Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gewoon dichtbij jezelf gebleven

(voor Carolina Invernizio (1851 - 1916))

Jij bent geboren als Carolina Maria Margarita Invernizio op 28 maart 1851 in Voghera, waar de dichter/schrijver Alessandro Maragliano (1850 - 1943) ook is geboren. Jouw vader was een belastingambtenaar van het koninkrijk Sardinië en jouw moeder was Anna Tattoni. In 1865 verhuisden jullie naar Florence, waar jij aan het Instituto Tecnico Magistrale studeerde. Door de publicatie van één van jouw verhalen in de schoolkrant kon jij van deze school verwijderd worden. In 1876 debuteerde jij met het korte verhaal 'Un autore drammatico' bij uitgeverij Barbini in Milaan. In 1877 verscheen jouw debuutroman 'Rina o Lángelo delle Alpi' bij uitgeverij Salani in Florence, in 1862 opgericht door de uitgever/drukker Adriano Salani, met als huidige directeur Gianluca Mazzitelli. Deze uitgeverij is gespecialiseerd in de kinderliteratuur. Jij schreef zo'n 150 romans, 20 novellebundels en 4 fictieboeken voor kinderen.

In 1877 verhuisde uitgeverij Salani naar de Viale Militare 144. In 1879 verscheen 'Pia de' Tolomei' bij uitgeverij Barbini en daarna verschenen al jouw boeken bij uitgeverij Salani, tot en met 'La Madonna della Neve'. Bij Salani verschenen 123 boeken van jou, met vaak als ondertitel 'romanzo storico sociale' en in de serie 'I Romanzi di Carolina Invernizio'.

In 1881, op jouw 30-ste, trouwde jij met de Bersaglieri-luitenant Marcello Quinterno. Het Bersaglieri Corps infanterie is in 1836 door koning Carlo Alberto di Savoia-Carignano opgericht. Op jouw 35-ste kregen Marcello en jij de dochter Marcella (1886 - 1971).
In 1886 verscheen 'Il bacio d'una morta' bij Salani. Dit drama is 4 keer verfilmd en omgesmeed tot een komedie. In 1974 verscheen 'Il bacio' van Maria Lanfranchi (1927 - 2022), een groot kunstverzamelaar. Met in de hoofdrol de weergaloos mooie Eleonora Giorgi (1953, Rome), die na het overlijden van haar 17-jarige vriend, de acteur Alessandro Momo, aan de heroïne verslaafd was. Eleonora had haar Honda CB 750 Four aan Alessandro uitgeleend, waarmee hij verongelukte. Haar zonen zijn Andrea Rizzoli en Paolo Ciavarro.

Jij volgde Marcello tijdens zijn uitzendingen en jij verhuisde o.a. naar Turijn en Cuneo. In oktober 1896 kwam Marcello terug van de oorlog in Abessinië tegen het leger van keizer Menelik II, onder bevel van Ras Maconnèn Uoldemicaèl, die goed bevriend was met Arthur Rimbaud, die in Harar Jugol woonde en zaken met hem deed. Tijdens die oorlog werd werd majoor Pietro Toselli vermoord, die 38 jaar werd. In 1896 verhuisden jullie naar Turijn en in 1914 naar Cuneo, in de Via Barbaroux. In jouw woonkamer ontving jij intellectuelen en culturele mensen. Jij bleef daar tot jouw overlijden wonen. In Florence woonde jij op op nummer 107, in Villa Carolina.

Jouw roman 'La fidanzata del bersagliere' uit 1916 is geïnspireerd door de populaire lerares Luigi Ciappi. Luigi is geboren op 9 januari 1894 in San Ferdinando en zij was basisschoollerares in Montevarchi. Zij vermomde zich als man en zij werd in een kazerne in Florence getraind. Op weg naar het front om tegen de Oostenrijkers te vechten, werd zij door haar kameraden ontdekt en op het station van Bologna aan de carabinieri overgeleverd. Jouw historische roman 'La trovatella di Milano' uit 1889 heb jij opgedragen aan Amelia, Zaira en Pia Salani. Amelia en Zaira waren de dochters van jouw uitgever Adriano Salani en Pia was de roepnaam van zijn vrouw, Maria Cesira Annunziata Falciola. Adriano en Maria kregen samen 3 kinderen; in 1867 Maria Amelia Cesira, in 1869 Ettore en in 1871 Zaira Maria Giuseppa. Adriano overleed op 29 november 1904 in Florence en hij werd 70 jaar. De dichter/romancier Marino Moretti was idolaat van jouw schrijfwerk, maar de filosoof/literatuurcriticus António Gramsci noemde jou 'een eerlijke kip van de populaire literatuur'. Jij werd ook een 'casalinga di Voghera' (kleinburgerlijke huisvrouw) genoemd.

Jij overleed op 27 november 1916 in Cuneo. Jij werd 65 jaar en jij bent in de Monumentale Begraafplaats van Turijn begraven. Op een gedenkplaat op jouw sterfhuis in Cuneo staat: 'In dit huis sloot Carolina Invernizio op 27 november 1916 het ijverige bestaan tussen de elegante woonkamer en de romantische geesten'. Op jouw graf staat een standbeeld van E. Robino en de toenmalige uitgever van Salani (Ettore of zijn neef Mario Salani) plaatste een bronzen kroon met de inscriptie 'Haar naam zal niet worden vergeten'.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
20 juli 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 57Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)