Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een chique dame van geestelijke adel

(voor Enid Bagnold (1889 - 1981))

Jij bent geboren als Enid Algerine Bagnold op 27 oktober 1889 in Rochester. Jouw ouders waren kolonel Arthur Henry Bagnold (1854 - 1943) en Ethel Alger. Jij bent vooral op Jamaica opgegroeid. Jouw jongere broer Ralph Alger Bagnold is op 3 april 1896 in Devonport (Plymouth) geboren. Jouw vader zat bij de Royal Engineers en hij deed mee met de Engelse missie in 1884-1885 om de generaal-majoor Charles George Gordon in Khartoem te ontzetten. Gordon is op 26 januari 1885 door de Ansar-krijgers/het Mahdistische leger vermoord en hij werd 51 jaar. Jij ging naar de kunstacademie in Londen en daarna was jij assistente-redactrice van één van de tijdschriften van de redacteur/schrijver/uitgever Frank Harris, geboren op 14 februari 1855 in Galway als James Thomas Harris. In 1878 trouwde hij met Florence Ruth Adams, die in 1879 overleed. Hij was bevriend met Oscar Wilde en George Bernard Shaw, over wie hij biografieën schreef. Zijn toneelstuk 'Mr. and Mrs. Daventry' uit 1900 is gebaseerd op een idee van Oscar Wilde. In 1922-1927 verscheen zijn autobiografie 'My Life and Loves'. Hij overleed op 26 augustus 1931 in Nice door een hartaanval en hij is in de Cimetière Sainte-Marguerite in Nice begraven.

Frank Harris was jouw minnaar. In de roman 'The Will to Love' van Hugh Kingsmill Lunn worden Frank en jij geportretteerd. Hugh werkte voor Frank en samen met hem redigeerde jij in 1911-1912 Frank's tijdschrift 'Heart and Home'. Hugh's broers Arnold en Brian waren ook schrijvers. Hugh was dik bevriend met de schrijvers Hesketh Pearson en Malcolm Muggeridge. Rond jouw 25-ste ben jij door de schilder Maurice Asselin geportretteerd, die op 39, rue Lamarck in Parijs woonde. Tussen 1914 en 1916 deelde Maurice ook een appartement met zijn beste vriend Walter Richard Sickert op Red Lion Square in Holborn, waar nu een standbeeld van de vredesactivist/politicus Archibald Fenner Brockway staat, die voor nucleaire ontwapening was. In 1915 was Maurice ook bij zijn vriend Ludovic-Rodo Pissarro in Ashford. Jij was een kunststudente in Chelsea, waar jij samen met Walter Sickert schilderde, die leraar aan de Westminster School of Art aan Vincent Square was. Walter had van 1910 tot 1914 een particuliere kunstschool in Rowlandson House aan de Hampstead Road, samen met zijn voormalige studente op de Westminster School of Art Laura Sylvia Gosse, de dochter van de in wezen homoseksuele schrijver/dichter Sir Edmund Gosse en de prerafaëlitische schilderes/schrijfster Ellen Epps.

De beeldhouwer Henri Gaudier-Brzeska heeft een beeld van jou gemaakt. Hij is op 5 juni 1915 in de loopgraven in Neuville-Saint-Vaast vermoord en hij werd 23 jaar. Zijn hoofdzakelijk platonische geliefde en muze, de schrijfster Sophie Suzanne Brzeska, overleed op 17 maart 1825 in het Gloucestershire County Mental Hospital in Barnwood, Gloucester. Zij werd 52 jaar. In de Eerste Wereldoorlog was jij een verpleegster en schreef jij kritisch over het ziekenhuisbestuur, wat jou beroemd maakte en waardoor jij ontslagen werd. Vervolgens was jij chauffeuse in Frankrijk. In jouw memoires 'A Diary Without Dates' uit 1917 schreef jij over jouw ziekenhuiservaringen en in jouw debuutroman 'The Happy Foreigner' uit 1920 schreef jij over jouw ervaringen als chauffeuse. Op 8 juli 1920 trouwde jij met Sir George Roderick Patrick Jones, geboren op 21 oktober 1877 in Dukinfield. Hij was de enige zoon van de hoedenverkoper Roderick Patrick Jones en Christina Drennan Gibb. Jullie kregen samen 4 kinderen; in 1921 Laurian, in 1924 Timothy Angus, in 1926 Richard en in 1930 Dominick. Jullie woonden vanaf 1923 in het North End House op The Green in Rottingdean, voorheen het huis van Sir Edward Burne-Jones.

In 1935 verscheen jouw roman 'National Velvet' bij Heinemann, geïllustreerd door jouw dochter Laurian. Het is in 1944 verfilmd, met de 12-jarige Elizabeth Taylor als Velvet Brown in de hoofdrol. Jouw tuin in Rottingdean inspireerde jou tot het toneelstuk 'The Chalk Garden' uit 1955. Van 1928 tot 1969 hadden jullie ook een huis op 29 Hyde Park Gate, met als buren Sir Winston Churchill en Sir Jacob Epstein. Laurian's tweede man was Anne-Pierre d'Harcourt, die eerst met Florence Deville getrouwd was, met wie hij de dochter Sophie kreeg. Laurian en Anne-Pierre kregen in 1924 hun zoon Timothy Angus, die met Patricia David Pandora Clifford trouwde. Timothy en Patricia kregen in 1948 hun dochter Annabel Lucy Veronica, die samen met Sir Reginald Sheffield de dochters Samantha Gwendoline en Emily Julia kreeg. Samantha Gwendoline is de echtgenote van de ex-premier David Cameron. Zij is in Normanby Hall opgegroeid. In 1969 verscheen jouw autobiografie. Jij was een morfiniste en jij had voor de oorlog nazi-sympathieën. Jij had literaire vetes en jij minachtte de hoofdrolspelers, die in jouw toneelstukken speelden. Jij overleed op 31 maart 1981 door een vorm van longontsteking, bronchopneumonie. Jij werd 91 jaar en jij bent in Golders Green gecremeerd.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
10 juli 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)