Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door een zwarte magiër van het levensbloed beroofd

(voor Mirra Lokhvitskaya (1869 - 1905))

Jij bent geboren als Maria Alexandrovna Lokhvitskaya op 19 november 1869 in een adellijke familie te Sint-Petersburg. Jouw vader Alexander Vladimirovich Lokhvitsky (1830 - 1884) was een bekende advocaat/schrijver. Jouw moeder Varvara Alexandrovna was een goed opgeleide Française en dol op poëzie en literatuur. Zij stimuleerde jouw creatieve aspiraties. Jouw jongere zus Nadezjda is geboren 21 mei 1872 en zij was een humoristische schrijfster met als pseudoniem Teffi. Als kind las zij 'Kindertijd' en 'Jongensjaren' van Leo Tolstoj en de fictie van Aleksandr Poesjkin en Anton Tsjechov. Zij trouwde met de advocaat Vladislav Buchinsky, met wie zij 2 dochters en 1 zoon kreeg. Nadezjda en Vladislav zijn in 1900 gescheiden. In 1901 publiceerde Nadezjda haar poëzie in 'Sever' (North). In 1905 verscheen haar eerste verhaal in 'The Fields'. Zij publiceerde ook politieke verhalen tegen de tsaristische regering. Zij raakte al snel ontgoocheld in de bolsjewieken. Jouw oudere broer Nikolaj is op 7 oktober 1867 geboren en hij was een generaal van het Witte Leger, die in Siberië tegen het Rode Leger vocht. Jouw zus Yelena (1874 - 1919) was een dichteres en vertaalster van Guy de Maupassant. Verder had jij de zussen Varvara en Lydia.

In 1874 verhuisden jullie naar Moskou, waar jij van 1882 tot 1888 naar het Moskouse Aleksandrinski Instituut ging. Volgens sommigen was de dichter Apollon Maykov jouw literatuurleraar. Apollon was bevriend met Ivan Toergenjev en Nikolaj Nekrasov. Nikolaj was getrouwd met de schrijfster Avdotya Panaeva, die met de schrijver Ivan Panaev getrouwd was en na Nikolaj met de journalist/uitgever Apollon Golovatsjov trouwde, met wie zij de romanschrijfster Jevdokiya Nagrodskaja kreeg. In 1849 kregen Nikolaj en Avdotya een zoon, die vroeg overleed. Nikolaj's minnares was de actrice Celine Lefresne. In 1870, toen Nikolaj 48 was, kreeg hij een liefdesrelatie met de 19-jarige Fyokla Anisimovna Viktorova, met wie hij in zijn sterfjaar 1877 trouwde. Op jouw 15-de begon jij poëzie te schrijven en te publiceren. In 1884 overleed jouw vader en bracht jouw moeder haar kinderen naar Sint-Petersburg terug. Jij volgde in 1888, terwijl jij lerares was. In 1888 verschenen er diverse gedichten van jou in 'Sever' en meerdere tijdschriften wilden jouw werk opnemen en jij kreeg de bijnaam Mirra (Mirre). In augustus 1891 verscheen jouw lange gedicht 'Aan zee' in 'Russkoye Obozrenye', wat jou beroemd maakte.

Jij werd bevriend met de historische romancier Vsevolod Solovjov, de schrijver Ieronim Yasinski, de schrijver Vasili Nemirovitsj-Danchenko, de schrijver Pjotr Gnedich en de filosoof/dichter Vladimir Solovyov, de oudere broer van de dichteres Polyxena Solovyova en de jongere broer van Vsevolod. Eind 1891 trouwde jij met de Franse bouwingenieur Eugeny Gibert, met wie jij naar Jaroslavi en daarna naar Moskou verhuisde. Jullie kregen samen 5 zonen. In 1896 ontving jij de Poesjkin-prijs voor 'Gedichten, 1889 - 1895' en in 1898 verscheen 'Deel II (1896 - 1898)'. In 1900 verscheen 'Volume III (1898 - 1900)'. Inmiddels was jij de meest geliefde en populaire dichteres van Rusland. De dichtbundels 'Hem en Haar' en 'Twee Woorden' verschenen en de 2 epische drama's 'Oostwaarts' en 'Vandelin. Lente Sprookje.'. De laatste 5 jaren van jouw leven had jij pijn en mentale onrust. In de late jaren 1890 begon jouw gezondheid te verslechteren. Jij had last van slapeloosheid en gewelddadige nachtmerries. Jij leed aan een ernstige depressie en later aan een chronische, steeds erger wordende angina pectoris/stenocardie. In 1904 was jij grotendeels bedlegerig, getergd door pijn en angst. Begin zomer 1905 verhuisde jij met jouw gezin naar Finland, waar jij iets vooruit ging, maar terug in Sint-Petersburg moest jij naar het ziekenhuis.

