zijn depressieve, verdrietige gedichten. Jij had astma en jij woonde in een rommelig, rokerig appartement met drie stinkkatten. Jij las de samen met jouw moeder ingestudeerde gedichten op, eerst voor familie en huisvrienden tijdens een soort literaire salons van jouw oma, die voor het Yalta Hotel werkte.

Jevgeni Jevtoesjenko is geboren op 18 juli 1932 in Nizhneuddinsk en hij was dichter, universitair professor, acteur en regisseur. Hij hielp jou op vele manieren. Op jouw 10-de deed jij mee met de poëziewedstrijd 'Poets and the Earth', waarbij jij de Gouden Leeuw won. Jij ging met jouw moeder in Moskou wonen en jouw moeder hertrouwde. Jouw halfzus Maria werd geboren. Jij had vaak ruzie met de schoolleraren. In 1984 verscheen 'Notitieboek'. Een opnameplaat van jouw voordrachten verkocht ruim 30.000 keer in de Sovjet-Unie. In 1988 verscheen jouw debuutdichtbundel 'Eerste Ontwerp', met een inleiding van de beroemde Jevgeni Jevtoesjenko. Jevgeni was getrouwd met de dichteres Izabella Akhatovna Achmadulina, Galina Sokol-Lukonina, de vertaalster Joan Butler (1953), met wie hij de zonen Sasha en Tosha kreeg, en de docente Russisch Maria Novikova, met wie hij de zonen Dmitri en Jevgeni kreeg. Zijn vijfde zoon is Pjotr. 'Eerste Ontwerp' werd o.a. vertaald uitgegeven in Engeland, Frankrijk en Italië. Jij werd door jouw moeder en oma als een circuskind misbuikt en verkocht. Jij bent door jouw narcistisch-gestoorde moeder uitgebuit en verhandeld. Jouw ware ik en vrije, innerlijke kind zijn afgepakt, bezet, kapotgemaakt en geestelijk vermoord.

In 1987 bezocht jij Amerika en had jij contact met Joseph Brodsky. In 1989 speelde jij in de drama-film 'Eto bylo u morya' (It Was By The Sea) van Ayan Shakhmalieva (1932 - 27 april 1999), met Valentina Ananina in de hoofdrol. Op jouw 13-de verloor jij jouw dichterschap, tenminste, in hoeverre het jouw dichterschap was. Rond die tijd dronk jij opgeloste slaappillen en sneed jij in jouw aderen. Door jouw heftige, creatieve leven en de wereldroem kreeg jij psychische problemen en adviseerde men jouw moeder en oma om jouw naar een psycholoog te sturen. Jevgeni Jevtoesjenko was tegen het inschakelen van een psycholoog en hij verbrak het contact met jouw familie. Jij kon niet tegen het verlies van de roem en in de middelbare schooltijd ging jij alcohol drinken. Jij ging met diverse jongens uit en jij studeerde een jaar acteren. Op jouw 16-de verscheen jouw tweede en laatste dichtbundel 'Steps Up, Steps Down...' en heeft jouw moeder jou aan de Italiaanse professor/psychiater Giovanni Mastropaolo verkocht. Jij ontmoette de 60 jaar oudere Giovanni, die patiënten via kunst hielp, ook via poëzie. Op zijn verzoek woonde jij met hem in Zwitserland. Na een jaar stopte deze (liefdes)relatie en ging jij naar Moskou terug. In Moskou werd jij verliefd op de barman Constantine, met wie jij na 1 dag wilde trouwen, wat hij niet wilde, maar de liefdesrelatie duurde 5 jaar.

