Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Filmwalhalla Hollywood

Subtitel: Een komedie in long-shot


Charles Spencer Chaplin heeft geleefd van 1889 tot-en-met 1977.

Zijn levensmotto: "Het leven is een tragedie als je het van dichtbij bekijkt, maar een komedie in long-shot op gepaste afstand". Hiermee kreeg Charlie Chaplin zoveel mensen enthousiast en hierdoor mensenmassa's op de been dat de media destijds van


CHAPLINITIS


spraken.
Chaplin koos sowieso, als geëngageerd acteur, dus consequent voor de kleine man, ofwel de komiek die streed tegen kapitalisme en politiek verderf. Hij nam in zijn films, waarin niet werd gesproken, de zogenoemde stomme films, geen blad voor de mond en creëerde situaties waarin zijn mening onmiskenbaar voor het voetlicht kwam. Lof en bijval waren in het buitenland zijn deel, terwijl in het filmwalhalla Hollywood een grote boycot met aansluitend mislukking zijn deel was...! Chaplin wees oorlog en fascisme af en zag deze vormen van onderdrukking en terreur zoals zij werkelijk zijn. Door deze afwijzing werd Chaplins zwerverimago bezoedeld en politiseerde het. Antikapitalistische overtuigingen voerden de boventoon.

Charlie Chaplin is getraind als acrobatische performer en was dus kundig in zowel vallen als van trappen te rollen. Daarnaast klappen te geven én te ontvangen, maar uiteraard alles van een komisch effect voorzien. Handig in Chaplins films die het uitsluitend van beeld moesten hebben. Die korte slapstickkomedies waren razend populair in de buurtbioscoopjes, ofwel de zogenaamde NICKELODEONS. De outfit die Chaplins handelsmerk zou worden, waarna zijn carrière als een komeet ging, was die van 'the little tramp', ofwel 'de kleine zwerver'. Charlie Chaplin werd de eerste geadoreerde filmster die overal mensen op de been bracht. Zoals ik eerder reeds heb beschouwd, werd dit CHAPLINITIS genoemd. De morsig geklede vagebond is naast grappig een warmbloedige outcast die zich weinig tot niets van hiërarchie en sociale klasse aantrekt. Zowel agenten als deftige mensen zet Chaplin, die zowel thuis- als statenloos en non-verbaal is voortdurend op hun nummer. Daarnaast was hij een dankbare en bedeesde held voor alle immigranten die op de laagste sporten van de maatschappelijke ladder in het Beloofde land Amerika waren gearriveerd.

Wie Charlie Chaplin uiteindelijk was?

In de TRAMP lijkt toch een belangrijk deel van het antwoord te schuilen; 'lijkt', schrijf ik, want geeft een vagebond ooit (al) zijn geheimen prijs...?

Schrijver: Annejan Kuperus
2 september 2022


Geplaatst in de categorie: film

4.0 met 3 stemmen 435Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)