Op 27 augustus 1905 ben jij overleden en mogelijk door tuberculose. Jij werd 35 jaar en jij bent in de Dukhovskaja-kerk van het Sint Alexander Nevski Lavra (Klooster) begraven. Jouw vriendin Beyle Friedberg (Isabella Grinevskaja) schreef, dat jij door 'geestelijke verstoring' was overleden. Beyle was een Russisch-Joodse schrijfster. Haar vader was de schrijver Abraham Shalom Friedberg en zij was met de schrijver Mordechai Spector getrouwd. Volgens sommigen ben jij door de stress van een vreemde relatie met de symbolistische dichter/vertaler Konstantin Dmitriyevich Balmont overleden. Konstantin is geboren op 15 juni 1867 in Shuya, Ivanovo. Jij ontmoette hem voor het eerst in 1895 op de Krim en het is onduidelijk of jullie elkaar fysiek hebben bemind, maar ik denk van wel, zeker in het begin. Op je 25-ste is het libido volop in bedrijf. Moderne literatuurhistorici noemden jullie relatie 'echt platonisch, maar gewelddadig gepassioneerd, frustrerend en psychologisch schadelijk voor beiden'. In 1901 ontmoette jij Konstantin voor het laatst. Er volgden mysterieuze, poëtische dialogen, waarbij Konstantin veel eiste en dreigde en jij om genade smeekte. Konstantin vond dat jij 'bezeten' was en jij verzonk in een moeras vol gewelddadige visioenen.

De negatieve invloed van Konstantin's vriend en rivaal Valery Bryusov was het meest schadelijk voor jou. De symbolistische schrijver/vertaler/historicus Valery haatte jou en hij dacht dat jij zijn vriend Konstantin van hem wilde afpakken. Valery deed aan zwarte magie, getuige zijn roman 'De vurige engel' uit 1908, met o.a. de beschrijving van een Zwarte Mis. Valery kan een geestelijke, negatieve lijn/verbintenis met jou hebben gemaakt, doordat hij een gat in jouw natuurlijke afweer heeft gevonden. Hij kan ook via zijn kwaadwillende geesteskrachten een koord naar één of meer van jouw chakra's hebben geworpen en aangelegd. Op die manier kan hij kwade, satanische, gewelddadige intenties op jou hebben afgevuurd. Hij kan eveneens jouw levensenergie hebben afgetapt. Of als een ongewenste lifter in jou gekropen zijn om jou te pijnigen en angstig te maken. Via zijn negatieve koord met jou heeft hij jou mogelijk de levensadem ontnomen en jouw natuurlijke ritme totaal verstoord. Als jij 'bezeten' was, zoals Konstantin dacht, dan was het de zwarte, zwart-magische kant van Valery, die bezit van jou heeft genomen. Puur uit jaloezie, valsheid en haatdragende wraaklust. Mogelijk zijn al die gewelddadige nachtmerries en visioenen door Valery op jou en in jou geprojecteerd. En zodanig sterk, dat jij het als vanuit jezelf ervoer. Toch was het niet alleen Valery, die negatieve gedachten over jou koesterde en aanvulde, want Konstantin deed exact hetzelfde en hij was net zo gevaarlijk voor jou. Gelukkig waren er ook aardige, zorgzame, beschermende mensen om jou heen, die het wel door hadden, dat die twee bijtende honden slecht voor jou waren en dat jij maar het beste ver uit hun buurt kon blijven, ook al was het kwaad al grotendeels geschied.

Iedere man was wel een beetje verliefd op jou, zoals Ivan Boenin, die jou liefdevol omschreef: 'Alles in haar was charmant: het geluid van haar stem, de levendigheid van haar spraak, de schittering van haar oog, haar prachtige facetachtigheid. De kleur van haar gezicht was uitzonderlijk mooi: ondoorzichtig en glad, als die van een rijpe Krim-appel.'. Door jouw verlegenheid was jij terughoudend en jouw weergaloze schoonheid zat het respect van anderen voor jouw intelligentie in de weg. Jij sprak openlijk over sensualiteit, passie en seks. Jij was een voorloper van Anna Achmatova en Marina Tsvetajeva. Naast jouw wulpse imago werd jij ook als een mystieke zieneres gezien, zoals door de geleerde Tatjana Alexandrova. Over het nationalistische, communistische, imperialistische, militaristische en vals en onderdrukkend regerende Rusland was jij kort en krachtig:

Ik haat de kleur Rood
Want het is voor altijd vervloekt
Erin - alle misdaden van vervlogen tijden
Door doodvonnissen uit het verleden...

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 juli 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 28Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)