Op 15 september 1993 overleed Joelian Lyandres. Hij was getrouwd met Jekaterina Sergejevna en hun dochters zijn de kunstenares Daria en de schrijfster/journaliste Olga. In 1990 kreeg Joelian een beroerte, waardoor hij niet meer kon werken. Hij is door de KGB vermoord/vergiftigd, omdat hij werk zou publiceren over de samenwerking van patriarch Aleksei Mikhailovich Ridiger en andere Russisch-orthodoxe kerkratten met de KGB. De Joodse, heilige medewerker/priester/schrijver Alexander Vladimirovitsj Men werd op 9 september 1990 in Semchoz door de KGB met een bijl vermoord. Hij werd 55 jaar. In 1994 ging jij aan het Moskow Institute of Culture studeren, terwijl jij ernstige problemen had. Op jouw 20-ste stopte jij met studeren en ging jij naar Jalta, waar jij weer begon te drinken. In mei 1997 ben jij van jouw balkon op 5 hoog gevallen. Dit gebeurde tijdens het uitschudden van een vloerkleed, waarbij jij jouw evenwicht verloor. Jij gebruikte ook drugs. Jouw val werd door een boom gebroken. Desalniettemin brak jij jouw bekkenbeenderen, onderarmen en wervelkolom. Jij moest 12 operaties ondergaan. Jouw moeder bracht jou naar Jalta en voor het eerst naar een psychiatrisch ziekenhuis.

Na jouw opname kon jij geen baan vinden. Jij deed aan amateurtheater en jij schreef kindertoneelstukken. Jij was radio-presentatrice voor een radiostation in Moskou en jij stond met enkele naaktfoto's in de Playboy. Jij was nog steeds zwaar depressief en jij leed aan geheugenverlies en evenwichtsstoornissen. Jij maakte nog een filmreflectie over zelfdoding, getiteld 'Leven in bruikleen', naar aanleiding van een interview met de (film/toneel)regisseur/schrijver Mark Rozovsky (1937, Petropavlovsk). In jouw appartement in Moskou woonde jij samen met een hond en 2 katten. Jouw laatste kamergenoot was Alexander Mironov, die net als jou aan de alcohol verslaafd was. Op 11 mei 2002 was Alexander bezig met het repareren van zijn auto, die jij bewust had beschadigd, omdat jij bang was om hem te verliezen. Jij dronk toen met jouw vriendin Inna en haar vriend in een nabijgelegen huis. Jij viel in slaap en Inna en haar vriend gingen nog wat alcohol kopen. Nadat jij wakker was geworden, wachtte jij op hen. Jij zat in de vensterbank op de 5-de verdieping en met de benen naar beneden bungelend. Jij had moeite met het bewegen en ineens hing jij aan het raam en schreeuwde jij wanhopig. Jij viel en jij kreeg ernstige wonden. Jij bent door bloedverlies overleden.

Jij werd 27 jaar en jij bent in de Vagankovo Begraafplaats uit 1771 in Presnya, Moskou, begraven. De dichter Sergej Alexandrovich Yesenin is daar ook begraven. Sergej was o.a. met de prachtige danseres Angela Isadora Duncan getrouwd, die op 14 september 1927 in Nice overleed en 50 jaar werd. Angela zat in een Amilcar CGSS, gereden door Benoît Falchetto, en zij droeg een zijden sjaal, die een gebroken nek veroorzaakte. Jouw vriendin Alena Galich en jouw kamergenoot Alexander Mironov waren op jouw begrafenis. Jouw ouders waren in Jalta, want zij hadden geen geld om te komen. Jevgeni Jevtoesjenko overleed op 1 april 2017 in Tulsa.


Ik ga niet met de tram,
de herfst heeft de rails bedekt.
Ik zal alleen thuis zijn naast het open raam.
Ik zal in een handpalm de geluiden verzamelen zoals aaseters
's ochtends mist verzamelen in de emmers, om de dag te redden.

De wind trekt aan wervelingen van bladeren,
je gaat de trap niet af.
Het raam slaat dicht met een rammelaar van glas.
Ik ga niet met de tram, de geluiden overtreffen de herfst.
Ik zal alleen thuis zijn naast het verbrijzelde raam.

Nika Turbina
(vertaling: Federico Federici)

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
23 juni 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 78Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)